FIRST LEGO League Moldova 2017! A fost aleasă echipa care ne va reprezenta țara în Danemarca.

320 și 74 de profesori din întreaga țară au participat în perioada 25-26 februarie 2017 la cea de-a treia ediție FIRST LEGO League Moldova – cea mai importantă competiție în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor și adolescenților de 9-16 ani. Toți participanții la eveniment au primit medalii, pentru aprecierea efortului fiecăruia depus în procesul de pregătire și participare la cel mai captivant, dinamic şi complex program în domeniul științei, tehnologiei şi roboticii, un program care redefinește procesul de învățare şi îl face interesant, eficient şi distractiv.

separator

7Z9A2734 (Copy)La evenimentul din acest au participat 320 de copii din toată țara împărțiți în 45 de echipe, pregătite de către 74 de profesori, care au dat dovadă de foarte mult entuziasm, au avut curajul și motivația necesară pentru a încuraja copiii, a-i ghida și a le transmite copiilor Valorile Fundamentale ale competiției, care de altfel sunt valori importante în orice situație sau moment din viața lor: spiritul de echipă și respectul reciproc, competiția corectă și cooperantă, precum și importanța împărtășirii informației și soluțiilor identificate.

Copiii au fost ghidați de profesorii lor în procesul de descoperire și învățare, fiind încurajați să identifice singuri probleme relevante pentru comunitate și să găsească soluții inovatoare la aceste probleme, să construiască și să programeze roboții conform propriilor idei și să elaboreze proiecte din perspectiva proprie.

În acest an, tinerii au reflectat în cercetările și proiectele lor tematica “Prietenii Animalelor”. În acest sens, ei au definit soluții care să îmbunătățească condițiile animalelor și să facă interacțiunile noastre cu animalele mai bune. Este uimitor și îmbucurător faptul că toate echipele au abordat serios această problemă, venind cu proiecte și soluții inovative pe care le-au elaborat timp de 2 luni, perioadă în care s-au pregătit pentru competiție.

7Z9A1460 (Copy)7Z9A1669 (Copy)7Z9A1825 (Copy)

Pe parcursul a două zile ei și-au demonstrat realizările în cadrul celor patru etape ale competiției: Designul Robotului, Robotul în Misiune, Proiectul și Valorile Fundamentale.

Un juriu alcătuit din profesioniști din diverse domenii a evaluat performanțele echipelor conform unei metodologii standard folosite la competițiile FIRST LEGO League din toată lumea și determinat învingătorii competiției. Premiile au fost acordate la mai multe categorii, după cum urmează:

Titlul de Campion a fost acordat echipei RoboRangers de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, care a demontrat o performanță excelentă la toate probele competiției. RoboRangers va fi echipa care va reprezenta Republica Moldova la Campionatul European deschis FIRST LEGO League, care va avea loc pe 25-26 mai la Aarhus, în Danemarca. La această competiție ei vor concura cu circa 100 de echipe din întreaga lume.

Tot echipa RoboRangers a luat și premiul pentru Performanța Robotului, prezentând cel mai eficient robot, care a obținut scorul maxim la proba Robotul în Misiune.

La categoria Designul Robotului au fost premiate trei echipe: pentru Designul mecanic – echipa RaptorTeam, reprezentând Liceele M. Viteazul și Socrate; pentru Programare – echipa Făgurașii de la CTICE; iar echipa RoboJunior de la Liceul Teoretic Ion Creangă din Chișinău a luat premiul pentru Strategie și Inovație.

Alte trei echipe au fost premiate la categoria Proiect astfel: pentru Cercetare premiul a fost acordat echipei ROBOKIDS de la Liceul Teoretic Ștefănești din r. Florești; pentru prezentare au fost premiați membrii echipei TechnoLight, reprezentând Liceul Teoretic George Coșbuc din Bălți; cea mai Inovatoare Soluție a fost prezentată de echipa AlphaBots de la ARTICO.

7Z9A2113 (Copy)7Z9A2255 (Copy)7Z9A3504 (Copy)

Premiile la categoria Valorile Fundamentale au fost acordate: pentru Lucru în Echipă – ALL FOR ONE de la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri din Bălți; pentru Inspirație – PoweRobot de la Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu din orașul Călărași; pentru Profesionalism Demn a fost premiată echipa The Helpers de la Studioul Tehnic Inventor din or. Chișinău.

Alte premii speciale au fost acordate echipelor Robodab, de la Liceul Teoretic Ștefan cel Mare din Chișinău pentru Entuziasm; SkyNet de la Biblioteca raională Căușeni pentru Cei mai buni fani; echipa Minioni de la Biblioteca publică Fălești a fost nominalizată ”Stea în Devenire” iar RoboFantasticii, de la Liceul Teoretic M. Sadoveanu din s. Giurgiulești, r. Cahul au primit Premiul Arbitrilor Tehnici, fiind clasați pe locul doi după campion conform scorului acumulat la proba Robotul în Misiune.


Premiul Cel mai bun antrenor i-a fost acordat lui Florin Cazac, care a pregătit două echipe premiate la competiție: RoboRangers și AlphaBots, iar în calitate de Cel mai bun voluntar a fost premiat Pavel Gheorghiță.

RoboRangers campioni (Copy)ZZZ7Z9A9812 (Copy)ZZZ7Z9A9869 (Copy)

Ceremonia de premiere a avut loc duminică, 26 februarie, în incinta Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, unde s-a desfășurat întreaga competiție. În cadrul evenimentului de premiere au participat Ambasadorul SUA în Moldova, E.S. James D. Pettit, Șeful Secției Cooperare Internațională pentru Dezvoltare în cadrul Ambasadei Suediei în Moldova, Adam Amberg, Ministrul Educației, Corina Fusu și alți invitați.

Evenimentul a fost organizat de către Proiectul de Competitivitate din Moldova și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenției Suedeze pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida) în cadrul Programului național de studiere a roboticii ”ROBOCLUB”, sub patronajul Ministerului Educației.

FIRST LEGO League le oferă copiilor și adolescenților o experiență de învățare unică, care are la bază lucrul în echipă, cercetarea, descoperirea și testarea soluțiilor, rezolvarea problemelor și acceptarea provocărilor, toate acestea asociate cu o doză bună de distracție. Acesta se desfășoară în prezent în 88 de țări ale lumii, la care participă peste 255 mii de tineri. În Republica Moldova prima ediție FIRST LEGO League a fost organizată în 2015.

7Z9A2334 (Copy)

Propagandiștii ruși, Vladimir Soloviov și Margarita Simonian: ”„Ei (Ucraina și Occidentul) vor încerca să creeze un alt Bucha pentru că este singura modalitate prin care pot prelungi războiul”

Propagandistul rus, Vladimir Soloviov, a catalogat atacul din Sumî drept o „încercare tradițională a autorităților ucrainene de a deraia orice posibilitate de negociere”, în cadrul emisiunii sale difuzată de postul de stat Rossia 24, relatează publicația independentă rusă The Moscow Times.

La rândul lor, autoritățile ruse au ieșit luni cu declarații publice în care resping un atac sângeros care a ucis civili. „În urma țintei lovite, peste 60 de militari ai Forțelor Armate ucrainene au fost uciși”, a transmis Ministerul rus al Apărării. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia lovește doar ținte militare sau legate de armată, când a fost întrebat despre atacul asupra orașului Sumî.

Două rachete balistice au lovit duminică dimineața centrul orașului ucrainean Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, au anunțat autoritățile ucrainene. Serviciile de urgență ucrainene au anunțat că rachetele au ucis 34 de persoane, inclusiv doi copii, și au rănit 117, inclusiv 15 copii.

„Nu am putut ignora informațiile care vin din Sumî. Bineînțeles, (nr. publicația germană) Deutsche Welle ne acuză imediat: «o lovitură în centrul orașului, un număr mare de victime»”, a declarat Soloviov.

„Dacă citești Deutsche Welle, ai impresia că propaganda germană clasică, bineînțeles în cooperare cu britanicii, încearcă să pună în scenă un alt Bucha”, a spus el, referindu-se la suburbia Kievului care a fost ocupată de forțele ruse în 2022 și unde, după plecarea soldaților ruși, a fost găsit un număr însemnat de cadavre și dovezi ale atrocităților comise de ruși.

Moscova a negat responsabilitatea pentru comiterea de crime de război la Bucha, acuzând în schimb Ucraina și presa occidentală de fabricarea dovezilor.

Atacul cu rachete din Sumî a avut loc la doar două zile după ce emisarul american Steve Witkoff a vizitat Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, ca parte a eforturilor președintelui american Donald Trump de a negocia o încetare a focului în război, care intră acum în al patrulea an.

„Putin petrece patru ore vorbind cu un reprezentant al lui Donald Trump și imediat se întâmplă ceva. Desigur, o serie de bloggeri nervoși, în principal ucraineni sau pro-ucraineni, încep să strige «groază, groază»”, a adăugat Soloviov. „În mod tradițional, a fost o rachetă de apărare aeriană ucraineană care a lovit ținta greșită, ceea ce, din păcate, a dus la moartea unor civili”, a conchis el.

„O astfel de provocare ar putea fi înscenată”

Tot pe televiziunea națională, Margarita Simonian, redactor-șef al Russia Today, a reluat afirmațiile lui Soloviov. „Ei (nr. Ucraina și Occidentul) vor continua să încerce să creeze un alt Bucha pentru că este singura modalitate prin care pot prelungi războiul”.

Tot ea, dar într-o altă emisiune pe postul TVTS, a numit evenimentele din Sumî drept „o provocare”.

„O astfel de provocare ar putea fi înscenată. Trump este un om pasional, nu unul care să sape adânc sau să arate reținerea pe care o are președintele nostru”, a spus ea, sugerând că atacul din Sumî ar fi putut fi „orchestrat” pentru a-l influența pe Trump.

Într-o primă reacție după atac, Trump a precizat că i s-a spus că „au făcut o greșeală”, fără a detalia cine anume i-a transmis asta.

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a condamnat atacul ca fiind „oribil” și „o amintire tragică a motivului pentru care președintele Trump și administrația sa depun atât de mult timp și efort pentru a încerca să pună capăt acestui război și să obțină o pace durabilă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat duminică pe Trump să viziteze Ucraina pentru a vedea singur devastarea.

Bombardamentele cu rachete au lovit o zonă centrală a orașului, aglomerată la acea oră, pentru că mulți oameni se îndreptau spre biserică, la slujba de Florii. Unul dintre atacuri a lovit un troleibuz plin cu pasageri.

Martorii au descris scene de panică în timp ce oamenii fugeau să se adăpostească în mijlocul mașinilor în flăcări. Salvatorii au fost văzuți scoțând cadavre de sub dărâmăturile unei clădiri de lângă un troleibuz distrus, morții fiind acoperiți cu pături termice argintii.

UE se gândește să reia importul de gaz rusesc

La mai bine de trei ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia, securitatea energetică a Europei este fragilă.  Gazul natural lichefiat din SUA a contribuit la acoperirea decalajului de aprovizionare a Rusiei în Europa în timpul crizei energetice din 2022-2023, scrie Reuters.

Dar acum, că președintele Donald Trump a zdruncinat relațiile cu Europa stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial și a apelat la energie ca monedă de schimb în negocierile comerciale, companiile se tem că dependența de Statele Unite a devenit o altă vulnerabilitate, transmite Economica.net. 

În acest context, directorii de la marile firme din UE au început să spună ceea ce ar fi fost de neconceput în urmă cu un an: că importul de gaz rusesc, inclusiv de la gigantul de stat rus Gazprom ar putea fi o idee bună.

Acest lucru ar necesita o altă schimbare majoră de politică, având în vedere că invazia Rusiei a Ucrainei în 2022 a făcut ca Uniunea Europeană să se angajeze să pună capăt importurilor rusești de energie până în 2027.

Europa are opțiuni limitate. Discuțiile cu gigantul GNL Qatar pentru mai mult gaz au stagnat și, deși desfășurarea surselor regenerabile s-a accelerat, rata nu este suficient de rapidă pentru a permite UE să se simtă în siguranță.

„Dacă există o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la debite de 60 de miliarde de metri cubi, poate 70, anual, inclusiv GNL”, a declarat pentru Reuters Didier Holleaux, vicepreședinte executiv la Engie din Franța, într-un interviu.

Statul francez deține parțial Engie, care a fost printre cei mai mari cumpărători de gaz Gazprom. Holleaux a spus că Rusia ar putea asigura aproximativ 20-25% din necesarul UE, în scădere de la 40% înainte de război.

Șeful majorului petrolier francez TotalEnergies Patrick Pouyanne, a avertizat Europa împotriva dependenței excesive de gazul american.

„Trebuie să diversificăm multe rute, să nu ne bazăm prea mult pe una sau două”, a declarat Pouyanne pentru Reuters. Total este un mare exportator de GNL din SUA și vinde și GNL rusesc de la firma privată Novatek.

„Europa nu se va întoarce niciodată să importe 150 de miliarde de metri cubi din Rusia ca înainte de război… dar aș paria că poate 70 de miliarde de metri cubi”, a adăugat Pouyanne.

Franța, care produce cantități mari de energie nucleară, are deja una dintre cele mai diversificate surse de energie din Europa. Germania, însă, s-a bazat foarte mult pe gazul rusesc ieftin pentru a-și conduce sectorul de producție până la războiul din Ucraina și are mai puține opțiuni.

Ministerul rus al Apărării vine cu propriile explicații după atacul sângeros cu rachete de la Sumî: ”Peste 60 de militari și ofițeri ai forțelor armate ucrainene au fost uciși”

Ministerul rus al Apărării susține că în atacul cu rachete de duminică asupra orașului ucrainean Sumî a fost lovită o reuniune a unor ofițeri din comandamentul armatei ucrainene, iar peste 60 de militari au fost uciși, transmite agenția rusă de presă de stat TASS și komersant.ru Potrivit autorităților de la Kiev, cei uciși – cel puțin 34 de persoane – erau oameni simpli care mergeau la biserică la slujba de Florii.

„Ieri, Forțele Armate ale Federației Ruse din orașul Sumî, în condițiile contracarării active a forțelor armate ucrainene cu război electronic și sisteme de apărare aeriană de fabricație străină, au lansat o lovitură cu două rachete operaționale-tactice Iskander-M la locul de desfășurare a unei reuniuni a comandamentului grupului operațional-tactic Seversk. În urma țintei lovite, peste 60 de militari ai Forțelor Armate ucrainene au fost uciși”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Ucraina a anunțat duminică, 13 aprilie, că cel puțin 34 de persoane au murit și alte 117 au fost rănite în urma atacului de la Sumî. Bombardamentele cu rachete au lovit o zonă centrală a orașului, aglomerată la acea oră, pentru că mulți oameni se îndreptau spre biserică, la slujba de Florii. Unul dintre atacuri a lovit un troleibuz plin cu pasageri.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a susținut luni că Rusia lovește doar ținte militare sau legate de armată, când a fost întrebat despre atacul asupra orașului Sumî.

„Nu pot decât să repet și să vă reamintesc declarația repetată a președintelui nostru și a reprezentanților armatei noastre că armata noastră lovește exclusiv ținte militare și cvasi-militare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Doi tineri cu sindromul Down au reușit să-și întemeieze o familie fericită! Află-le povestea
Articolul anterior
Cu drag de mama: Boris Gîlca, director ”Invitro Diagnostics”
Articolul următor
Close menu