Atenție! Opt mașini au fost sparte noaptea trecută în sectorul Centru al Capitalei

Azi-dimineață, 16 februarie, Poliţia Capitalei a fost alertată de mai mulţi locătari ai sectorului Centru, care au comunicat despre spargerea a opt automobile, parcate în preajma blocurilor de locuit de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Constantin Negruzzi.

separator
aaa

Imediat la faţa locului s-a deplasat grupa operativă în componenţa experţilor criminalişti, ofiţerilor de investigaţii şi de urmărire penală. În cadrul cercetărilor demarate au stabilit că pe parcursul nopţii au fost deteriorate parbrizele laterale la 8 autoturisme de modelele BMW, Lexus, Audi, Honda, Renault şi Toyota, dintre care patru automobile, din interior au fost sustrase bunuri materiale în valoare de circa 20.000 lei.

Poliţiştii sectorului Centru au identificat şi reţinut doi suspecţi, care s-au dovedit a fi originari din Chişinău şi raionul Cantemir, cu vârstele de 17 şi respectiv 20 ani. Este de menţionat că cel de 20 ani, anterior a fost condamnat pentru infracţiuni de furt.

Totodată forţele de ordine au depistat genţile şi alte bunuri materiale furate la domiciliul temporar al individului de 20 ani, fiind ridicate în calitate de probe delicte. În cadrul audierilor ambii bănuiţi şi-au recunoscut vinovăţia.

În prezent tânărul de 20 ani a fost reţinut pe un termen de 72 de ore, iar al doilea este cercetat în stare de libertate, întrucât este minor. Conform legislaţiei penale în vigoare bănuiţii riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 ani până la 6 ani.

În acest context, Poliţia Capitalei recomandă:

  • DOTAŢI autoturismul cu un sistem de alarmă pe bază de sensori ce se aplică pe geamuri şi capote, ceea ce îşi dovedeşte întotdeauna eficienţa;
  • VERIFICAŢI dacă geamurile sunt închise şi portierele asigurate atunci când părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru câteva minute;
  • Asiguraţi-vă că nu aţi lăsat cheile în contact;
  • Pe timpul nopţii, parcaţi autoturismul în locuri special amenajate şi iluminate, aflate în zona de acţiune a patrulelor de poliţie;
  • NU păstraţi la vedere în autoturism bunuri de valoare (genţi, poşete, borsete, acte de identitate, documente, cărţi de credit, aparatură audio-video, telefoane mobile etc.);
  • Dacă pe locul unde s-a aflat autoturismul sunt urme lăsate de infractori (geam spart, urme de încălţâminte sau accesorii auto deteriorate), luaţi măsuri de protejare a acestora până la sosirea experţilor criminalişti.

Ce fast-food adoră William? Kate Middleton își comandă mereu același lucru

Membrii familiei regale din Marea Britanie au acces la cele mai fine mâncăruri din lume și la bucătari renumiți, care să-i răsfețe cu preparate alese. Cu toate acestea, statutul regal nu le anulează statutul de oameni normali, așa că și ducele și ducesa de Cambridge sunt mari fani… fast-food!

Katte Middleton și Prințul William au dezvăluit că, odată la ceva timp, comandă mâncare de la fast-food. În timp ce își îndeplinesc îndatoririle regale, Ducii de Cambridge par perechea perfectă: mereu sunt de acord. Acest lucru, însă, nu este valabil și atunci când aleg ce vor să mănânce în ziua respectivă.

Cu puțin timp înainte de Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, Kate Middleton și Prințul William au susținut un interviu la BBC Radio 1. Ducesa de Cambridge a dezvăluit că adoră să comande curry, însă ducele nu îi împărtășește pasiunea, căci el nu este mare fan al mâncărurilor picante. Cuplul a dezvăluit că nu comandă mâncarea direct la ușa palatului și că, în general, un membru din staff-ul lor merge la restaurant pentru a ridica preparatele.

Kate Middleton iubește mâncărurile picante

Întrebată care este mâncarea sa preferată, Kate a răspuns, fără să stea pe gânduri: „Curry, cu siguranță”. Apoi a adăugat: „Nu comandăm la palat, în general. Avem grijă să mergem să ridicăm mâncarea. Nu noi (râde)”.

Prințul William s-a lăsat până la urmă influențat de gusturile soției sale, așa că a început să mănânce foarte des pui masala. Îi e foarte greu să aleagă între pizza și mâncare chinezească, iar ducele de Cambridge recunoaște că îi este recunoscător polițistului care îi asigură protecția. De ce? Ei bine, datorită lui a mâncat pentru prima oară la Nando’s, unul dintre cele mai apreciate fast-fooduri din Regatul Unit.

„Toată lumea iubește Nando’s. De fapt, polițistul care e cu mine din nou astăzi este cel care mi-a luat Nando’s în tot timpul ăsta, e vina lui”, a declarat Prințul William, în luna mai a anului 2020.

„Ador curry-ul”, spunea Ducele de Cambridge, cu mențiunea că nu îi place dacă e „prea picant”. „Chicken masala – îl iubesc. Puțin aromat. Nu îmi place sosul vindaloo, să spunem”, a mai adăugat nepotul reginei Elisabeta a II-a.

Regina Elisabeta a II-a nu refuză mâncare de la fast-food

Nici cel mai longeviv monarh nu spune „nu” unei mese delicioase. Gusturile sale sunt, totuși, puțin mai conservatoare. Atunci când se află la castelul Balmoral, ea comandă pește și cartofi prăjiti de la restaurantul din zonă. În trecut a savurat și kebap, iar șoferul fast-foodului de la care a comandat mâncare chiar la ușa palatului a fost surprins să afle că a servit-o, fără să știe, pe regina Angliei.

„Am presupus că mâncarea e pentru un servitor. Când am ajuns la intrare, un majordom a luat comanda și a spus că e pentru regină. Sper că i-a plăcut, se știe că facem cele mai buni kebapuri din Norfolk”, a transmis șoferul.

sursa: www.click.ro

Floarea Națională a României, stabilită prin lege. Un proiect în acest sens, depus în Parlament. Un basm, folosit ca sursă de inspirație

Un grup de peste 50 de parlamentari, în majoritate copleșitoare femei, au depus un proiect de lege prin care bujorul ar urma să devină Floarea Națională a României.

Proiectul de lege care va face din bujor floarea națională a românilor este însoțită de o expunere de motive de cinci pagini, inițiatorii citând inclusiv din basmul „Prâslea cel voinic și merele de aur” ca argumentare în favoarea proiectului.

Pictorii, puși să picteze bujori pentru expoziții

Textul propriu-zis al inițiativei legislative nu se limitează doar la ridicarea bujorului la statut de floare națională, ci prevede și organizarea anuală a unui festival al bujorului. „Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fî prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede articolul 2.

Următorul articol, numerotat tot cu 2, probabil dintr-o eroare materială, trasează sarcini administrațiilor locale care vor trebui să sprijine întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de
bujor românesc şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedoclimatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări. De asemenea, „vor organiza periodic expoziţii florale care să marcheze floarea de bujor ca Floare Naţională a României şi vor amenaja în parcuri şi grădini publice, spaţii florale rezervate cultivării florii de bujor.”

Astfel, consiliile judeţene înființa și întreține mini-grădini botanice, în care florile de bujor să ocupe spaţii aparte, în timp ce în orașele cu rang de municipiu vor trebui să amenajeze alei cu flori de bujor pe margine.  Uniunii Artiștilor Plastici i se cere să organizeze expoziții de pictură consacrate florii de bujor, iar compania de stat Romfilatelia va trebui să emită colițe și timbre consacrate florii de bujor.

Inițiatorii susțin că simbolurile naționale menționate explicit în Constituție – drapelul de stat, ziua națională, imnul național, stema țării și sigiliul statului – nu cuprind integral specificul unui popor. „Identitatea unei națiuni nu se exprimă numai prin simboluri naționale, care exprimă în mod special ideea de statalitate și organizare politică. De pildă, o anumită floare, o specie de pom sau imaginea unei anumite păsări ori a unui animal sau un anumit meșteșug constituie, în multe țări, un element de identitate națională, alături de alte simboluri naționale consacrate prin Constituție. Foarte multe țări au una sau mai multe flori naționale, reprezentative pentru arealul lor geografic, precum și pentru tradițiile și cultura acestora”, se spune în expunerea de motive.

Basme și zicători

Sunt enumerate crizantema (Japonia), laleaua (Olanda), crinul (Franța), frunza de arțar (Canada), floarea de colț (Austria și Elveția) ș.a.m.d. Pentru a justifica adoptarea legii, inițiatorii recurg la tot felul de considerente care nu au vreo legătură cu bujorul în sine, fiind citate zicători și pasaje din basme, alături de alte platitudini sau chiar erori, precum pleonasmul „folclorul popular”:

Cine nu cunoaște începutul basmului popular „Prâslea cel voinic și merele de aur”?: „Era odată un împărat puternic și mare și avea pe lângă palaturile sale o grădină frumoasă, bogată în flori și meșteșugită nevoie mare”.

Inițiatorii au numărat bujorii

Finalmente, se ajunge și la bujor, despre care se spune că o serie de horticultori de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară l-au propus deja ca cea mai potrivită alegere pentru statutul de floare națională. De asemenea, este invocat și faptul că 29.231 de persoane, adică 0,14% din populația țării are numele de familie Bujor, iar în cazul altor 69.355, adică 0,33% din populație, Bujor este prenume. Argumentul însă are o validitate cel puțin discutabilă întrucât, pe acest considerent, statutul de floare națională ar putea fi revendicat de narcise, viorele, margarete, lăcrămioare, crini ș.a.

Mai este menționat și faptul că bujorul ar reprezenta o formă de omagiere a eroilor neamului. „Asociat în cultura și tradiția românească cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele, bujorul românesc a fost ales ca simbol al recunoștinței și al respectului pentru veteranii de război”, se mai spune în expunerea de motive a proiectului de lege, scrie fanatik.ro.

Cum au ajuns oameni nevinovați în spital după ce agricultorii români au început să-și erbicideze terenurile pe care le dețin

Cum au ajuns oameni nevinovați în spital după ce agricultorii au început să pregătească terenurile pe care le dețin. Acuzații dure la adresa fermierilor din România.

Mai mulți oameni nevinovați au ajuns în ultima perioadă direct în spital după ce fermierii au început să-și erbicideze terenurile pe care le dețin. Agricultorii sunt puși la zid pentru dozajul folosit, dar și pentru soluțiile pe care le utilizează fără să aibă nici cea mai mică pregătire, scrie fanatik.ro.

Acuze dure la adresa fermierilor din România

Oamenii spun că acestea se găsesc la liber în magazine și că este imperios necesar ca legea să fie revizuită cât mai repede posibil până nu începem să vorbim despre tragedii.

Un bărbat din județul Timiș a explicat pățania soției sale, una care putea avea consecințe serioase. Femeia a ajuns de urgență la spitalul din Deta intoxicată cu erbicidul pe care un vecin l-a folosit atunci când a stropit cu tractorul cele trei terenuri intravilane de lângă casa lor.

Culmea, când i-a cerut explicații fermierului, bărbatul spune că a fost chiar agresat de acesta. „A vrut să dea cu tractorul peste mine, apoi am fost luat la înjurături de un alt așa zis proprietar pe cele 3 terenuri. Sper că acum toți sunt mulțumiți.

Sotia mea s-a intoxicat și în alți ani când au mai fost stropite cu erbicid buruienile pe stradă. De data aceasta nu voi mai lăsa de la mine și toți cei vinovați vor fi trași la răspundere. E o chestiune de bun simț și legală să anunți vecinii înainte să erbicidezi.

Plângeri la Poliție, dar și la alte instituții ale statului

Bărbatul spune că nu vrea să lase problema așa și este decis să apeleze și la alte autorități după ce a depus deja o plângere la poliție.

Acesta vrea ca toți cei care au culturi agricole pe care le lucrează cu tractorul în intravilan, să înțeleagă că trebuie să fie atenți atunci când utilizează substanțe chimice, să le folosească cu seriozitate și respect față de cei care locuiesc în apropiere.

Ce spune legea erbicidării

Interesant este că în lege nu este stipulată distanța la care erbicidarea trebuie făcută de așezările umane, dar se spune că în timpul lucrului se va purta echipament de protecție, se va evita contactul soluției de stropit cu pielea, ochii sau îmbrăcămintea.

De asemenea, nu trebuie să mâncați, beți și nici să fumați în timpul folosirii. Trebuie să se evite aplicarea erbicidelor în perioadele cu vânt, pentru a nu afecta culturile învecinate.

Soluțiile de erbicide au nevoie să fie preparate în locuri sigure, departe de fântâni și de sursele de alimentare cu apă.

Cât de periculoase sunt unele substanțe

În urmă cu trei ani de zile, Comissia Europeană a interzis utilizarea a trei pesticide considerate vinovate de moartea albinelor. Nu a mai dorat mult și un tribunal a obligat o corporație să plătească despăgubiri uriaşe unui bărbat care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a utilizat ani de zile un pesticid produs de companie.

289 milioane de dolari a primit Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani, bolnav de cancer în stadiu terminal, care a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, i-a provocat boala.

Atac tâlhăresc la o casă de schimb valutar
Articolul anterior
Cremă de ochi de la Cristina Gheiceanu! Iată cum o poți prepara
Articolul următor