Un bărbat de 46 de ani din Capitală a fost reținut de oamenii legii pentru că a amenințat cu un pistol casierul unei companii de microcreditare de pe strada Mitropolit Varlaam și a furat din aparatul de casă 12.435 de lei. Jaful a avut loc în 27 aprilie.
Acțiunile individului au fost surprinse de camerele de supraveghere. Astfel, în urma investigațiilor, bănuitul a fost reținut. Iar în cadrul audierilor, suspectul și-a recunoscut vina.
Arma cu care individul a amenințat angajatul companiei de microcreditare s-a dovedit a fi pneumatică, fiind deținută ilegal de acesta. Pistolul a fost ridicat de către angajații poliției. Pe caest caz a fost deschis un dosar penal. Suspectul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. El riscă de la 8 până la 10 ani de închisoare.
Orașele din R. Moldova vor concura pentru titlul de „Capitala Sportului”
Orașele din Republica Moldova vor concura pentru titlul de „Capitala Sportului”. Ministerul Educației, în colaborare cu Comitetul Olimpic și cel Paralimpic, au lansat astăzi un nou proiect, care îşi propune promovarea sportului pentru toți, scrie tvrmoldova.md.
MARCEL MARIN, reprezentant, Direcția Tineret și Sport, Ministerul Educației: „Pentru prima dată vom oferi acest titlu onorific unei localități, în care, pe parcursul anului 2025, urmează să fie desfășurate activități sportive de masă, festivaluri sportive, activități pentru sportul de performanță, forumuri și orice tip de activitate care reunește la aceeași masă reprezentanții structurilor sportive”.
Oraşul câştigător va găzdui cinci activități importante, printre care un campionat republican la o probă olimpică sau recunoscută la nivel mondial și un festival sportiv. Una dintre cerințele este prezența unui minim de infrastructură necesară organizării acestor evenimente. „Capitala Sportului” va fi anunțată la sfârșitul lunii mai, iar acel oraș va primi până la un milion de lei pentru realizarea proiectelor și inițiativelor sportive în 2025.
Culturile agricole, devastate de înghețuri. Fermierii cer o întrunire de urgență la Guvern
Fermierii bat alarma că le sunt compromise culturile agricole, din cauza înghețurilor din această săptămână, scrie deschide.md.
Agricultorii cer o întrunire urgentă la Guvern, pentru a discuta situația și a cere ajutorul autorităților.
În acest sens, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au adresat o scrisoare publică către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, precum și una în adresa Guvernului.
„Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea de urgență a unei ședințe cu Guvernul, în care să se examineze situația în contextul acestei săptămâni de înghețuri, și suplimentar să se direcționeze sau solicite mai multe fonduri europene pentru stabilizarea crizei din sectorul agrar. Experiența gestionării crizei recente din sectorul energetic a demonstrat receptivitatea UE prin alocarea grantului energetic în valoare de 410 milioane euro”, se menționează în scrisoare.
De asemenea, ei vorbesc și despre faptul că din cauza înghețurilor tardive, care durează pentru prima dată în istorie aproape o săptămână în aprilie, au fost afectate devastator aproape toate culturile agricole. Astfel, că roada este compromisă deja semnificativ sau în unele cazuri – în totalitate.
„Oare câte dezastre ar mai trebui să se întâmple, ca statul să se decidă asupra unor măsuri ample și eficiente pentru creșterea rezilienței sectorului agrar din Moldova. Seceta, arșița, grindina, ploile torențiale și înghețurile se vor amplifica în consistență și apariții an de an, iar guvernanții noștri au decis că aceste probleme fermierii trebuie să și le rezolve singuri.
Aceste afirmații sunt demonstrate prin deciziile luate de Guvern în cele două programe de dezvoltare anunțate recent: Buget+ și Planul de Creștere a Moldovei 2025-2027, în care sectorul agricol se regăsește la coada listei ca prioritate economică, iar necesitatea de a crește reziliența fermierilor la dezastre este neglijată”, mai scriu fermierii în scrisoarea lor publică.
La fel, ei fac referință și la fondurile europene de aproape 8 miliarde lei bugetate recent, dintre care 200 milioane au fost direcționate către agricultură.
O nouă sectă extremistă a apărut în Republica Moldova: Sute de adepți depun jurământul față de un „țar” autoproclamat din Rusia
În Republica Moldova a apărut o nouă sectă. Este vorba despre un cult pseudo-religios cu viziuni extremiste, denumit „Biserica Ortodoxă Rusă – Imperiul Țarist”. Organizația are o comunitate de peste 500 de persoane, care sunt obligate să renunțe la toate bunurile în favoarea cultului, scrie deschide.md.
În cadrul unei investigații, jurnaliștii de la Deschide.md au aflat că secta este condusă de Dumitru Mihaile, autoproclamat „Mitropolit, Marele Cneaz al Întregii Moldove Teognost”, și de Zinaida Mihaile, care se intitulează „Marea Cneaghină a Întregii Moldove, Egumenia Teofania”. Cei doi locuiesc în satul Stolniceni, raionul Hâncești, unde se află și sediul central al cultului.
Un alt sediu al grupării este localizat în satul Dobrogea, orașul Sângera și este administrat de Alexandr Gariuc, autoproclamat „Cneazul Chișinăului, Episcopul Mark”.
În ceea ce privește activitatea sectei, aceasta se autodefinește ca filială a cultului religios extremist din Federația Rusă, numit „Русская православная церковь – Царская Империя” („Biserica Ortodoxă Rusă – Imperiul Țarist”).
Pe pagina sa de Facebook, Dumitru Mihaile afișează drapelul țarist rus, care este și simbolul oficial al cultului. Jurnaliștii menționează că, printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău din 2024, acest drapel a fost declarat simbol extremist.
Membrii cultului promovează pe teritoriul R. Moldova, în special pe rețelele de socializare, mesaje antisemite și instigatoare la ură religioasă și rasială. Totodată, cultul are viziuni apocaliptice și atrage persoane aflate în situații sociale vulnerabile sau care trec prin episoade de stres intens.
În discuții cu reporterii noștri, unii membri ai cultului – care au solicitat să le fie păstrat anonimatul – au declarat că sunt obligați să contribuie financiar la susținerea organizației. O parte din fondurile colectate în R. Moldova ar fi transferate în Federația Rusă.
Pentru a fi acceptat în sectă, fiecare membru depune un jurământ față de „țar”, promițând că îl va apăra „până la ultima picătură de sânge”. Membrii renunță la actele de identitate, la bunuri și nu recunosc autoritățile, statul sau biserica oficială.
„Țarul” la care se referă membrii cultului este Leonid Vlasov, inclus de autoritățile ruse pe lista teroriștilor și extremiștilor. Acesta s-a autoproclamat „Ultimul Patriarh al Rusiei, Profetul Ilie”. În februarie 2024, Vlasov a fost reținut în orașul Ulianovsk, fiind acuzat de crearea, organizarea și conducerea unei organizații extremiste.
Leonid Vlasov are un trecut infracțional, fiind condamnat de mai multe ori. Printre infracțiunile comise se numără și pedofilia.
Cultul urmărește crearea unui stat independent, denumit „Триединая Русь” („Rusia triunitară” – trad.), care ar urma să includă Rusia, Ucraina, Belarus, Republica Moldova și alte state.
În Rusia și Belarus, această organizație este interzisă. Autoritățile de la Moscova acuză liderii cultului de propagandă teroristă și de constituirea unei organizații extremiste care atentează la drepturile și libertățile cetățenilor.
De asemenea, și autoritățile de anchetă din Minsk au deschis o cauză penală privind activitatea acestei grupări.
În R. Moldova, persoanele ademenite sunt obligate să se mute în localitățile Stolniceni sau Dobrogea, acolo unde locuiesc liderii cultului. Mai multe familii au fost forțate să-și strângă lucrurile de valoare, inclusiv banii, să divorțeze, să-și ia copiii și să se mute în locuințele lui Dumitru și Zinaida Mihaile.
Liderii cultului desfășoară în mod regulat activități publice, cu scopul atragerii de noi adepți, folosind metode de manipulare și influență psihologică. Aceștia ar fi aplicat și forță fizică asupra copiilor care refuză participarea la ritualuri.
Membrii „Bisericii Ortodoxe Ruse – Imperiul Țarist” susțin că elevii nu trebuie să meargă la școală, nu recunosc medicina, actele de identitate sau documentele oficiale, nu se înregistrează ca organizație religioasă și nu plătesc taxe. Ei se identifică cu sintagma „Om Viu”, titlu pe care și-l atribuie printr-un jurământ. Astfel, impun ca toate persoanele fizice sau juridice să li se adreseze nu după numele real, ci prin pseudonime pe care şi le-au atribuit, spre exemplu: „Om, Femeie Vie, Egumenia Teofania”.
Contactat de jurnaliștii de la Deschide.md, secretarul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Vadim Cheibaș, a declarat că nu cunoaște nimic despre acest pseudo-cult.
„Legislația în domeniul confesional este destul de liberă, respectiv, pot apărea mai multe entități de acest gen și nu este neapărat ca noi să-i cunoaștem”, a spus el.
De menționat că conceptul de „Om Viu”, utilizat de reprezentanții cultului, este asociat cu mișcările suveraniste, care prezintă o serie de riscuri pentru societate. Grupurile ce promovează această idee au ideologii radicale, subminează autoritatea statului, pun în pericol sănătatea publică, promovează conflicte și exploatează psihologic adepții.
Membrii cultului se întâlnesc frecvent într-o zonă izolată, pe un deal din apropierea satului Dobrogea, unde practică diverse ritualuri și rugăciuni în zilele de sărbătoare. Teritoriul este împrejmuit cu un gard de peste doi metri, care împiedică vizibilitatea din exterior, și o poartă permanent încuiată – atât la sediul din Dobrogea, cât și la cel din Stolniceni.