Cantitatea și calitatea apei potabile din Chișinău ar putea fi afectată! Ucraina vrea să construiască 6 hidrocentrale pe Nistru

Intenția Ucrainei de a construi 6 hidrocentrale pe fluviul Nistru va scădea considerabil nivelul apei.  Acest lucru va face dificilă asigurarea cu apă potabilă a municipiului Chişinău, iar procesul ar putea afecta şi calitatea apei livrate locuitorilor urbei.

separator

calitatea apei afectata

Deoarece cantitatea apei care ajunge în aval de oraşul Novodnevstrovsk, Ucraina, va fi dozată, riscurile ar putea fi destul de mari. Un alt aspect extrem de periculos este şi faptul, că apa la aceste hidrocentrale va fi tratată termic, respectiv, temperatura apei care ajunge în aval de la Novodnevstrovsk și de noile hidrocentrale ar putea fi tehnică şi nu potabilă.

Administraţia S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” dă asigurări, că deocamdată, nu există nici un pericol ca locuitorii capitalei să rămână fără apă la robinete, deoarece, în prezent, nivelul apei fluviului Nistru constituie 9,2 m, proces ce permite livrarea apei la parametrii normali. Menţionăm că, zilnic, sunt distribuiţi peste 200 mii m3 de apă, iar cel mai critic nivel al apei râului Nistru a constituit 8,1 m şi s-a înregistrat doi ani consecutiv în perioda caniculară.

În scopul soluţionării problemei atestate, specialiştii S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” au elaborat un plan de acţiuni. printre ele se numără costruirea mai multor baraje pe Nistru, forarea fântânilor cu izvor local, precum şi identificarea altor surse alternative de apă. De asemenea, la necesitate, se vor majora rezervele de apă din cele 42 de rezervoare de apă din dotare, fiind extinsă extragerea unui volum mai mare de apă din fântânile arteziene.

Subliniem, că Ucraina este ţara, care gestionează bazinul hidraulic al fluviului Nistru, fără să-și coordoneze acțiunile cu Republica Moldova, lucru ce a cauzat inundații în perioada anilor 2008 și 2010, precum și seceta hidrologică din anii 2015–2016.

Rapperul ucrainean Potap a anunţat că vrea să reprezinte Moldova la Eurovision

Cunoscutul rapper ucrainean Potap, care și-a schimbat pseudonimul în Slavic Balagan, a făcut o declarație neașteptată pe rețelele sociale. După cum se știe, în luna mai va avea loc concursul internațional „Eurovision 2025”, pentru care toate țările se pregătesc activ, scrie safenews.md

Între timp, artistul a declarat că ar dori să participe la spectacol, dar nu din partea Ucrainei.Pe contul său de Instagram, el a publicat un videoclip cu un dialog cu o femeie, iar în timpul conversației, el a spus că și-ar dori să reprezinte Republica Moldova la Eurovision. Mai mult, acesta a anunţat că are şi o piesă potrivită pentru scena internațională, cu influențe moldovenești, scrie presa din Ucraina.

„Vreau să vă spun sincer, având în vedere că echipa mea principală este formată din băieți din Moldova, dacă ar exista această oportunitate, aș reprezenta cu plăcere Moldova la Eurovision”, a spus Potap.

Artistul a adăugat că poate plăti singur costurile călătoriei la concurs, fiind convins că moldovenii l-ar susține la spectacol:„Am putea să reprezentăm Moldova la Eurovision, dacă, bineînțeles, oamenii ne-ar susține. Și cred că ne-ar susține”, a adăugat cântărețul.

Amintim că Republica Moldova s-a retras din concursul muzical Eurovision 2025. Anunțul a fost făcut de directorul televiziunii naționale, Moldova 1, Corneliu Durnescu, și șeful Delegației Eurovision Moldova, Daniela Crudu, în data de 22 ianuarie 2025. Organizatorii au precizat că decizia a fost luată în urma unei analize detaliate a situației actuale, precum și a provocărilor economice, administrative și artistice.

Alaiba nu pleacă de la Ministerul Economiei. PAS i-a pregătit o funcție

Dumitru Alaiba, care a demisionat săptămâna aceasta din funcția de ministrul al Economiei și Digitalizării, nu pleacă, totuși de la minister. Ina Coșeru, deputat al partidului de guvernare, a declarat aseară, la TV8, că Alaiba o va consilia pe succesoarea sa, Doina Nistor.

”Deocamdată vorbim despre menținerea domnului ministru în echipa ministerului, în calitate de consilier, care să o ajute pe doamna ministru, în calitate de reprezentant al echipei, cu toată memoria instituțională de doi ani și ceva și să putem să lansăm acel instrument care a fost susținut de Parlamentul European”, a precizat Ina Coșeru.

Comentariul a fost dat pentru întrebarea moderatoarei, dacă este adevărat că lui Alaiba i se pregătește o funcție diplomatică.

Pe 13 martie, Dumitru Alaiba a anunțat că demisionează din funcția de ministru. În aceeași zi, seara, șeful Guvernului, Dorin Recean, a comunicat că a propus-o pe Doina Nistor pentru funcția de ministru, iar vineri dimineața, aceasta a depus jurământul. Recean i-a mulțumit lui Alaiba pentru munca depusă și a declarat că acesta ar putea reveni într-o funcție peste două săptămâni. Ulterior, purtătorul său de cuvânt a explicat că declarația premierului a fost o glumă.

Prima autorizație în R. Moldova, pentru cultivarea cânepei în scop industrial

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a eliberat prima autorizație pentru cultivarea cânepei în scopul producerii de semințe, fibre și/sau ulei.

Potrivit reprezentanților AMDM, cultivarea cânepei respectă actul tehnologic aprobat, iar cânepa destinată producerii de semințe, fibre și ulei este cultivată conform normelor agrotehnice.

Cânepa industrială este o cultură profitabilă și ușor de întreținut. Cu un ciclu de creștere de doar 90 de zile, permite două-trei recolte pe an. Totodată, cânepa captează cantități mari de dioxid de carbon, contribuind la combaterea schimbărilor climatice.

Trafic rutier închis și acces limitat pentru public, în centrul Chișinăului
Articolul anterior
Droguri și o armă deținută ilegal depistate la domiciliul unui suspect
Articolul următor