Instanţa s-a pronunţat că cazul Alionei Nastas, asistent universitar la catedra de Epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care a declarat că a fost hărţuită sexual de profesorul său Viorel Prisacari, care este și șeful catedrei. Potrivit unui comunicat de presă la Organizaţiei La Strada, cererea femeii a fost respinsă pentru că nu există componentă de infracțiune. Pe de altă parte, cererea profesorului și acuzarea de defăimare au fost acceptate de magistraţi și trec prin toate etapele de examinare, scrie publika.md
„Nici instanța, nici alte organe competente nu s-au ostenit să vadă componentele unei infracțiuni împotriva unei femei, dar au găsit resurse, timp și, mai ales, mecanisme juridice funcționale pentru a demonstra defăimarea și lezarea demnității unui profesor bărbat. Or, conceptul de demnitate umană este la fel de abstract ca și conceptul de traumă psihologică de pe urma unei hărțuiri sexuale. Doar că nimeni nu îndrăznește să treacă peste profesori, doctori, conferențiari în Republica Moldova.”, se arată în comunicatul La Strada.
„Din nefericire, suntem nevoiți să vedem în cazul Prisăcari o premieră total eșuată a judecării unei hărțuiri sexuale din mai multe puncte de vedere. Întâi de toate – pentru o abordare părtinitoare a două drepturi fundamentale ale omului, libertatea vieții sexuale, pe de o parte, și demnitatea, onoarea omului, pe de altă parte.
Ambele drepturi sunt inalienabile și valoroase în egală măsură. Totuși, ne este mult mai comod să ne prefacem că nu înțelegem un lucru evident pentru oricine: efortul pe care trebuie să-l depui, riscurile pe care ți le asumi și curajul de care trebuie să dai dovadă pentru a-ți apăra dreptul la libertate a vieții sexuale sunt incomparabil mai multe și mai grele.
Revendicarea drepturilor Alionei Nastas a fost însă respinsă de instanța de judecată foarte ușor, superficial și subiectiv. Dreptul la revendicarea onoarei cetățeanului Prisăcari a fost acceptat, s-au respectat toate procedurile, s-au emis verdicte clare și categorice, iar prejudiciul a fost măsurat cu o exactitate de admirat până și pentru un giuvaergiu.”, se mai spune în comunicatul de presă al organizaţiei.
Amintim că în august 2018, profesorul Viorel Prisacari de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care este și șef de catedră, a fost acuzat de hărțuire sexuală. Asistenta de la catedră Aliona Nastase a expediat o scrisoare unor instituţii media, în care a povestit: „îmi făcea complimente chiar la felul cum arăt, sânii cum sunt. De fiecare dată când lucram cu dumnealui la măsuța pe care o are în cabinet, îmi propunea să mă așez la măsuța aceea și lângă mine, tot îmi atingea picioarele. Eu tot mă feream, dar el spunea „stai, puișor, nu te deranja, ce te rușinezi”.
După ce cazul a fost mediatizat, o altă angajată de la aceeași catedră a povestit că şi a devenit victima profesorului. Profesorul Prisacari a negat însă acuzațiile.