Caz șocant la un gimnaziu din Telenești. Elevii, obligați să plătească pentru energia electrică din școală

Caz neordinar la un gimnaziu din orașul Telenești. Mai mulți părinți susțin că administrația instituției de învățământ cere bani pentru a achita facturile la lumină. Potrivit părinților, sumele diferă în funcție de nivelul de trai al elevului.

Acest caz a fost denunțat redacției Știri.md de către părinții unui elev din clasa a patra din Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Telenești.

Părinții sunt indignați de faptul că administrația instituției cere de la elevi și părinții acestora bani pentru a achita facturile la lumină ale gimnaziului, transmite Știri.md.

Aceștia se plâng că, în afară de cărți, cadouri pentru profesori, sărbători, reparații, lor li se cer bani și pentru lumină. De asemenea, părinții susțin că banii se cer în funcție de nivelul de trai al elevului. 

„E culmea ceea ce se întâmplă. Unora li se cer câte 500 de lei, altora 300-400 de lei, iar alții, care sunt mai săraci, sunt rugați să aducă 200 de lei”, spune unul dintre părinți. 

Acesta menționează că profesorii notează în agendele copiilor: „Bani pentru lumină!”. El spune că cererile, care, de fapt, nu sunt cereri, ci o „obligație”, au început să apară recent.

„Nu la toți copiii s-a notat în agendă, pe unii i-au sunat și le-au spus să noteze ei, să le transmită părinților”, mai spune părintele. 

Mai mult, pe un grup de Viber al părinților, diriginta vine și cu explicații pentru ce sunt necesari banii solicitați:

„Noi am câștigat proiectul cu baterii solare, acum ne folosim de acest privilegiu, dar, după cum știm, orice proiect necesită și contribuția noastră (a comunității). Noi cu toate că ne folosim de acest proiect, nu am vărsat nicio monedă, așa că fiecare aduce aportul său cu cât poate.

De asemenea, și noi, de rând cu elevii, vom participa”, a scris diriginta.

Menționăm că AO „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, în parteneriat cu AO „Fondul de Inovații Sociale din Moldova”, a inițiat un dialog cu Primăria Telenești și Consiliul Raional Telenești pentru identificarea surselor financiare și montarea la cinci instituții publice (gimnaziu, muzeu, liceu, spital, grădiniță) a sistemelor fotovoltaice de tip contorizare netă cu puterea cumulativă de circa 180 kWh. 

Astfel, sistemele instalate vor genera anual circa 200 MWh, ceea ce reprezintă în mediu 80% din curentul electric consumat de aceste instituții. Sau circa 700.000 de lei anual achitați anterior pentru curentul electric vor rămâne în localitate și vor contribui la dezvoltarea social-economică continuă a acesteia.

Bugetul total al proiectului este estimat la aproximativ 3,4 milioane de lei. Pentru asigurarea implementării cu succes a proiectului este necesar de asigurat participarea și contribuția din partea băștinașilor orașului Telenești, în mărime de minimum 120.000 de lei.

Asociația Băștinașilor din Telenești a strâns 63.600 de lei (53% din suma țintită), iar restul urmează a fi colectată de societatea civilă.

Contactați de Știri.md, reprezentanții instituției ne-au spus că „nu cunosc nimic despre acest caz” de strângere a banilor de la elevii instituției:

„Nu am auzit așa ceva, nu știu. Am să mă interesez, mai sunați”, a spus o doamnă din administrația gimnaziului. 

Directoarea instituției de învățământ ne-a oferit alte detalii cu privire la acest caz:

„Eu nu am fost în țară timp de 10 zile. Astăzi am revenit și am aflat despre acest caz. Mai multe instituții, grădinițe, licee au contribuit la strângerea banilor în cadrul acestui proiect. Antreprenorul acestui proiect ne-a telefonat și ne-a spus că ar fi bine de promovat acest lucru, ca și copiii să doneze, cât de puțin, 5-10 lei, din ce au, simbolic. Așa a fost discuția. Am rămas surprinsă când am auzit despre acei 300 de lei. Am avut acum o ședință cu cadrele didactice, am întrebat despre acest caz, nimeni nu mi-a spus că a cerut 300 de lei. Era vorba doar de 5-10 lei. Sunt foarte confuză și chiar am rămas șocată că i s-a dictat cuiva să aducă 300 de lei. Noi nu strângem bani nici măcar pentru reparația școlii. Mă gândesc acum să interzic acest lucru. Eu mă gândeam să fie o donație simbolică. Trei instituții au contribuit la strângere de bani. Dacă aș fi știut că totul va fi așa, aș fi interzis de la început acest lucru. Ne gândeam ca banii colectați să-i ducem la Primărie, pentru alte proiecte ale localității noastre”, a spus directoarea gimnaziului pentru Știri.md

Doliu la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. S-a stins din viață artista de cor Angela Isac

S-a stins din viață Angela Isac, artista de cor a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de colectivul teatrului, care a adresat un mesaj de condoleanțe.

Angela Isac a activat timp de peste 21 ani în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, scrie realitatea.md.

„Cu profundă tristețe, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” anunță trecerea în neființă a doamnei Angela Isac, artista de cor care a fost alături de noi timp de peste 21 de ani. Angela Isac a fost o prezență constantă, fiind înalt apreciată de întreg colectiv al teatrului.

În această perioadă dificilă, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor îndurerați. Gândurile noastre sunt alături de voi. Angela Isac va rămâne mereu în amintirile noastre ca o artistă desăvârșită și o persoană minunată. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut întrevederi cu ambasadorii Greciei și Slovaciei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut vineri, 31 ami, întrevederi cu ambasadorul Greciei, Nikolas Krikos, şi cu ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Nikolas Krikos, Popşoi a salutat deschiderea în acest an a ambasadei Greciei la Chişinău, fapt ce confirmă dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale şi intensitatea dialogului politic la nivel înalt dintre cele două ţări, transmite infotag.md.

 Părţile au apreciat stadiul cooperării economice şi au discutat perspectivele de aprofundare a cooperării în sectorul turismului, în contextul lansării unui zbor direct Atena-Chişinău, precu m şi alte domenii de interes pentru ambele ţări. 

Părţile au reiterat importanţa eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea demarării negocierilor de aderare la UE şi a sprijinului acordat de Grecia în acest sens. 

În cadrul întrevederii cu ambasadorul slovac, oficialii au discutat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, reiterând starea excelentă a relaţiilor bilaterale. Părţile au subliniat importanţa promovării dialogului interparlamentar şi a cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

Vă planificați o vacanță la munte? Cât a ajuns o singură noapte la 3 stele în Poiana Brașov
Articolul anterior
ATENȚIE, călători! Vama Leușeni își sistează temporar activitatea
Articolul următor