Atenţie la tâlhăriile de sezon! Minori reţinuţi în flagrant de martori şi poliţie!

Odată cu încălzirea vremii, creşte numărul tâlhăriilor produse în stradă, asupra unor persoane care lasă la vedere obiecte tentante pentru infractori: bijuterii şi, mai ales, telefoane. Aseară în jurul orei 21.00, Poliţia Capitalei a fost alertată de nişte cetăţeni, care au comunicat că ar fi reţinut în stradă o persoană care a încercat să jefuiască o femeie. Individul avea şi un complice care a reuşit să fugă de la locul crimei într-o direcţie necunoscută.

separator

politia
La acest apel imediat a reacţionat un echipaj 902 din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, fiind întreprinse măsuri speciale, care au dus la localizarea şi reţinerea celui de-al doilea complice. Incidentul a avut loc pe bd. Ştefan cel Mare, iar la faţa locului s-a deplasat grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Buiucani pentru documentarea tuturor circumstanţelor.

Indivizii s-au dovedit a fi cu vârstele de 17 ani, originari din raionul Străşeni, fiind escortaţi la Inspectorat pentru documentare. Potrivit primelor informaţii şi circumstanţe stabilite, victima s-a dovedit a fi o femeie în vârstă de 36 ani, care a declarat că indivizii ar fi atacat-o prin surprindere. Unul dintre ei a încercat să-i smulgă geanta din mână, însă a intervenit câtiva martori şi l-au reţinut, iar al doilea fiind capturat ulterior de poliţişti.

În acest context ei sunt cercetaţi penal pentru jaf şi riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 ani până la 7 ani.

Ieri, 28 martie, alţi trei tineri, cu vârstele cuprinse între 17 ani şi 19 ani, originari din raioanele Ialoveni, Hînceşti şi Teleneşti, au fost reţinuţi de către ofiţerii de investigaţii ai sectorului Botanica din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Aceştia sunt bănuiţi de comiterea jafurilor stradale în serie pe teritoriul Capitalei.

Până în prezent la Inspectoratul de Poliţie a sectorului Botanica s-au adresat şase femei, care au declarat că au fost jefuite de bunuri materiale în timp ce se deplasau pe stradă.
Măsuri pentru a nu deveni victime

tilhar
• Fiţi discreţi! Nu vă etalaţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră. Bijuteriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage atenţia infractorilor;

• O geantă atârnată neglijent pe umăr este o „invitaţie” pentru hoţi. Purtaţi poşetă/borseta în faţă, lipită de corp, protejată de unul dintre braţe;• Dacă mergeţi pe trotuarul unei străzi intens circulate, în apropierea zonei carosabile, ţineţi poşeta/geanta pe partea opusă străzii; astfel nu vă va putea fi smulsă de infractorii care se deplasează cu diferite mijloace de transport (motociclete, motoscutere etc.);

• Când transportaţi sume mari de bani, faceţi tot posibilul să fiţi însoţiţi de o persoană care v-ar putea ajuta în cazul unei agresiuni;

• Evitaţi ieşirile în oraş după căderea întunericului, mai ales în zonele izolate sau neiluminate. Dacă totuşi trebuie să ieşiti pe stradă seara târziu, alegeţi să fiţi însoţiţi de cineva care vă poate apăra în caz de pericol;

• Nu vă lăsaţi atraşi în locuri neiluminate de către persoane care oferă spre vânzare diferite produse (de obicei, mai ieftine);

• Fiţi atenţi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, mai ales atunci când sunteţi în locuri sau situaţii noi;

• Dacă vă simţiţi urmăriţi, verificaţi acest lucru, traversând strada.

• Dacă individul respectiv alege aceeaşi rută, îndreptaţi-vă către o zonă aglomerată sau intraţi într-un magazin. Cereţi sprijinul poliţiei;

• La intrarea în bloc, fiţi atenţi pentru a observa dacă în hol se află persoane dubioase. Nu staţi cu spatele la zonele întunecate;

• Folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute. Nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora. Dacă este cazul, sunaţi la uşa unui vecin de la parter. Instruiţi-vă şi copiii în acest sens;

• Dacă liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă sau coboară la/de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1.

Fiţi prudenţi!

Resurse educaționale și produse de igienă menstruală pentru 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență

Cele 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență din Republica Moldova au fost echipate cu seturi de resurse educaționale și produse de igienă menstruală în cadrul unui eveniment public de donare organizat de UNFPA Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fiecare instituție a intrat în posesia unei boxe EduLife cu materiale educaționale interactive pentru lecțiile de dezvoltare a deprinderilor de viață și dispensere cu absorbante care vor fi instalate în blocurile sanitare din școli, cu acces gratuit pentru fete.

Investiția totală se ridică la cca 1,5 mln lei și este parte a programului „Conectăm tinerii cu piața muncii prin dezvoltarea deprinderilor de viață”, realizat de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

„Pregătind tinerii pentru viață le dezvoltăm abilități esențiale și îi susținem să devină cetățeni activi. Sunt convinsă că profesorii vor valorifica la maxim resursele incluse în boxele EduLIFE și vor contribui semnificativ la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor”, a subliniat Galina Rusu, Secretară de stat, Ministerul Educației și Cercetării.

Mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale va fi perfecționat

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care va fi îmbunătățit mecanismul de confiscare a bunurilor provenite din infracțiuni. Această inițiativă legislativă va consolida cadrul legal în domeniul urmăririi, identificării, confiscării și gestionării bunurilor infracționale, precum și responsabilitățile instituțiilor competente, așa cum stabilește Directiva (UE) 2024/1260 privind recuperarea și confiscarea activelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în premieră, va fi permisă confiscarea unor bunuri echivalente sau a valorii acestora în cazul în care bunurile vizate nu pot fi confiscate, inclusiv a beneficiilor obținute, chiar dacă persoana implicată nu mai poate fi trasă la răspundere penală. Totodată, în cazul infracțiunilor economice, de mediu, de terorism și abuz sexual asupra copiilor, vor fi analizate bunurile dobândite cu cinci ani înainte sau după săvârșirea faptei, deduse judecării pentru a fi supuse confiscării. Prevederea se va aplica inclusiv în situațiile în care persoana nu poate fi trasă la răspundere penală din cauza decesului, liberării de răspundere sau de pedeapsă penală. Un aspect important este și faptul că va fi permisă confiscarea bunurilor transferate către terți, dacă terțul cunoștea că scopul transferului era de a evita măsurile de confiscare, inclusiv atunci când persoana urmărită penal păstrează controlul asupra acestora.

În faza de urmărire penală, în situația în care bunurile imobile sechestrate pot fi abandonate intenționat de către persoana care le posedă, instanța, la solicitarea procurorului, le va transmite Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) pentru administrare. Totuși, când urmărirea penală se încetează, dar sunt bunuri ce urmează a fi confiscate, procurorul va solicita instanței acest lucru. 

În etapa de judecare a cauzei, printre elementele noi este și faptul că procurorul poate solicita ARBI investigații suplimentare pentru identificarea bunurilor infracționale, atât înainte de transmiterea cauzei în instanța, cât și pe parcursul procesului în instanță. Judecătorul este cel care va dispune confiscarea bunurilor nu doar în caz de condamnare, dar și pentru  încetare a procesului penal, dacă se aplică confiscare specială, extinsă sau de la terți.

În etapa executorie, procurorul va fi cel care va coordona procesul de executare, iar Serviciul Fiscal de Stat va executa hotărârile penale, asistat de ARBI și executorii judecătorești. ARBI va fi instituția care va ține evidența bunurilor sechestrate și confiscate, dar și va gestiona repatrierea bunurilor din afara țării, precum și aplicarea hotărârilor străine de confiscare.

Această măsură legislativă reprezintă un pas important în cadrul Planului de măsuri pentru deoligarhizare și în implementarea Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale 2023–2027, asigurând o mai mare eficiență în combaterea criminalității și în protejarea intereselor statului.

Scenariu sumbru în regiunea separatistă Transnistria: Gazprom condiționează livrarea gazului

Autoritățile de la Chișinău admit că regiunea separatistă prorusă Transnistria nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025, compania rusă Gazprom evitând să ofere un răspuns clar și invocând o pretinsă datorie, scrie adevărul.ro.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, Gazprom solicită Chișinăului să discute cu Kievul și să-l convingă să prelungească contractul privind tranzitul livrărilor de gaze naturale prin Ucraina, având în vedere că acesta expiră în data de 1 ianuarie 2025.

,,Noi am discutat si anterior, și înțelegem că decizia ar putea fi luată în ultimul moment. Am informat Kievul că ar fi un scenariu mai simplu, dacă se va păstra tranzitul, dar sunt și rute alternative”, a declarat acesta. 

În același timp, compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative, precum cea din Turcia. Însă invocă pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, care nu a fost confirmată în urma unui audit realizat de Republica Moldova, dar care nu este recunoscut de compania rusă, spune Victor Parlicov la întoarcerea de la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller.

,,A apărut o discuție mai complicată pentru că în înțelegerea noastră, Gazprom leagă subiectul de livrare prin rute alternative, prin Turcia, cu achitarea acelei pretinse datorii. Ei spun că, dacă nu va fi progres pe datorie, vor lua în considerare cât vor livra, cum vor livra pe rute alternative. Noi, în urma acelui protocol semnat în 2021, ne-am făcut partea noastră chiar daca a fost cu întârziere, am făcut auditul. Auditul a ajuns la concluzia că datoria a fost una prescrisă și când am venit cu poziție față de Gazprom, am propus sa achităm o parte mică din acele opt milioane. Rusia nu recunoaște rezultatele auditului, dar nu am primit până acum o alternativă. Am solicitat să-și formuleze poziția și să o prezinte. Poziția noastră se bazează pe acel audit. Aceasta este concluzia vizitei in Rusia”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov.  

Scenarii sumbre

Ministrul moldovean al Energiei a reiterat că contractul cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, însă compania rusă evită să spună deocamdată dacă își va onora obligațiile contractuale, începând cu anul viitor. Prin urmare, Chișinăul se pregătește pentru scenarii în care regiunea separatistă pro-rusă Transnistria fie va rămâne fără gaz rusesc, fie va primi cantități insuficiente de gaz. 

Moldova prin ochii lui Sergiu Bobr! Imagini video spectaculoase
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu te invită la târg! Bloggerița își vinde hainele!
Articolul următor