Sistem de vot online. Cum vor putea moldovenii care nu vor putea ajunge la secțiile de vot

Primele teste ale sistemului de vot prin internet ar putea avea loc în 2024. Comisia Electorală Centrală a prezentat caietul de sarcini, iar în scurt timp ar putea începe realizarea softului special în acest sens. Specialiştii în domeniu utilizează experienţa Estoniei, care a implementat acest sistem încă de acum 18 ani. Votul prin internet nu va înlocui votul tradiţional la urne, însă ar putea oferi o alternativă opţională mai simplă, dar şi sigură, scrie www.publika.md

Moldova – alegeri prezidențiale fără „vot geopolitic”? Analiză de Dionis  Cenușă | IPN

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, numărul alegătorilor care votează peste hotarele ţării a crescut semnificativ în ultimii ani, generând presiune pe secţiile de votare.  În anumite cazuri alegătorii au stat ore în şir în faţa secţiilor pentru a-şi putea exercita dreptul la alegere. 

”Am văzut situaţii în care în anumite ţări a fost utilizat votul prin internet şi a fost destul de sigur, dar au fost şi anumite deficienţe. Ceea ce facem acum este să prezentăm acest caiet de sarcini aşa cum îl vedem, să îl consultăm public, să vedem care ar fi posibilele deficienţe şi eventual să luăm o decizie. Ultima decizie de implementare sau de neimplementare aparţine Parlamentului”, a declarat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica. 

Pentru a putea vota alegătorii vor trebui să deţină semnătura electronică şi să instaleze pe smartphone o aplicaţie specială.

„Se planifică conform conceptului ca cetăţenii să voteze prin internet timp de trei zile în săptămâna zilei alegerilor, de luni până miercuri, va putea să voteze de câte ori doreşte însă ultimul vot va fi numărat. Iar dacă alegătorul va dori să se prezinte fizic la secţia de votare, va avea acest drept şi votul exprimat pe Internet va fi anulat”, a precizat secretarul CEC, Alexandr Berlinschii. 

Autorităţile dau asigurări că sistemul va conţine toate elementele de siguranţă, în aşa fel încât votul cetăţeanului să nu poată fi fraudat. 

„Toate elementele de manifestare a votului o să fie asigurate prin elemente criptografice, moderne, fără posibilitatea de a interveni în ele, mă refer la partea ce ţine de secretul votului. Va exclude posibilitatea intervenţiei umane în tot acest proces. CEC, SIS, STISC, AGE sau oricine altcineva.Care sunt estimările cât la sută va folosi acest sistem? Din experienţă ştiind care sunt intenţiile cetăţenilor şi nivelul de dezvoltare digitală ar fi circa 600 -800 de mii”, a dat asigurări Gheorghe Pantaz, director Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică. 

Moldova se inspiră în acest proces de la experienţa Estoniei, care a implementat pentru prima dată sistemul de vot prin internet în anul 2005. 

”De atunci am avut 12 scrutine la care s-a votat prin internet. Procentul alegătorilor care votează prin internet a crescut de la an la an, iar în acest an sperăm ca pentru prima dată această cifră să ajungă la 50 de procente. Noi am fost primii din lume care am implementat acest sistem, nimeni nu mai făcuse asta, acum măcar voi aveţi de unde lua exemplu”, a menționat Tarvi Martens, expert internet-voting, Estonia. 

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la 1 martie 2023, numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor din Republica Moldova este de 3 milioane 295 de mii 464 de persoane.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Atenție, chișinăuieni! Trafic suspendat timp de 10 zile pe două străzi din centrul Capitalei
Articolul anterior
Prețul gazelor în Europa a coborât sub 500 de dolari per mia de metri cub
Articolul următor