Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului

Astăzi, creştinii ortodocşi de stil vechi serbează Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare religioasă cunoscută ca Sfânta Maria Mare, Sântamaria sau Uspenia. Acesta este ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc, de care se pregăteşte printr-un post, al treilea după cel al Paştelui şi al Sfinţilor Petru şi Pavel.

separator
icoana-candela

Credincioşii prăznuiesc astăzi ziua în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. În popor se spune că este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare a verii şi se ţine pentru sănătate, căsătorie, naştere uşoară, dar şi pentru vindecări.

Sărbătoarea poartă denumirea de „adormire” pentru că tradiţia bisericească spune că obştescul sfârşit al Fecioarei Maria a fost asemeni unei adormiri. Sfânta Maria a fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil de trecerea ei la cele veşnice. Ea a mers şi s-a rugat pe Muntele Măslinilor, iar după aceea toţi copacii s-au aplecat ca prin minune în faţa ei. Întorcându-se acasă, Fecioara Maria a pregătit toate cele de îngropare, încredinţând pe vecine că, mutându-se în ceruri, le va ocroti nu numai pe ele, ci şi pe toată lumea.

Sfânta Maria Mare. Tradiții, obiceiuri din popor de Adormirea Maicii Domnului.

Cum se întâmplă cu mai toate sărbătorile religioase, și sărbătoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri și tradiții.

În această zi,  există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 28 august se tămâiază mormintele.

Efectul medicamentului Remdesivir în tratarea Covid-19, după 24 ore de la administrare. Ce spun medicii?
Articolul anterior
Petiție. Mai mulți părinți cer revizuirea programului de lucru al grădinițelor
Articolul următor
Alte articole interesante