O copilă luptă, cum poate ea, pentru a-și aduce acasă frații din orfelinat!

Această istorie de viață, ca multe altele, îți frânge inima. O copilă, care abia a împlinit 18 ani, se luptă din toate puterile pentru a-și reface familia fericită, alături de frații ei. Tânăra muncește zi și noapte pentru a face rost de bani, ca să poată inchiria o locuință, unde să trăiască împreună.

separator
orfelinar_trafic_copii_16579500

Nu avea nici 16 ani când, în urma unei boli incurabile, i-a decedat mama, relatează moldnova.eu. Cea mai mică soră avea 11 ani, iar frăţiorul, 13 ani. Au rămas să locuiască doar cu tata, care obișnuia să consume alcool și nu le purta de grijă copiilor.

„Nu mizam foarte mult pe ajutorul şi susţinerea lui nici când trăia mama”, povestește tânăra. Nu avea nici el un loc de muncă. Uneori era rugat să ducă cireada la păscut, dar asta se întâmpla mai rar. Deseori consuma alcool şi chiar o bătea pe mama. Nu o dată, ne lua şi fugeam de acasă la vecini. Nu pot să spun că am amintiri despre o copilărie fericită, pentru că mai tot timpul am fost în tensiune”, îşi aminteşte tânăra.

Victoria o ajuta pe mama să-i crească pe cei doi frați. Nu avea un loc stabil de lucru, muncea zilier prin sat, iar de banii care îi câştiga le cumpăra copiilor tot de ce aveau nevoie.

,,Învățam bine la școală și ne străduiam să nu fim în urma altor colegi. A început să ne fie mai greu însă când mama s-a îmbolnăvit. Tot mai mult prin spitale, tratamente, uneori nici bani pentru o bucăţică de pâine nu aveam. Tata a început să consume tot mai mult alcool. Se întâmpla ca nici acasă să nu vină câte într-o seară. Stătea mai mult pe la prietenii lui de pahar. Doar noi eram cei care aveau grijă de mama. Mai veneau uneori și vecinii și ne aduceau câte ceva de mâncare”, spune tânăra.

După ce le-a decedat mama, copiii au rămas pe drumuri. Nu aveau nici bani să o înmormânteze.

„Rude nu prea avem în sat, doar o mătușă, o soră de-a mamei, dar și ea are familiea ei, patru copii, și o ducea cam greu. Ne ajuta cu ce putea, dar nu-i puteam cere mai mult. Tata nu avea treabă cu noi. Îşi avea prietenii lui, iar când trecea pe acasă, mai mult scandal făcea. Aşa am locuit aproape un an, după care asistența socială din sat ne-a îndrumat şi am ajuns la Centrul de plasament temporar pentru copii din Chişinău.

Am ținut cu tot dinadinsul să am o profesie și m-am înscris la cursuri de bucătar. Frații au rămas la centru, iar eu am trecut cu traiul în gazdă la o rudă de-a unei vecine. I-a fost milă de mine și s-a oferit să mă ajute. Un pic mai ușor, dar greu în acelaș timp, pentru că suntem separați de frați. Noi, care nu am fost separați pentru nicio zi. Sunt bucuroasă că frații sunt la cald și au și o bucățică de pâine și o farfurie cu borș cald la timp”.

Victoria muncește ca să adune bani și să treacă cu traiul împreună cu frații. Îi vede ori de câte ori are ocazia. În zilele de odihnă ies împreună la plimbare în oraș, iar de sărbători merg la mătușa. Între timp, tânnăra s-a angajat la o pizzerie din oraș. Muncește mult, peste program, ca să-și vadă visul împlinit, să poată lua cu chirie o locuință, unde să locuiască cu cei doi frați, din toamnă.

,,Bineînțeles că eu va trebui să-i asigur financiar, sunt conștientă de asta. Însă, atunci când îți dorești cu adevărat ceva, treci prin multe ca să-ți vezi visul împlinit. Pentru mine sora și fratele sunt totul pe pământ, iar fără ei viața nu ar avea sens acum. Soarta ne-a pus la grele încercări, iar Domnul ne-a ajutat să trecem peste toate. Sunt sigură că vom trece și de data asta”, spune tânăra.

Cine sunt tinerii din ansamblul „DORURELE” care au pornit dintr-un garaj, iar astăzi se bucură de un succes uimitor cu melodiile lor inedite

Povestea lor a început într-un garaj, acum un an, iar astăzi au ajuns să se bucure de un succes uimitor! Împătimiți de folclorul autentic, cel de altădată, așa cum îl cântau bunicii noștri, 7 tineri din Capitală și Strășeni au decis să dezgroape aceste comori și să le aducă în fața publicului, formând ansamblul etnofolcloric ”DORURELE”, informează unica.md.

Își amintesc cu nostalgie cum după luni de căutări a unui spațiu pentru repetițiile lor, au decis să dea start proiectului ”Dorurele” chiar în gajarul unuia din membrii ansamblului, însă istoria lor a sensibilizat redacția unica.md care a decis să le ofere o șansă și spațiu pentru a putea desfășura activitatea în condiții optime.

Din banii lor și-au făcut costume și au imprimat primele melodii, ajutați de instrumentistul Ruslan Popanu și studioul muzicianului Ion Condrea. Iar în timp record, piesele ansamblului ”Dorurele” au făcut furori pe rețele de socializare și au reușit să adune sute de mii de vizualizări atât în Republica Moldova cât și în România. Au ajuns vedetele TikTok-ului cu evoluările lor, peste tot unde publicul se aduna să-i asculte. Deși nu se pot lăuda, deocamdată, cu videoclipuri profesioniste, astăzi, aceștia au ajuns pe Locul 1 în Top Muzică Populară la Radio Noroc, iar timp de un an au avut zeci de invitații la TV, radio, festivaluri, dar și alte evenimente. Succesul lor, spun membrii ansamblului, se datorează pasiunii cu care o fac, ambiției, muncii asidue și dragostei pentru folclorul autentic.

La un an de ”Dorurele”, acest ansamblu se mândrește cu circa 30 de piese înregistrate în studiou, melodii absolut autentice, fiecare cu mesaj profund. Iar acest lucru a fost posibil cu sprijinul financiar al familiilor, dar și al unor moldoveni din disapora care i-au îndrăgit.

”Unde cântă Dorurele, nimeni nu uită de ele” – este un slogan al celor șapte entuziaști care pe bună dreptate cuceresc publicul oriunde apar.

Astfel, tinerii de la DORURELE au reușit să fie remarcați și invitați în câteva proiecte alături de nume sonore din showbizul autohton.

Vă invităm să faceți cunoștință cu artiștii amatori din acest ansamblu, tineri care vin din diverse domenii de activitate, dar cu toții ”bolnavi” în sensul bun al cuvântului, de folclorul autentic și tradițiile noastre.

Foto: Dorurele, la repetițiile din redacția unica.md

Vladimir ȘCHIOPU, conducător artistic, inginer energetician: ”DORURELE s-a născut din dorința noastră de a aduce publicului melodiile vechi de altădată și de a le transmite mai departe generațiilor. Aceste comori nu trebuie uitate, iar rolul nostru este să le aducem publicului mesajele profunde din aceste melodii așa cum ni le-au lăsat cu mare sfințenie străbunii noștri. Suntem onorați și facem acest lucru cu profundă responsabilitate, frumos, cu mândrie și dăruire.”, a declarat pentru unica.md cel care este în fruntea ansamblului.

La anumite etape ale vieții, fiecare dintre membrii acestui ansamblu au avut experiențe cu scena, iar în Dorurele, aceștia au reușit să-și realizeze visul – să reînvie tradițiile vechi și cea mai frumoasă muzică – care ne reprezintă ca neam.

Cobzarul ansamblului, Dumitru POSTOLACHI, fost polițist, colonel în rezervă, a lăsat munca peste hotare și a revenit acasă pentru a fi parte din DORURELE: ”Nu am ezitat nicio clipă când am primit invitația. Au fost sacrificii, dar astăzi sunt mândru când aud melodiile noastre la radio sau când mi le cere cineva să le pun ca să le asculte. Îmi doresc să ajungem la inimile tuturor și chiar să susținem într-o bună zi propriul concert!”.

Printre membrii ansamblului se numără o jurnalistă, Ana Ursu, o profesoară, specialist în marketing, Svetlana Cocoș, un economist, Victor Gurjui, șeful unei unități de pompieri, Vasile Postolachi, dar și un IT-ist, Adrian Castraveț.

Cu emoții mari, la un an de succes, aceștia vin cu un mesaj către toți care le-au fost alături:

Mulțumim publicului care crede în noi, apropiaților care ne susțin cu toată ardoarea și redacției unica.md care ne-a fost alături în momentul startului nostru. De asemenea, mulțumim cu plecăciuni tuturor persoanelor care ne-au susținut financiar ca să putem înregistra piesele noastre, moldoveni din diaspora cu suflet mare, care au făcut aceste gesturi doar de drag de noi. Cele mai mari mulțumiri le aducem celui care a avut cel mai însemnat aport – aranjorului nostru muzical Ruslan Popanu, pentru că este alături de noi, absolut neremunerat.”, spun membrii ansamblului.

Vă invităm să-i ascultați într-o interpretare LIVE la un eveniment frumos de lansare a unor melodii în care răsună și vocile celor de la DORURELE, iar dacă v-au plăcut, nu ezitați să le lăsați o apreciere.

Unica.md îi felicită pe membrii ansamblului DORURELE cu ocazia unui an de activitate! Dorurele ne-a depășit așteptările, ne bucurăm de succesul lor, dar mai cu seamă, suntem mândri că am avut ocazia să fim la temelia acestuia. Le urăm mult succes în continuare pentru a ne bucura de ei pe scenele mari.

Mama fetiței care s-a rătăcit în pădure a scris un mesaj public de mulțumire tuturor celor care s-au implicat în căutări

O competiție sportivă desfășurată în pădurea dintre Căpriana și Ciobanca s-a transformat într-un moment de coșmar pentru familia unei fetițe de 10 ani din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei. Andreea, participantă la eveniment, a fost dată dispărută după ce nu a ajuns la finalul traseului. În urma unei mobilizări masive, fetița a fost găsită teafără în cursul nopții, la aproximativ 20 de kilometri de punctul de plecare. Într-un mesaj public, mama fetiței, Mariana Susu, a transmis mulțumiri tuturor celor care au contribuit la căutări. Totodată, a făcut apel la cei care au lansat critici dure în spațiul public, atât la adresa părinților, cât și a organizatorilor, să manifeste mai multă înțelegere.

„Este ușor să acuzăm, dar ar trebui să ne gândim mai întâi la copiii noștri și la soluții pentru siguranța lor”, a spus aceasta.

Mariana Susu a subliniat că familia nu are nicio pretenție față de antrenorul Gheorghe Mereuță sau față de directoarea Natalia Mereuță și a recunoscut implicarea activă a Direcției centrului de turism din care face parte Andreea. Potrivit ei, aceștia au fost alături de familie și s-au implicat în mod direct în operațiunile de căutare.

Mama Andreei a ținut să apere rolul centrelor de activități pentru copii, afirmând că acestea oferă o alternativă sănătoasă la timpul petrecut în fața ecranelor. Ea a îndemnat publicul să susțină asemenea inițiative și să colaboreze pentru a asigura un cadru mai sigur pentru activitățile recreative ale celor mici.

Simbolul oului de Paște: semnificații, legende și tradiții păstrate de-a lungul secolelor

Oul ocupă un loc central în tradiţia românească de Paşte. Acesta este vopsit în roşu şi alte culori, existând o bogată tradiţie de încondeiere. Ciocnirea ouălor în Duminica Paştelui este însoţită de urarea „Hristos a înviat!” – „Adevărat a înviat!”.

Oul roşu în tradiţia creştină

Semnificaţia oului de Paşte are origini străvechi, încă dinainte de naşterea lui Hristos. Oul era dăruit ca simbol al fecundităţii, echilibrului şi reînnoirii naturii. Obiceiul vopsirii oului a apărut prima dată la chinezi, cu aproximativ două milenii înainte de Hristos, scrie RADOR

În creştinism, oul roşu a devenit simbol al creaţiei şi învierii, reprezentând sacrificiul lui Iisus. Culoarea roşie simbolizează sângele Domnului vărsat pe cruce. O legendă spune că Maria Magdalena i-ar fi oferit împăratului Tiberiu un ou roşu, spunându-i „Hristos a înviat!”.

Semnificaţii ale culorilor

Pe lângă roşu, ouăle de Paşte sunt vopsite şi în alte culori, fiecare cu propria semnificaţie:

Galben: lumină, tinereţe, fericire

Verde: renaşterea naturii, speranţă, rodnicie

Albastru: vitalitate, sănătate

Tradiţii şi obiceiuri legate de ouăle de Paşte

În unele zone, oului roşu i se atribuie puteri miraculoase şi vindecătoare. Există obiceiul ca în dimineaţa de Paşte oamenii să se spele pe faţă cu apă neîncepută în care s-a pus un ou roşu, pentru frumuseţe şi sănătate. La sate, cojile ouălor roşii sunt îngropate în terenurile agricole pentru a spori fertilitatea solului. În Bucovina, oul roşu este considerat apărător împotriva diavolului.

Încondeierea ouălor – artă şi tradiţie

Această practică, probabil introdusă de romani, a evoluat în timp, devenind o adevărată artă. În diferite zone românești există tehnici variate de încondeiere:

  • Ouă vopsite în relief în zona Putnei
  • Ouă împodobite cu mărgele în Bucovina
  • Ouă încondeiate din lemn în Moldova
  • Ouă din lut decorate în Harghita

Tradiţia ouălor colorate de Paşte nu este specifică doar tradiției noastre. Aceasta se regăseşte şi în alte ţări precum Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Italia, Franţa, Germania, Belgia, Finlanda, Ţările Baltice, Armenia sau Egipt.

Semnificaţia ciocnitului ouălor

Ciocnitul ouălor simbolizează sacrificiul lui Hristos. Conform tradiţiei româneşti, după Înviere, persoana mai în vârstă ciocneşte oul celuilalt rostind: „Hristos a înviat!”, la care se răspunde „Adevărat a înviat!”.

În antichitate, mai ales la egipteni, oul era considerat simbol al lumii şi al eternităţii datorită formei sale perfecte – fără început şi fără sfârşit.

În mormintele vechi ale creştinilor au fost descoperite coji de ouă, sugerând importanţa acestui simbol.

Evoluţia tradiţiei

Deşi originile exacte ale tradiţiei oului roşu de Paşte rămân neclare, aceasta a fost adoptată şi adaptată de-a lungul timpului în cultura creştină. Rugăciunea specială pentru binecuvântarea ouălor în slujba de Paşte demonstrează integrarea acestui obicei în practica religioasă.

Tradiţia ouălor de Paşte îmbină elemente precreştine cu simbolistica creştină, rezultând într-un obicei bogat în semnificaţii şi manifestări culturale. Această tradiţie continuă să fie o parte importantă a sărbătorii Paştelui în multe alte ţări, păstrând vie legătura cu trecutul şi oferind un sens profund acestei celebrări.

Joi, în Săptămâna Patimilor, este rezervată complet pregătirilor gospodărești – se încheie curățenia generală în locuințe și în curți, iar gospodinele se apucă de prepararea bucatelor tradiționale pentru masa de Paște. Tot atunci începe și vopsirea ouălor, un obicei important al sărbătorii.


Gunoiștea de la Bubuieci va fi mutată într-o altă suburbie a Capitalei!
Articolul anterior
Moldoveanul Nicon Caraman joacă rolul unui locotenent într-un lungmetraj filmat la Londra. Află în ce proiecte mai este implicat!
Articolul următor
Close menu