O asistentă a dezvăluit cele mai mari regrete ale pacienților aflați pe patul de moarte

O asistentă specializată pe secția de îngrijiri paliative de la Old Colony Hospice din Massachusetts a dezvăluit, într-un articol publicat pe blogul personal care a revenit recent în atenția publică, care sunt cele cinci regrete pe care cei mai mulți oameni și le exprimă pe patul de moarte, scrie digi-word.tv.

În postarea respectivă, ea a menționat că a fost alături de pacienții săi în ultimele săptămâni din viața lor și astfel a reușit să înțeleagă mai bine ce gândeau în ultimele zile.

„Negare, frică, furie, remușcări și, în cele din urmă, acceptare”, acestea erau sentimentele care îi încercau pe cei mai mulți dintre pacienți, potrivit declarațiilor făcute de asistentă, care a precizat, însă, că fiecare dintre ei și-a găsit pacea înainte de a se stinge din viață.

Care au fost principalele cinci regrete exprimate de pacienți:

Nu au trăit pentru ei înșiși

Asistenta respectivă a explicat că cei mai mulți dintre pacienții ei au regretat faptul că nu și-au trăit viața după bunul plac, ci au făcut alegerile pe care și le-au dorit cei din jurul lor. Când și-au dat seama că viața lor se apropie de sfârșit, au putut privi înapoi cu claritate și au văzut câte vise au rămas neîmplinite.

Au muncit prea mult

Asistenta a explicat că în special bărbații regretau că nu au petrecut mai mult timp alături de soții sau de copii de-a lungul vieții. Au existat, de asemenea, și femei care și-au exprimat acest regret, însă asistenta a subliniat că numărul lor era mai mic.

Și-au reprimat sentimentele

Un alt regret întâlnit printre pacienții ei a fost reprimarea sentimentelor. Mai exact, unii dintre pacienți mărturiseau că și-au ascuns sentimentele, pentru a evita discuții interminabile. În consecință, au acceptat o „existență mediocră” și nu și-au atins niciodată adevăratul potențial.

Pierderea unor relații de prietenie

Mulți dintre pacienți au înțeles valoarea prieteniilor abia în ultimele săptămâni de viață, când era aproape imposibil să-i mai găsească pe oamenii respectivi.

„Oamenii s-au lăsat atât de prinși în propriile vieți încât au lăsat să treacă pe lângă ei prietenii de aur de-a lungul anilor”, a explicat asistenta în postarea de pe blog.

Nu și-au permis să fie fericiți

Asistenta a dezvăluit că majoritatea oamenilor au realizat, în final, că fericirea era o alegere.

„Frica de schimbare i-a făcut să pretindă, în fața altora și a lor înșiși, că sunt mulțumiți. Dar, în adâncul sufletului, tânjeau să râdă sincer și să aibă din nou o doză de nebunie în viața lor”, a mai detaliat asistenta.

„Viața este o alegere. Este viața TA. Alege conștient, alege înțelept, alege sincer. Alege fericirea”, a încheiat asistenta.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Unde se termină viața și începe moartea: Descoperire după un studiu pe milioane de experiențe apropiate de moarte
Articolul anterior
O româncă a câștigat daune de 50.000 de euro la CEDO după ce medicii au diagnosticat-o greșit
Articolul următor