Un
proiect de lege promovat de Serviciul de Informații și Securitate
prevede modificarea articolului 64 al Legii comunicațiilor electronice
și interzicerea comercializării cartelelor preplătite depersonalizate.
Altfel spus vânzarea/cumpărarea unei cartele preplătite de telefonie mobilă nu va putea fi făcută fără prezentarea buletinului de identitate şi înregistrarea cartelei pe numele persoanei care a cumpărat-o, transmite Mold-street.com.
Serviciul
de Informații și Securitate (SIS) argumentează necesitatea unor astfel
de măsuri atât prin riscurile de securitate şi nevoia de a putea combate
mai eficient criminalitatea, cât şi prin numărul mare de apeluri
anonime la serviciul 112.
Conform datelor Ministerului Afacerilor
Interne, în perioada anilor 2018-2019, de către Serviciul Naţional Unic
pentru Apelurile de Urgenţă 112 au fost procesate 5,46 milioane de
apeluri, dintre care 35% au fost efectuate de la numere cu cartele
preplătite depersonalizate. Totodată, marea majoritate a apelurilor
abuzive non-urgente, false, sunt efectuate de Ia numere de cartele
preplătite.
Potrivit autorilor proiectului identificarea celor
care comit astfel de infracţiuni este dificilă şi are loc deseori foarte
tardiv.
Un alt argument adus de SIS este utilizarea cartelelor preplătite de către reţelele de crimă pentru a tăinui identitatea criminalilor. Astfel, s-a constatat că în anii 2018-2019, pe această cale au fost comise două tentative şi un omor la comandă, cinci infracţiuni de omor şi şapte cazuri de tâlhării. Citește mai mult pe mold-street.com.
”Miracolul s-a produs!” În a 150-a zi de comă, a deschis ochii. Boris Gîlca, despre cei 17 ani în care nu a mai auzit vocea soției, țintită la pat
Soția lui a avut o ruptură de anevrismă, iar de atunci, sunt 17 ani în care nu a mai vorbit și nu s-a mai mișcat. „A fost 5 luni, exact 150 de zile, într-o comă profundă, medicii nu îi dădeau nicio șansă de revenire. În fiecare zi, 24 din 24 am fost lângă ea, toate aceste 5 luni de comă, îi simțeam respirația.
A fost o mare bucurie când la un moment dat, în a 147-a zi am simțit strângerea ei de mână. Medicii nu m-au crezut… Au urmat patru ani și jumătate în spital, jumătate de an la o clinică de reabilitare. Ea este cu noi deja de 17 ani în această tragedie. Suntem probabil cel mai fericit cuplu din Republica Moldova, din lume”. Este istoria impresionantă a șefului Direcției sănătate și asistență socială a mun. Chișinău, Boris Gîlca, doctor în științe medicale, pe care acesta a povestit-o, cu ochii înlăcrimați, la Neredactat, cu Rodica Ciorănică, scrie SHOK.md.
„Sunt un om fericit, în pofida unei situații speciale în familie, pe care deja de 17 ani o trăim împreună cu soția. Soția mea, Felicia Rotaru a fost persoană publică, inclusiv consilier prezidențial, a lucrat cu 2 președinți de țară. Cu regret, în anul 2007 a avut accident cerebral vascular, pot vorbi astăzi deja, după atâția ani, despre acest lucru. În fapt, a fost o ruptură de anevrismă, medicii cunosc că poate surveni moartea clinică imediat, în urma rupturii anevrismei cerebrale. Dumnezeu a fost bun cu noi, Felicia a rămas în viață, a fost 5 luni, exact 150 de zile, într-o comă profundă, 7 luni în terapie intensivă și cu regret, colegii mei, medicii, nimeni nu dădea o șansă de revenire. În fiecare zi, 24 din 24 am fost lângă ea, toate aceste 5 luni de comă, îi simțeam respirația. A fost o mare bucurie când la un moment dat, în 147-a zi am simțit strângerea ei de mână. Medicii nu m-au crezut, mi-au zis: „Am dori, Boris, să fie așa”. Miracolul a survenit în a 150-a zi, ea a deschis ochii. Vorbesc cu emoții aceste lucruri, deoarece le retrăiesc din nou. A fost cea mai fericită zi din viața mea, când eu i-am văzut ochii, când ea m-a văzut”, a povestit, cu voce tremurândă, Boris Gîlca.
Au urmat ani grei: „Patru ani jumătate în spital, jumătate de an la o clinică de reabilitare. Ea este cu noi deja de 17 ani în această tragedie. Suntem probabil cel mai fericit cuplu din Republica Moldova. Felicia rămâne, în pofida tuturor eforturilor, a tratamentelor pe care le-am administrat, nemișcată la pat, ea nu poate vorbi, e total dependentă de ajutorul din exterior, dar e absolut conștientă și are o memorie extraordinară, mult mai bună decât a mea. Avem o comunicare nonverbală cu ea, pentru așa ceva nu există studii și universități, asta se învață numai la un suflet pereche. Noi știm că comunicăm eficient și în acești 17 ani suntem cel mai fericit cuplu nu doar din RM. Felicia în situația în care este rămâne cu o viață foarte activă, o ducem în brațe sau în cărucior, o punem în mașină, călătorim, mergem prin orașe. Mergem în munți în România, unde i-a plăcut și îi place în continuare. Avem niște vacanțe speciale, este ceva extraordinar și suntem oameni fericiți”.
Acum 10 ani, la jubileul de 50 de ani al soției sale, Boris Gîlca a lansat o carte în cinstea ei: Felicia Rotaru. Caligrafia vieții, dincolo de cuvinte. „Îl simțeam pe Boris care era lângă mine 24 de ore. Nu știu când se odihnea. Boris mă mângâia, mă alimenta parental, mă îmbrca zilnic în haine noi, mă machia. Îmi punea bijuteriile preferate, mă stropea cu parfum, aducea flori în fiecare zi în salon, îmi citea, îmi punea căștile cu muzica preferată. Vorbea cu medicii, cu asistentele medicale, cu infirmierele, ca să am cel mai bun tratament și îngrijire. A aranjat post medical individual, în toată această perioadă. După 140 de zile de infern, i-am dat de știre lui Boris că revin. L-am strâns de mână, deși foarte slăbitî a fost acea mișcare, dar el a sesizat imediat și nu l-am mai văzut atât de fericit niciodată”, relatează un fragment din carte.
„Așa este. Și flori avea zilnic pe masă, în salonul de spital, chiar dacă era secția de reanimare, medicii au făcut o excepție, avea flori proaspete în fiecare zi”, a adăugat Boris Gîlca.
„Sunt situații în viață și fiecare om, fiecare familie la un moment dat are o situație specială, are o cruce pe care trebuie să o știm a duce cu multă demnitate, demnitate pentru sine, pentru cei din jur și în special multă demnitate și ajutor pentru persoana în dificultate. Acum spun aceste lucruri cumva foarte cărturar, ar zice cineva. Nu le puteam spune la început, e o perioadă de adaptare care a durat mult, chiar 17 ani. Acum suntem adaptați, Felicia este bine în situația care este, este prioritatea mea, o spun cu multă mândrie și sinceritate, are cea mai bună îngrijire pe care o poate avea în Moldova și oriunde în lume. Arată foarte bine, în fiecare zi e în haine curate, e îngrijită, are un pic de machiaj, are flori, povestim, rândem discutăm, privim știri, filme bune, ascultăm muzică bună”, a conchis șeful Direcției sănătate și asistență socială a mun. Chișinău.
Rata de promovare a examenului național de bacalaureat, în creștere
Rezultatele finale ale examenului național de bacalaureat, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor, au fost publicate astăzi, 3 iulie 2023, în centrele de bacalaureat, anunță Ministerul Educației și Cercetării.
La sesiunea de bacalaureat 2023 au fost admiși 11587 de candidați din licee, 3998 de candidați din colegii și centre de excelență, 186 de candidați din universități, 165 de candidați – în regim de externat și 2460 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 18396 de candidați.
După anunțarea rezultatelor preliminare au fost depuse 9238 de contestații din numărul total de 68362 de note acordate în sesiunea de bază, ceea ce reprezintă 13,51%. Procentual, numărul contestațiilor depuse în sesiunea 2023 este aproximativ același ca și în sesiunea 2022. Numeric, cele mai multe contestații au fost depuse la proba de examen limba și literatura română – 2608, aceasta fiind și disciplina cu cel mai mare număr de candidați admiși. La limba engleză au fost depuse 1626 de contestații, la istoria românilor și universală – 1284 de contestații, la geografie – 1207, iar la matematică – 935. În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 2296 de note, ceea ce constituie 24,85% din numărul notelor contestate și 3,35% din numărul total de note acordate în sesiunea de bază a examenului național de bacalaureat.
Numărul absolvenților care au promovat examenul național de bacalaureat a crescut cu 82 după examinarea contestațiilor și este egal cu 12650. Dintre cei 12650 de absolvenți, 10227 sunt candidați din licee, 1823 sunt din colegii și centre de excelență, 106 candidați provin din universități, 63 sunt candidați înscriși în regim de externat, iar 431 sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare.
În rezultatul examinării contestațiilor, rata de promovare a absolvenților din licee a crescut cu 0,49 puncte procentuale și constituie 88,26%, comparativ cu 84,78%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2022. Rata de promovare pentru absolvenții din colegii și centre de excelență a crescut cu 0,22 puncte procentuale și constituie 45,59%. Pentru candidații înscriși în regim de externat, rata de promovare a crescut cu 2,43 puncte procentuale și constituie 38,18%, iar pentru studenții anului întâi compensator din universități, rata de promovare nu s-a modificat și constituie 57%. Pentru candidații restanțieri din sesiunile anterioare, rata de promovare a crescut cu 0,49 puncte procentuale și constituie 17,52%. Astfel, rata de promovare totală a crescut cu 0,45 puncte procentuale și constituie 68,76%, comparativ cu 65,45%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2022.
Media mediilor obținută de absolvenții din licee în sesiunea 2023 nu s-a modificat semnificativ față de cea înregistrată în sesiunea 2022. Astfel, pentru candidații din licee, media mediilor la examenul național de bacalaureat 2023 este 7,33, comparativ cu 7,36 în 2022.
Numărul absolvenților cu nota medie mai mare sau egală cu 7,00 este 6470, în comparație cu 6864 în 2022, 3309 candidați au nota medie mai mare sau egală cu 8,00, în comparație cu 3288 în 2022, 962 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9,00, în comparație cu 932 în 2022, iar 47 de candidați au nota medie 10, în comparație cu 49 de candidați în sesiunea 2022.
În perioada 17-24 iulie 2023 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi anunțate în centrele de bacalaureat la data de 26 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 31 iulie 2023.
Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare își exprimă recunoștința pentru efortul depus de către persoanele implicate în organizarea sesiunii de bază a examenului național de bacalaureat și le mulțumește pentru colaborare. De asemenea, adresăm felicitări absolvenților pentru rezultatele obținute și le dorim succese la admiterea în cadrul facultăților dorite.
Serviciu social nou, lansat de Primăria Capitalei și DGPDC! Centru de zi pentru copii de la 4 luni la 3 ani
Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, prezentă serviciul social pentru copii de la 4 luni la 3 ani, anunță Serviciul de presă al DGPDC.
Scopul serviciului „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani” Scopul principal al acestui serviciu este de a preveni separarea copilului de familie, marginalizare, excluderea socială și instituționalizarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 luni și 3 ani. Centrul oferă condiții optime pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, facilitează procesul de reintegrare familială și promovează incluziunea educațională și socială a copiilor, dar și oferirea condițiilor optime pentru ca părinții să se poată (re)angaja în câmpul muncii.
Servicii oferite copiilor Centrul de zi oferă o gamă diversă de servicii pentru copii, precum alimentație adaptată vârstei și cerințelor individuale al copiilor, formare a deprinderilor de viață (autoservire, igienă), dezvoltarea abilităților cognitive, de comunicare, comportament și relaționare, precum și alte activități educaționale menite să sprijine dezvoltarea armonioasă a copiilor. Un aspect important de menționat este că acest serviciu este oferit GRATUIT și este disponibil pentru familiile din municipiul Chișinău și suburbii care se confruntă cu diverse grade de vulnerabilitate financiară, ca urmare a unor situații involuntare de omisiune. Centrul este deschis în intervalul orar 07:00 – 19:00, astfel încât să fie accesibil și util pentru familiile ocupate.
Locația Centrului de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni până la 3 ani se află în municipiul Chișinău, pe strada Cuza Vodă 29/4. În vederea facilitării accesului părinților și copiilor la acest serviciu social, este asigurat un abonament gratuit pentru călătoriile cu transportul public.
Procedura de admitere Pentru a solicita admiterea copilului în acest serviciu, părinții trebuie să depună următoarele documente:
Cerere de înscriere în serviciu;
Declarație privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
Copie a actului de identitate/certificatului de naștere a copilului;
Fișa medicală a copilului (formular 027, certificat de vaccinare, certificat de contact);
Actul de confirmare a faptului că unul dintre părinți este angajat sau este în căutarea activă a unui loc de muncă, eliberat de către angajator sau agenția teritorială de ocupare a forței de muncă.
Admiterea în serviciu se realizează prin adresarea la Direcțiile de protecție a drepturilor copilului de sector, care se găsesc la adresele următoare: ● DPDC Botanica, str. Teilor, nr. 10, tel: 0 22 763 586; ● DPDC Buiucani, str. M. Viteazu, nr. 10, tel: 0 22 295 027; ● DPDC Centru, str. Bulgară, nr. 43, tel: 0 22 546 515; ● DPDC Ciocana, str. Mircea cel Bătrân, nr. 16, tel: 0 22 331 935; ● DPDC Rîșcani, str. S. Lazo, nr. 27/1, tel: 0 22 293 467.
Aceste acțiuni se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care are ca scop acordarea asistenței tehnice pentru asigurarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.
Pentru a afla mai multe informații despre Serviciul social „Centrul de zi pentru copii de la 4 luni până la 3 ani”, precum și despre alte servicii sociale dezvoltate de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, vă invităm să accesați pagina web www.dgpdc.md.