Elevii basarabeni ar putea fi obligați să susțină examen la admiterea în instituțiile de învățământ superior din România

Ministerului Educației Naționale din Romania a elaborat o nouă Metodologie de admitere la studii în România, care prevede, printre altele, ca, începând cu anul academic 2017/2018, etnicii români din câteva țări, inclusiv din Republica Moldova, să aplice direct la universitățile dorite și eventual să suțină un examen de admitere.

separator
yyyy

Acest document cadru este lansat spre dezbatere partenerilor interesați pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare, după care va fi aprobat prin Ordin de ministru.

Deoarece noua metodologie prezintă un model provizoriu, iar Ministerul Educației Naționale din România este deschis spre consultarea opiniei publice, studenții basarabeni din România au decis să ia atitudine.

Președintele Organizației Studenților Basarabeni din  Timișoara, Artur Ţventarnîi, spune că acest document cadru aduce cu sine unele propuneri de modificări ce au dat startul unor dezbateri foarte aprinse în mediul online.

„Cea mai controversată este dispoziția care stabilește că începând cu anul academic 2017/2018 etnicii români din câteva țări printre care și Republica Moldova, ar trebui să aplice direct la universitățile dorite și eventual să suțină un examen de admitere. Această propunere poate are atât aspecte pozitive cât și negative dar pentru a putea avea o idee clară și bine formulată, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara a hotărât să lanseze un studiu prin intermediul unui chestionar prin care să analizeze care ar fi fost reacția actualilor studenți din Moldova, la universitățile din România, dacă aceștia ar fi trebuit să aplice direct la universitățile dorite”, explică Artur Țventarnîi.

Chestionarul face parte din planul de acțiune al grupului de lucru, creat cu participarea tuturor organizațiilor studenților basarabeni din România și care are scopul de a veni cu un demers comun  pentru noua metodologie, menționează diez.md.

În decurs de o săptămână, datele urmează să fie colectate și analizate, iar ulterior, trimise către Ministerul Educației Naționale, prin intermediul unei scrisori oficiale, ce va prezenta concluzia și poziția tuturor studenților basarabeni, cu statut de etnici români, bursieri ai Romaniei, referitor la noua Metodologie. Ulterior, rezultatul sondajului va fi făcut public și postat pe site-ul osb.basarabeni.ro.

„Oricare vor fi rezultatele demersurilor noastre, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara va depune toate eforturile necesare pentru a permite cât mai multor studenți să beneficieze de acces la studii de calitate și îi va ajuta în procesul de integrare în mediul academic și social din România”, a mai menționat Artur Ţventarnîi.

Moldova a fost plasată pe locul 126 în clasamentul țărilor influente din lume 

Agenția de Investiții a menționat că reprezentanții săi au participat la summitul Global Soft Power 2025 de la Londra, unde au aflat de la lideri și experți mondiali despre rolul puterii soft în modelarea relațiilor internaționale și stimularea creșterii economice. Unul dintre punctele-cheie discutate la summit a fost rolul vital al turismului, scrie infomarket.md.

Având în vedere că peste 90% din reputația unei țări ca „loc minunat de vizitat” are un impact direct asupra investițiilor străine directe (ISD), a atragerii talentelor și a creșterii economice generale, este clar că brandingul turistic este un element-cheie asupra căruia trebuie să ne concentrăm. Se subliniază faptul că Moldova a fost clasată pe locul 126 în ediția din acest an a Global Soft Power Index 2025.

Acest clasament evidențiază călătoria continuă a țării de a-și consolida influența globală și subliniază importanța eforturilor suplimentare de a dezvolta diplomația culturală, brandingul național și turismul ca factori-cheie ai schimbării. „Puterea soft nu este ceva imuabil, ci evoluează ca răspuns la acțiunile diplomatice, stabilitatea politică și angajamentul global. Țările trebuie să investească în diplomația culturală, brandingul național și relațiile internaționale pentru a-și îmbunătăți și menține influența în lume. Indicele Global Soft Power (Global Soft Power) se bazează pe un sondaj realizat în rândul a peste 170 000 de respondenți din peste 100 de țări și este cel mai cuprinzător studiu care oferă informații valoroase privind clasificarea atractivității țărilor pentru investiții, comerț, educație și turism”, a subliniat Agenția de Investiții din Moldova.

În luna martie a anului trecut, a fost raportat că Moldova a fost inclusă pentru prima dată în Global Soft Power Index 2024 și s-a clasat pe locul 118 din 193. În Global Soft Power 2025, ea s-a clasat pe locul 126. Potrivit studiului, SUA au rămas în acest an cel mai puternic stat din lume, în timp ce China a depășit pentru prima dată Marea Britanie și a ocupat locul 2. Japonia și-a păstrat locul 4, Germania locul 5, Franța locul 6, Canada locul 7, Elveția locul 8, Italia locul 9 și Emiratele Arabe Unite locul 10. Brand Finance întocmește un clasament al puterii soft a țărilor (influența acestora asupra comportamentului și preferințelor statelor, companiilor, comunităților și publicului prin influență culturală și informațională mai degrabă decât prin constrângere) pe baza unui sondaj realizat pe un eșantion de peste 173 000 de respondenți din peste 100 de țări. Acesta include toate cele 193 de țări care sunt membre ale ONU. Fiecare dintre acestea este evaluată în funcție de 55 de indicatori. Global Soft Power Index este calculat pentru al 6-lea an.

Evghenia Guţul îi cere lui Donald Trump să oprească finanţarea Republicii Moldova

Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, care este susţinută de oligarhul fugar Ilan Şor, i se plânge lui Donald Trump, într-o scrisoare în limba engleză publicată pe platforma X a lui Elon Musk, că autorităţile centrale de la Chişinău provoacă „instabilitate” în autonomia găgăuză şi-i cere şefului Casei Albe să înceteze orice sprijin pentru preşedinta Maia Sandu, pe care o acuză că a instaurat „un regim dictatorial” în Republica Moldova, relatează News.ro citat de digi24.ro.

În scrisoarea către Trump, Evghenia Guţul spune că Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, partidul de guvernământ) şi preşedinta Maia Sandu, „cu complicitatea” Partidului Democrat din SUA şi a politicienilor europeni, ar fi impus în Republica Moldova „terorismul politic”, au interzis partidul ŞOR şi deturnează ajutorul american pentru a finanţa propaganda favorabilă lor şi pentru a mitui politicieni europeni şi americani.

„Asistenţa financiară oferită de poporul american pentru implementarea unor proiecte importante în Moldova este deturnată. Guvernul fură aceşti bani şi îi redirecţionează pentru a finanţa propaganda şi ştirile false, precum şi pentru a mitui politicieni şi oficiali europeni şi americani. Între timp, oamenii din Moldova suferă din cauza sărăciei şi a lipsei de dreptate. Regimul Sandu a lipsit regiunea noastră autonomă, Găgăuzia, de toate drepturile sale constituţionale. Sandu şi PAS au provocat în mod deliberat instabilitate în Găgăuzia. (…) Cu aprobarea tacită a administraţiei Biden, Guvernul Moldovei a interzis partidul de opoziţie ŞOR, din partea căruia am candidat. (…) Aceasta nu este doar o ameninţare la adresa democraţiei, ci un adevărat terorism politic”, a scris Guţul, citată de NewsMaker. Cu gândul la alegerile parlamentare din acest an, politiciana prorusă, care a fost de mai multe ori la Moscova şi s-a întâlnit cu Vladimir Putin, îi cere lui Trump să se asigure că va fi un scrutin „corect” şi între timp să oprească finanţarea pentru Republica Moldova.

„Vă cer să opriţi finanţarea acestui regim criminal şi să sprijiniţi organizarea unor alegeri parlamentare corecte în Moldova în acest an. Ajutaţi-ne să restabilim democraţia şi statul de drept, bazate pe respectul pentru cetăţeni, drepturile şi libertăţile lor, valorile noastre tradiţionale şi credinţa noastră!”, a adăugat Guţul. NewsMaker precizează că nu este prima data când persoane din echipa lui Ilan Şor se adresează preşedintelui SUA, Donald Trump, de când acesta şi-a preluat mandatul la sfârşitul lunii ianuarie.

Pe 13 februarie, Partidul „Şansă”, în spatele căruia stă tot oligarhul fugar, a organizat un protest în faţa Ambasadei SUA la Chişinău, în cadrul căruia au cerut autorităţilor americane să nu mai sprijine partidul de guvernare. Pe pancartele pe care le-au desfăşurat manifestanţii scria: „Domnule Trump, salvaţi Moldova de dictatura lui Sandu”.

Liderul partidului „Şansă”, Alexei Lungu, a transmis de asemenea reprezentanţilor misiunii diplomatice o scrisoare destinată preşedintelui american. Oligarhul prorus Ilan Şor a fost condamnat în lipsă la 15 ani închisoare în Republica Moldova pentru implicarea în devalizarea băncilor din ţară şi s-a refugiat între timp la Moscova, de unde se implică şi finanţează acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Investigaţii jurnalistice sub acoperire au arătat cum Ilan Şor a creat o adevărată reţea şi o schemă de cumpărare a voturilor la alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut, câştigate la limită de Maia Sandu, graţie voturilor din diaspora. 

Macron apără România după atacul lui JD Vance privind anularea alegerilor. Președintele francez denunță o intervenție rusească masivă

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a apărat România după atacul vicepreședintelui american JD Vance privind anularea alegerilor prezidențiale. Acesta semnalează că adevarata problemă este manipularea scrutinului de Rusia și spune că nu este șocat de decizia autorităților, scrie digi24.ro

„L-am auzit pe vicepreședintele Vance. El a spus că a fost șocat de decizie. Ceea ce m-a șocat pe mine nu a fost decizia luată de Curtea Supremă a unei țări. Nu voi comenta deciziile Curții Supreme din România. Ceea ce mă șochează este că Rusia intervine masiv să denatureze onestitatea votului din România”, a declarat Emmanuel Macron.

Președintele Franței a mai adăugat: „Sistemele noastre democratice, despre care am crezut că vor fi foarte solide pentru totodeauna, au o vulnerabilitate. Asta pentru că astăzi ne obținem informațiile de pe rețelele de socializare. Ele pot fi manipulate prin propagandă la scară foarte mare. Iar puterile autoritare care au dezvoltat aceste capacități sunt mai bine înarmate decât noi”. „Trebuie să fim atenți la un discurs fals care se insinuează aici, care este al apărării libertății de exprimare”, a mai susținut Macron.

Vicepreședintele american JD Vance a lansat, joi, un nou atac la adresa României, sugerând că țara noastră nu are aceleași valori ca Statele Unite, după ce „a anulat alegerile prezidențiale pentru că nu i-a convenit rezultatul”. Mai mult, Vance a avertizat că SUA vor continua să aibă alianțe cu Europa, doar dacă „ne ducem societățile în direcția corectă”. Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinței de acțiune politică conservatoare (CPAC) de la Washington. 

A slăbit peste 24 kilograme, iar noi am premiat-o cu o schimbare de look
Articolul anterior
O surpriză frumoasă pentru copiii bolnavi de cancer
Articolul următor
Close menu