Situație ieșită din comun la Spitalul Raional Rîșcani: După reparația euro a instituției s-a aflat că lipsesc prizele

Reparație ca la carte, doar că fără prize, becuri și întrerupătoare. Acum câteva luni Consiliul Raional Rîșcani a alocat peste 800.000 de lei pentru reparația farmaciei și a laboratorului din cadrul Spitalului Raional Rîșcani. Abia după finalizarea lucrărilor și-au dat seama de gafa comisă și au încheiat un alt contract pentru a instala sistemul de electricitate.Râșcani: După reparația spitalului raional au înțeles că lipsesc prizeleFoto: tvn.md

Întrebați de ce s-a ajuns la una ca asta, președintele raionului și conducerea spitalului au pasat responsabilitatea, transmite tvn.md.

Din banii alocați a fost schimbat sistemul de încălzire, cel de apeduct și canalizare, ferestrele și ușile.

ALEXANDRU CRIGAN, director AO „Localinvest”: „Dacă ne uităm formal, conform caietului de sarcini, antreprenorul a îndeplinit tot ce era indicat în caietul de sarcini. Dar în rezultatul monitorizării noi am constatat lucruri care nouă ne par ciudate, de exemplu, într-o încăpere de aceasta, de fapt în amândouă, lipsește absolut în totalitate sistemul electric. După ce se va finaliza această reparație, se va face un alt contract, cu un alt antreprenor sau tot cu același, dar altă procedură, care va prevede și instalarea sistemului electric. Dar atunci cum facem, spargem pereții existenți, proaspăt reparați, pentru ca să tragem cablul.”

Potrivit directorului asociației obștești care a monitorizat cheltuirea banilor publici în cadrul unui proiect implementat de Promo Lex, agentul economic care a efectuat lucrările de reparație, a instalat din banii săi, în una din cele doua spații reparate, o cabină de duș, care nu figurează în caietul de sarcini. Lucru care trezește semne de întrebare.

ALEXANDRU CRIGAN, director AO „Localinvest”: „Dacă e să vorbim despre blocul sanitar, acolo situația este puțin alta. Caietul de sarcini prevede reparația, instalarea veceului, dar când am fost în misiunea de monitorizare am constatat că antreprenorul a instalat și o cameră de duș, care nu era în caietul de sarcini. Antreprenorul a zis că nu pretinde bani, a făcut asta ca un fel de cadou.”

Deși recunoaște că caietul de sarcini pentru executarea acestor lucrări a fost întocmit de subalternii săi, președintele Consiliului Raional Rîșcani, Vasile Secrieru, spune că responsabilitatea pentru contractarea acestor servicii o poartă administrația Spitalului Raional.

VASILE SECRIERU, președintele raionului Rîșcani: „Însăși procedura de licitație și contractul de achiziție a fost semnat de către directorul instituției. În partea ce ține de contribuția Consiliului Raional Rîșcani, a fost suna financiară planificată, plus susținerea metodologică a specialistului care lucrează în aparatul președintelui raionului, specialist în domeniul achiziții publice. – Dar caietul de sarcini? – A conlucrat și a contribuit secția construcții. – Din cadrul consiliului? – Exact, da.”

Directorul spitalului, Nicolae Ursu, s-a arătat deranjat de învinuirile care i se aduc, dar spune că instituția medico-sanitară are deja semnat un contract cu un agent economic care va efectua lucrările de montare a sistemului de electricitate.

NICOLAE URSU, director Spitalul Raional Rîșcani: „Avem încheiat un contract care se ocupă anume cu lucrările ce țin de electricitate și ei cum finalizează și este actul de recepție, este contractul de 160 și ceva de mii de lei și renovăm tot sistemul de electricitate din încăpere. Contractul este încheiat. Noi cu dumnealor ne-am înțeles că totul va merge deasupra.”

Cât privește cabina de duș instalată din banii antreprenorului, directorul spitalului spune că inițiativa îi aporține agentului economic.

NICOLAE URSU, director Spitalul Raional Rîșcani: „Pe parcurs a apărut solicitarea din partea la lucrători că ar fi bine și antreprenorul din propria inițiativă, a zis că poate paralel să facă asta. Banii sunt publici și bineînțeles nu avem de unde și nu a fost preconizat în buget. Asta deja este chestiunea antreprenorului.”

ANDREI CUPRINSCHII, antreprenor: „Ca o binefacere, un ajutor, am făcut o cabină de duș să aibă lucrătorii farmaciei. Este pentru lucrătorii farmaciei, ne-am sfătuit cu șeful farmaciei, eu i-am propus așa o idee să facem o cabină de duș, el a fost de acord. – Reiese ca un fel de cadou de la agentul economic. – Da da, așa.”

În perioada 2021-2022 agentul economic care a efectuat aceste lucrări de reparație a încheiat contracte cu Consiliul raional Rîșcani în valoare de minim 3,3 milioane de lei.

Cod ROȘU de inundații în jud. Galați din România! A început evacuarea de urgență a populației din 23 de localități din calea ciclonului Ashley

Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la ISU, Jandarmerie și unitățile militare ale MApN sunt în alertă. Toate efectivele sunt în cazărmi sau consemnate la domiciliu, pentru a putea fi mobilizate imediat, în caz de urgență maximă, informează unica.md.

Este alertă la Galați, unde autoritățile au luat măsuri imediate în urma avertizărilor cod roșu de ploi torențiale și inundații. Una dintre ele vizează populația din zonele inundabile, care trebuie evacuată de urgență. „Nu trebuie să mai avem pierderi de vieți omenești. ”

Astfel, a început evacuarea populației din 23 de localități, cele mai expuse riscului. S-a dispus instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;

Prefectul județului Galați, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Astfel, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații.

Încă din data de 28 septembrie, pompierii gălățeni au mers în teren pentru a discuta cu autoritățile locale, în vederea informării cetățenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acțiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de astăzi, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autoritățile locale au identificat și spații în care pot fi relocate persoanele evacuate.

De asemenea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor continua monitorizarea râurilor și a zonelor expuse inundațiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situații critice. În acest scop, SGA Galați a dislocat în teren utilaje, staționate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în eventualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localități: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameș (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Berești, Jorăști, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Podoleni (Barcea), Berești Meria, Măstăcani, Grivița și Suhurlui, să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie.

„Protejarea vieților este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toți cetățenii să colaboreze cu autoritățile, să respecte indicațiile primite și să fie pregătiți pentru evacuare”, a explicat prefectul județului Galați, domana Andreea-Anamaria Naggar.

”Recomandăm cetățenilor să urmărească constant informările oficiale și să urmeze staturile primate de la autorități și de la forțele de intervenție din teren.”, spun autoritățile.

În urmă cu puțin timp, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o ședință de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, șeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonel Florea Constantin și alți reprezentanți din cadrul MAI.

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Deși are doar mărimea unui pumn, reușește să pompeze sânge în tot organismul, având propriul sistem de generare a impulsurilor electrice. Inima – un organ incredibil, care ne ține în viață!

Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită în fiecare an, în toată lumea, pe 29 septembrie, este o ocazie de a discuta despre bolile care afectează inima, trăgând un semnal de alarmă asupra gravității și impactului pe care îl au acestea, dar și despre sănătatea inimii și despre faptul că aceste boli sunt în cea mai mare măsură prevenibile.

Bolile cardiovasculare cuprind mai multe afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge dintre care bolile ischemice cardiace (angina cardiacă, infarctul miocardic) și bolile cerebro-vasculare se numără printre cele mai frecvent întâlnite.

Bolile cardiovasculare sunt ucigașul tăcut numărul 1 la nivel mondial, se estimează că acestea iau viețile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni își pierd viața în fiecare oră din cauza bolilor de inimă.

Îngrijirea sănătății inimii ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare. Printre măsurile care pot fi luate pentru a menține inima în formă și a scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare se numără:

  1. Exerciții fizice efectuate regulat;
  2. Menținerea unui alimentații echilibrate;
  3. Oprirea fumatului;
  4. Stoparea consumului de alcool;
  5. Efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate.

Aveți grijă de sănătatea inimii dv.!

Gospodarul care își bate an de an recordurile cu cei mai giganți dovleci din țară! A expus la Bostaniada un bostan de peste 800 kg

Un dovleac de peste 800 de kilograme, crescut în curtea unui agricultor din satul Drăsliceni, raionul Criuleni,  a fost vedeta festivalului Bostaniada de la Bălăbănești, informează unica.md.

Cel care l-a crescut este Vasile Spîni, care an de an își bate propriul record și participă la celebrul festival gastronomic cu cei mai giganți dovleci.

În acest an, agricultorul care pe bună dreptate poate fi numit Regele Dovlecilor, a crescut un dovleac uriaș de peste 800 de kg!

Vasile Spînu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. 

Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul.

Vasile Spînu este fratele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și este agricultor cu numeroase trofee la Bostaniada!

Agricultorul a reușit și anul trecut să cultive un dovleac de 700 de kg și altul de 600 de kg.

În procesul de cultivare, deloc ușor, după cum spune agricultorul, este implicată toată familia. Potrivit lui Vasile Spînu, cel mai important este să fie udat la timp și să i se administreze îngrășăminte doar naturale.

Vasile Spînu este de profesie inginer mecanic. Dar de mulți ani face agricultură. Crește legume de vânzare, chiar pentru semințe, care apoi ajung în mai multe țări. A devenit celebru în tot satul datorită pasiunii pentru dovleci.

Oficial ucrainean: Războiul se va termina până la sfârșitul primăverii
Articolul anterior
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a răspuns acuzațiilor privind alegerea sa în funcție: Acest post nu are preț și nu poate fi cumpărat
Articolul următor