Șase adolescente de la internatul pentru copii din Hâncești vor avea casa lor

Tinerele de la casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale din Hâncești vor avea propria locuință, după ce autoritățile au implimentat un nou serviciu social pentru persoanele cu dizabilități mintale și anume Casa comunitară. Scopul serviciului este de a ajuta persoanele cu dizabilități mintale să obțină cât mai multă autonomie și să-și dezvolte propriile aptitudini practice.

separator
img_3735

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a deschis Casa comunitară în satul Mereșeni, raionul Hâncești. Persoanele cu handicap beneficiază de servicii de îngrijire specializată din partea unei echipe de suport. Serviciile acordate sunt prestate în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane şi se axează pe acordarea îngrijirii calitative şi învăţarea abilităţilor elementare pentru viaţă precum: abilitatea de a mânca fără suport, abilitatea de a se îngriji de igiena proprie, de a se îmbrăca, etc.

Echipa de suport implică locatarii casei în activităţi de menaj, vocaţionale, recreative, în stabilirea unor relaţii sociale, pentru a le facilita incluziunea în comunitate. În caz de necesitate, profesionişti din cadrul altor servicii din comunitate sunt implicaţi în asistarea lor.

„Persoanele cu dizabilități au nevoie și trebuie să fie parte a societății, să învețe, să comunice și să participe la activitățile comunității. Pentru aceste fete să trăiască aici înseamnă să aibă vecini pe care să-i salute zilnic, să aibă grijă de gospodărie, să fie vizitate de prieteni, să învețe lucruri noi în toată ziua, să simtă căldura unei case, a unei familii. Dezvoltarea serviciilor sociale alternative îngrijirii rezidențiale este o necesitate stringentă pentru Republica Moldova”, a declarat viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu.

„Suntem cele mai fericite, avem casa noastră, masa noastră, avem grădină și gospodărie. Ne simțim ca într-o familie”, a spus Eudochia, o tănără, beneficiară a casei comunitare.
img_3636img_3727sursa foto: www.mmpsf.gov.md

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

Explozie într-un apartament din Chișinău

O deflagrație s-a produs, în seara zilei de 25 decembrie, într-un apartament din Chișinău, de pe strada Nicolae Zelinski nr. 3. Un bărbat de 34 de ani, proprietarul locuinței, a suferit arsuri, transmite IPN.

Inspectoratul  General pentru Situații de Urgență precizează că explozia s-a produs într-o locuință de la etajul trei al unui bloc locativ cu patru niveluri. Trei geamuri au fost sparte în urma deflagrației, dar incendiu nu s-a produs.

Ajunși la fața locului, pompierii au efectuat lucrări de demontare a construcției afectate. Preliminar s-a stabilit că în apartament se făcea reparație, iar pentru vopsirea pereților se utilizau substanțe ușor inflamabile, care, cel mai probabil, au dus la acumulare de gaze și explozie.

Bărbatului rănit i-au fost acordate îngrijiri medicale, fără să fie necesară spitalizarea acestuia.

Cum să arzi caloriile chiar şi la birou
Articolul anterior
Detalii despre naștere. Locul în care au venit pe lume gemenii lui George și Amal Clooney!
Articolul următor