Primele efecte ale legii anti-fumat: numărul de spitalizări din cauza astmului bronșic s-a micșorat cu 15%

Ministerul Sănătăţii a transmis recent un comunicat prin care anunță că la 7 luni de la intrarea în vigoare a interdicțiilor privind fumatul în spațiile publice și la locurile de muncă s-a  atestat o micșorare a numărului de îmbolnăviri asociate cu expunerea la fumul de tutun.

separator

Primele efecte ale legii anti-fumat: numărul de spitalizări din cauza astumului bronșic s-a micșorat cu 15%

În perioada iunie-decembrie 2016, numărul de spitalizări din cauza astumului bronșic s-a micșorat cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, când fumatul nu era interzis prin lege.

Cea mai mare reducere (28%) a numărului de spitalizări s-a înregistrat în luna iunie 2016, îndată după intrarea în vigoare a interdicțiilor privind fumatul în spațiile publice. Ulterior, lunar, s-a înregistrat o reducere constantă a numărului de spitalizări. Astfel, în perioada iunie-decembrie 2016 au fost spitalizați mai puțini pacienți cu agravare a astumului bronșic, a astmului bronșic parţial controlat și/sau necontrolat, precum și a complicațiilor acestei maladii, în comparație cu aceiași perioadă a anului precedent. Datele sunt obținute din Aplicația ”Pacienți” din Baza de date DRG, gestionată de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Primele efecte ale legii anti-fumat: numărul de spitalizări din cauza astumului bronșic s-a micșorat

Datele înregistrate în Republica Moldova sunt comparabile cu cele din alte țări, care au obținut rezultate similare, după implementarea legislației privind controlul tutunului. Astfel, în anul 2007, în statul american Arizona, numărul de internări din cauza astmului bronșic s-a redus cu 22%, iar în Marea Britanie rata internării în spital a copiilor sub 15 ani pentru tratamentul astmului a scăzut cu 15%.

Fumul de tutun face parte din factorii de risc pentru apariția acceselor astmatice, deoarece expunerea la fumul de tutun și fumatul este unul din factorii non-alergici, care pot declanşa criza de astm bronşic sau o agravare a stării respiratorii a organismului uman. De aceea, specialiștii recomandă evitarea fumatului activ şi pasiv ca primă măsură care poate îmbunătăţi condiţia respiratorie.

Astmul bronșic este una dintre cauzele principale ale morbidităţii cronice și mortalităţii din întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății estimează, că la nivel mondial, 300 milioane de persoane suferă de astm bronşic. Astmul este mai frecvent în copilărie (forma alergică) şi după 40 ani (forma nonalergică). Se estimează că în Republica Moldova sunt peste 160 mii de astmatici (aproximativ 4,0% din populaţie).

 

Judecătorii americani cer extrădarea unui cetățean moldovean, reținut de polițiștii români la Iași. Riscă 20 de ani de închisoare

Visul american s-a transformat într-un coşmar pentru un cetăţean al R. Moldova. Aflat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Iaşi, bărbatul aşteaptă sentinţa judecătorilor ieşeni în procesul în care se cere arestarea sa preventivă, pentru a putea fi extrădat în SUA, unde urmează să fie judecat pentru fapte care i-ar putea aduce şi o sentinţă de 20 de ani de închisoare, scrie Ziarul de Iași.

În SUA, bărbatul ar urma să fie judecat pentru spălare de bani, conspiraţie la comiterea infracţiunii de spălare de bani, primirea de bunuri furate prin comerţ interstatal şi internaţional şi pentru conspiraţie la transportul bunurilor furate şi primirea de bunuri furate. Grefierul Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Vest al Statului Carolina a emis un mandat de arestare pe numele său în februarie 2017. Iar pedepsele pentru spălarea de bani nu sunt mici. “Orice persoană declarată vinovată de spălare de bani poate fi condamnată la o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare şi la amenzi de până la 500.000 de dolari sau de două ori valoarea bunurilor implicate în tranzacţie, oricare dintre acestea este mai mare”, se arată pe un site juridic din SUA.

Ce spune despre caz preşedinta Curţii de Apel Iaşi, Diana Micu-Cheptine? “Mandatul de arestare este emis în februarie 2017 de tribunalul lor districtual. Ştiţi cum e traseul? O persoană care este condamnată, ca regulă, la noi, este căutată în baza mandatului pe care îl emite judecătorul – ca să execute o pedeapsă sau pentru că e arestat preventiv. Comunică cu cei de la Poliţie, care spun “nu îl găsim!”. Şi atunci se emite o dare în urmărire. Darea asta în urmărire trebuie să parcurgă o anumită perioadă – 6 luni e la noi. Apoi, dacă tot nu este de găsit, se presupune că a părăsit teritoriul. Şi atunci se emit formele internaţionale – Mandatul European în spaţiul UE şi, simultan, cerere de extrădare, pentru că este posibil să fie într-un stat terţ”.

S-a emis „notiţa roşie”

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, Secţia Penală – Biroul Afacerilor Internaţionale a cerut anul trecut, în septembrie, arestarea provizorie a lui Tomuz, în vederea extrădării, iar anul acesta bărbatul a ajuns în centrul de reţinere şi arest preventiv din Iaşi. “Extrădarea se produce în aproape toate cazurile în felul următor: se emite de către statul care îl caută, pe canalele oficiale din lumea întreagă, un singur document. El are denumiri diferite: notiţă roşie, difuziune, cerere de arestare pentru extrădare. Acolo sunt nişte date scurte, concrete. Îl căutăm pe cetăţeanul cutărică, el are pe teritoriul statului nostru un mandat de arestare şi noi nu-l găsim. Dacă-l găsiţi, vă rugăm să-l reţineţi, pentru că noi urmează să vă trimitem documentele de extrădare. Aşa s-a întâmplat şi aici. Şi atunci problema este de a-l reţine şi de a lua o măsură preventivă până când statul respectiv îţi trimite toată documentaţia necesară pentru extrădare, care e diferită decât acestă notiţă roşie sau difuziune, care e ca în filmele cu cowboy un fel de afiş “Wanted”, o variantă modernă”, adaugă preşedinta Curţii de Apel.

S-a ajuns la Curtea Constituţională

Din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv de la Iaşi, Serghei Tomuz încercă pe toate căile să evite extrădarea în SUA – a cerut înlocuirea măsurii de arest preventiv cu controlul judiciar, iar avocatul său a sesizat Curtea Constituţională ca să arate că extrădarea nu ar trebui să aibă loc. Dar, până la decizia Curţii Constituţionale, procesul privind arestarea preventivă în vederea extrădării merge mai departe, a explicat preşedinta Curţii de Apel Iaşi. Iar la final, în funcţie de răspunsul primit de la Curtea Constituţională, Tomuz va fi extrădat sau procesul va fi reluat.

Administrator a trei firme

Serghei Tomuz este fondator şi administrator a trei firme din R. Moldova, toate închise în ultimii doi ani: S.C. TUR-MAGAZIN ELIT S.R.L (în industria de Cercetare-dezvoltare, firmă care a fost închisă cu cinci zile după înregistrarea dosarului de arest preventiv a lui Serghei Tomuz pe rolul Curţii de Apel din Iaşi), P.P. Ziarul TUR GAZETA S.R.L. (în industria de Editare a ziarelor) – firmă închisă în urmă cu un an – În ambele firme, jumătate din acţiuni erau ale lui Tomuz, iar cealaltă jumătate ale unui personaj cu acelaşi nume ca cel al unui deputat din anii ’90 de la Tiraspol, Emelianov Vladimir. A treia firmă, în care Tomuz deţinea 80% din acţiuni şi soţia sa restul de 20%, opera în comerţul cu autovehicule, şi a fost închisă în urmă cu doi ani.

Creştinii ortodocşi de stil vechi intră în Postul Adormirii Maicii Domnului, care va dura două săptămâni

Creştinii ortodocşi de stil vechi  intră de astăzi în Postul Adormirii Maicii Domnului, care va dura două săptămâni. Credincioşii se vor pregăti pentru cele două mari sărbători din luna august – Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. 

Începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Vezi zilele cu dezlegare la  untdelemn, vin și pește. Ce nu este bine să faci - superstiții | DCNews

Acest post este singurul dedicat Sfintei Marii, născătoarea Mântuitorului Iisus Hristos. Postul Sfintei Marii este aspru şi trebuie ţinut după rânduielile Postului Mare. În zilele de luni, miercuri şi vineri nu se mănâncă nimic până la asfințitul soarelui.

Marți şi joi se mănâncă doar legume fierte fără ulei, iar sâmbăta şi duminica sunt permise uleiul şi vinul. Potrivit tradiției populare, la începutul postului se scot fagurii de miere şi toţi ai casei trebuie să guste, pentru a fi feriţi de lupi şi de urşi. Această zi indicată şi pentru sfințirea ierburilor bune de leac.

Postul se va încheia în data de 28 august.

Biserica dezleagă postul copiilor, femeilor care sunt în așteptarea unui prunc, persoanelor bolnave în măsura în care să-și mențină puterile și sănătatea trupului. Creștinii sunt îndemnați să se abțină de la petreceri.

Un grup de consilieri locali din Sângerei au semnat un acord prin care își retrag susținerea primarului

Un grup de consilieri locali din orașul Sângerei au semnat un acord prin care își retrag susținerea față de primarul Arcadie Covaliov.

Consilierii din Sângerei au semnat un acord: Nu-l mai susțin pe primar

„Referitor la devierile serioase de la prevederile legale în construcție și reparație și a altor abateri ale primarului orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov. Noi, consilierii în Consiliul Orășenesc ne expunem asupra mai multor nereguli în activitatea primarului Arcadie Covaliov, care se răsfrâng direct în activitatea consiliului”, a declarat un consilier, transmite Tvn.md.

Actul a fost semnat de 11 consilieri.

Declarația întreagă poate fi urmărită live aici.

Deocamdată primarul orașului Sângerei nu a venit cu o reacție publică.

Cifre alarmante! Jumătate dintre moldovenii care se căsătoresc, divorțează
Articolul anterior
Produsele fără gluten ale unei moldovence au ajuns în Italia
Articolul următor