În timp ce Rusia și-a extins controlul asupra orașului Severodonetk, regiunea Luhansk (estul Ucrainei), pe fondul unor lupte grele date miercuri, avansul ucrainenilor în sudul țării și angajamentele occidentale de ajutor militar suplimentar pentru Kiev au provocat amenințări din partea Kremlinului, relatează joi DPA, citată de Agerpres.

În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut să evoce sutele de copii uciși în războiul „infam” al Rusiei împotriva țării sale, cu ocazia Zilei internaționale a copilului, ce a fost marcată miercuri, conform agenției de presă citate.
O victorie la Severodonetk este esențială pentru Rusia, întrucât căderea capitalei provizorii a Luhanskului ar oferi Moscovei controlul asupra întregii acestei regiuni din Donbas, care mai cuprinde și regiunea Donețk, dintre care o parte este ocupată de forțele proruse.
Trupele ruse au „reușit parțial” în bătălia pentru Severodonetk, a recunoscut Statul Major al armatei ucrainene, admițând că Rusia deține de acum controlul asupra părții de est a orașului, dar a subliniat că lupte înverșunate continuă în alte sectoare.
Separatistii prorusi din regiune au declarat că au preluat deja controlul a peste 70% din oraș, după cum susține Andrei Marociko, un reprezentant al autoproclamatei ‘republici populare’ Luhansk, promițând că întreg orașul va fi capturat în curând.
Potrivit acestuia, cea mai mare parte a armatei ucrainene a părăsit orașul, iar Rusia plănuiește să organizeze livrări de ajutor umanitar pentru rezidenți din cauza situației catastrofale de aici.
Donbasul se află în centrul disputei dintre Rusia și Ucraina de mai mulți ani, separatistii prorusi controlând mari părți din regiunile Luhansk și Donețk din 2014.
Dar chiar dacă Rusia a înregistrat progrese în Luhansk, armata ucraineană a anunțat că a preluat controlul asupra a aproximativ 20 de sate în regiunea Herson, în sudul țării. Contraatacurile au fost lansate dinspre orașul Dnipro (Dnepropetrovsk) spre nord, a indicat armata ucraineană, adăugând că trupele sale continuă să preseze forțele ruse în sud.
Chiar dacă aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente, au existat o serie de relatări în ultimele zile cu privire la acțiuni de contraatac ale forțelor ucrainene la Herson, singură capitală regională ocupată de trupele ruse până în prezent.
În nord-vestul țării, infrastructură de transport a Ucrainei a fost vizată de numeroase atacuri cu rachetă miercuri seară, a indicat pe contul sau de Telegram Maksim Kozitki, șeful administrației militare din regiunea Liov (Lvov).
Potrivit primelor informații, două persoane au fost rănite în urmă acestor atacuri, dar nu s-au înregistrat decese. Tot miercuri, două persoane din orașul Nikolaiv (Mikolaiv), în sud, au fost ucise și alte două au fost rănite în bombardamente rusești.
Promisiunile de armament mai avansat din partea Occidentului pentru Ucraina au atras condamnări din partea Kremlinului, care a acuzat Occidentul în general – și SUA în particular- de alimentarea tensiunilor prin livrarea de arme grele Ucrainei.
„Credem că SUA pun paie foc în mod deliberat și sârguincios… adera la cursul de lupta cu Rusia până la ultimul ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în urmă anunțurilor făcute de SUA și Germania cu privire la transferuri de arme-cheie Ucrainei.
Peskov a declarat că Rusia nu a crezut în asigurările date de SUA și Ucraina că noul sistem de lansator de rachete cu rază lungă de acțiune care se îndreaptă acum spre Kiev va fi utilizat doar în scopuri defensive, adăugând că armata rusă consideră acest tip de armă drept o amenințare directă și va lua măsuri corespunzătoare.
La rândul sau, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că livrările de arme occidentale sporesc riscul că țări terțe să fie implicate în conflict.
„Este o provocare directă care are scopul direct de a încurcă Occidentul în chestiuni militare”, a spus el, adăugând că politicieni occidentali cumpătați sunt conștienți de astfel de riscuri, dar nu toți, „în special cei din partea de nord” a UE. „Sunt politicieni care sunt pregătiți să se implice în această nebunie doar pentru a-și promova propriile ambiții”, a afirmat Serghei Lavrov, el însuși acuzat de fostul șef al diplomației ruse Andrei Kozarev (1990-1996) că a devenit o „goarna a propagandei mincinoase de război” a Kremlinului, potrivit crenttime.tv., un post de televiziune rusesc independent care își difuzează emisiunile pe Internet.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit în discursul sau cotidian de miercuri seară sutele de copii ucraineni a căror viață a fost curmată de acest război nedrept.
Cel puțîn 689 de copii au fost răniți, 139 de copii sunt dați dispăruți, iar 243 de copii au fost uciși, a spus Zelenski, adăugând că „aceștia sunt doar cei despre care știm”.
„Memorie veșnică pentru cei ale căror vieți au fost răpite de războiul rusesc împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski, indicând că peste 200.000 de copii au fost deportați de trupele ruse din Ucraina în Rusia, în ceea ce el a numit drept o „crimă de război infamă”.
Pentru unii înghețată, pentru alții atacuri cu rachetă, titra miercuri publicația Kram.Realii, un proiect al Radio Europa Liberă (RFE/RL), referindu-se la faptul că administrația instalată de Kremlin în Crimeea a oferit copiilor miercuri, 1 iunie, de Ziua internațională a copilului, câte o înghețată gratuit, în timp ce teritoriul peninsulei ucrainene anexate de Rusia este utilizat de armata rusă pentru atacuri cu rachete asupra altor zone din Ucraina, atacuri în care își pierd viață și copii alături de adulți.