Situație tristă în R. Moldova: Avem 100 de școli cu mai puțin de 50 de elevi

În Republica Moldova avem 100 de școli cu mai puțin de 50 de elevi și 300 de școli cu mai puțin de 100 de elevi. O spune ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, potrivit căruia analiza performanțelor școlare arată că în instituțiile de învățământ mici, calitatea studiilor lasă de dorit. Potrivit ministrului, pentru a le oferi elevilor studii de calitate, urmează să se facă investiții masive în infrastructura a 35 de școli din centrele raionale. Dan Perciun și-a exprimat speranța că școlile-model vor deveni poli de atracție pentru părinții ai căror copii frecventează instituțiile mici de învățământ, notează IPN.

Ministrul Educației și Cercetării spune că există o legătură directă între nivelul de dotare a unei instituții de învățământ și performanța școlară a elevilor. Potrivit lui Dan Perciun, Guvernul intenționează să investească în infrastructura a 35 de instituții de învățământ și va încuraja părinții să-și dea copiii la aceste școli-model.

„În Republica Moldova avem 100 de școli cu mai puțin de 50 de elevi și 300 de școli cu mai puțin de 100 de elevi. Într-o școală mică, conform regulilor cunoscute, 7 elevi din 10 nu ating un nivel minim de competență la lectură și matematică. Din punctul nostru de vedere, soluția este crearea acestei rețele de școli-model, instituții de nivel raional, care să ofere acces la educație de calitate pentru elevii din instituțiile de învățământ extrem de mici, unde se atestă un deficit mare de cadre didactice și condițiile de studii nu sunt potrivite. În acest scop am selectat 35 de instituții de învățământ în care urmează să investim masiv în următorii 2-3 ani ca să le transformăm în poli de atracție pentru părinții din aceste localități rurale mai mici”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit ministrului, părinții care vor accepta să-și transfere copiii la școlile-model vor primi o alocație financiară lunară de 50 de euro. Dan Perciun spune că, în prezent, este elaborat cadrul legal necesar pentru ca banii să ajungă lunar la părinți.

„Aceste 35 de școli apreciază faptul că urmează să investim până la 2 milioane de euro în fiecare școală. Acum suntem și în proces de identificare a resurselor ca să putem acoperi această necesitate. Noi suntem în faza incipientă a proiectului, avem lista școlilor selectate, avem bani pentru investiții în infrastructura a 10 școli, dar mai avem încă 25 de școli pentru care căutăm bani. E parte din acest concept și procurarea de autobuze ca să putem asigura transportul. Primele autobuze vor ajunge în Republica Moldova în septembrie-octombrie. Suntem în proces de modificare a legii și sperăm până la sfârșitul lunii martie să avem cadrul legal setat ca să putem oferi și alocația de 50 de euro”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării.

Potrivit conceptului prezentat de Ministerul Educației și Cercetării, pentru transportul elevilor din localitățile mici spre școlile-model urmează să fie procurate 70 de autobuze.

Cel puţin 10 persoane au fost rănite de fulger, În Germania

Un fulger produs luni seară în oraşul Dresda din estul Germaniei a rănit zece persoane, dintre care patru au suferit răni grave, transmite marţi agenţia DPA citată de stirileprotv.ro.

Potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor de pompieri, doi bărbaţi, în vârstă de 27, respectiv 30 de ani, au fost resuscitaţi cu succes după ce au suferit un stop cardiac.

Pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a unei furtuni trecătoare care a afectat oraşul Dresda, un fulger a lovit grupul aflat pe malul fluviului Elba, la scurt timp după ora locală 17:00 (15:00 GMT).

Trei femei şi şapte bărbaţi cu vârste cuprinse între 26 şi 41 de ani au fost răniţi. Patru dintre aceste persoane au suferit răni grave.

Potrivit rapoartelor, toţi pacienţii au primit îngrijiri medicale de urgenţă şi au fost transferaţi la spitale din apropiere.

Poliţia a împrejmuit perimetrul şi a trimis un elicopter pentru a găsi alte eventuale victime.

Pompierii au transmis luni seara un apel către alte eventuale victime, nefiind exclusă posibilitatea ca şi alte persoane să fi fost afectate şi să fi plecat ulterior.

„Dacă prezentaţi simptome cum ar fi ritm cardiac accelerat, bătăi neregulate ale inimii, amorţeală sau furnicături la nivelul extremităţilor, vă rugăm să consultaţi imediat un medic!”, au avertizat pompierii.

Serviciul german de meteorologie din Leipzig a emis o avertizare de furtună puternică valabilă pentru unele zone ale Saxoniei. Pentru Dresda, a fost emisă o avertizare de furtună de nivelul doi din patru.

Poliţia a deschis o anchetă privind circumstanţele în care s-a produs acest accident.

Directoarea gimnaziului din satul Drochia s-ar fi strangulat în sala de sport a școlii. Localnicii și internauții, zguduiți de gestul femeii: ”Ce pildă a dat copiilor?”

Un sat întreg o deplânge pe directoarea școlii care a fost găsită strangulată în sala sportivă. „A fost o femeie foarte bună”, scrie tvn.md.

colaj foto: www.tvn.md

„Ce s-a întâmplat, directoarea de școală și-a făcut seama în școală. Așa tragedie unde s-a mai văzut, unde s-a mai văzut, din cale afară, se întâmplă poate în familii așa, da în școală în loc obștesc asta e ceva… ”

Directoarea Gimnaziului din satul Drochia a fost găsită strangulată în sală sportivă a instituției.

TRAIAN CIBOTARI, reporter TV Nord: „Ușile Gimnaziului „Dumitru Roman” din localitate au fost încuiate după tragedia de sâmbătă seara. Potrivit localnicilor, acestea vor rămâne închise toată săptămâna.”

Oamenii din sat au rămas șocați de cele întâmplate, ei nu-și pot explica de ce femeia a recurs la asemenea gest.

„Când a ieșit paznicul de la școală, eu numai am văzut că a pus mâinile în cap, da deodată nu știam ce s-a întâmplat. La un moment dat doamna aceea și cerea o sticlă cu apă să-i dea la fata ei, că plângea și leșina. Și ni s-a spus că și-a făcut seama. Zic, oi Doamne, nu ne-am așteptat așa la dânsa, nu ne-am așteptat, chiar e o tragedie și foarte tare.”

„Eu am lucrat mulți ani cu dânsa. Eu am fost fochist la școală. Eu cu dânsa am fost ca…, ea era ca fiica mea, așa când a venit aici de la Chișinău, așa ne-am…, cum eram tare bine cu dânsa, da ce a fost, ce s-a întâmplat, nu vă pot…”

„Ce a fost nu putem să spunem, nu putem să… Unul Dumnezeu știe ce a avut, nu a avut, nu putem. Era o femeie bună, nu era rea. Era foarte bună femeie, foarte bună.”

Și internauții sunt șocați. Aceștia s-au întrebat retoric ”Ce pildă a dat copiilor”. Unii au scris chiar și cine ar fi constrâns-o să facă acest gest.

Oamenii legii au inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

SVETLANA TALPĂ, ofițer de presă IP Drochia: „Pe suprafața corpului neînsuflețit al femeii nu au fost depistate alte semne de moarte violentă. Corpul acesteia a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului.”

Femeia de 38 de ani va fi înmormântată azi la Chișinău.

Un sat din stânga Nistrului, terorizat de vulpi. Se ascund în case abandonate și au pui

Satul Cioburciu din stânga Nistrului este invadat de cel puțin 300 de vulpi, scrie presa din regiune, citată de TV8.md. Potrivit acesteia, vulpile se ascund în case abandonate și au și pui.

Animalele se strecoară în hambare și fură găini, pui, inclusiv atacă pisici. Pe 19 mai ar fi furat 100 de găini din curtea preotului satului.

Animalele prădătoare pot fi observate și pe acoperișurile clădirilor din sat. 

Vrei să-ți trimiți copilul în America? Completează formularul de interes
Articolul anterior
Impotența masculină: lipsa acestei vitamine poate fi una din cauze
Articolul următor