SIS cere ca vânzarea cartelelor prepay să fie efectuată doar cu buletinul

Un proiect de lege promovat de Serviciul de Informații și Securitate prevede modificarea articolului 64 al Legii comunicațiilor electronice și interzicerea comercializării cartelelor preplătite depersonalizate.

Altfel spus vânzarea/cumpărarea unei cartele preplătite de telefonie mobilă nu va putea fi făcută fără prezentarea buletinului de identitate şi înregistrarea cartelei pe numele persoanei care a cumpărat-o, transmite Mold-street.com.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) argumentează necesitatea unor astfel de măsuri atât prin riscurile de securitate şi nevoia de a putea combate mai eficient criminalitatea, cât şi prin numărul mare de apeluri anonime la serviciul 112.

Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, în perioada anilor 2018-2019, de către Serviciul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă 112 au fost procesate 5,46 milioane de apeluri, dintre care 35% au fost efectuate de la numere cu cartele preplătite depersonalizate. Totodată, marea majoritate a apelurilor abuzive non-urgente, false, sunt efectuate de Ia numere de cartele preplătite.

Potrivit autorilor proiectului identificarea celor care comit astfel de infracţiuni este dificilă şi are loc deseori foarte tardiv.

Un alt argument adus de SIS este utilizarea cartelelor preplătite de către reţelele de crimă pentru a tăinui identitatea criminalilor. Astfel, s-a constatat că în anii 2018-2019, pe această cale au fost comise două tentative şi un omor la comandă, cinci infracţiuni de omor şi şapte cazuri de tâlhării. Citește mai mult pe mold-street.com.

Medicii dezvăluie care sunt cele mai neașteptate simptome ale infectării cu noul Coronavirus
Articolul anterior
România revine la sistarea evenimentelor private sau organizarea acestora cu maximum 20 de persoane
Articolul următor
Alte articole interesante