Șase adolescente de la internatul pentru copii din Hâncești vor avea casa lor

Tinerele de la casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale din Hâncești vor avea propria locuință, după ce autoritățile au implimentat un nou serviciu social pentru persoanele cu dizabilități mintale și anume Casa comunitară. Scopul serviciului este de a ajuta persoanele cu dizabilități mintale să obțină cât mai multă autonomie și să-și dezvolte propriile aptitudini practice.

separator
img_3735

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a deschis Casa comunitară în satul Mereșeni, raionul Hâncești. Persoanele cu handicap beneficiază de servicii de îngrijire specializată din partea unei echipe de suport. Serviciile acordate sunt prestate în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane şi se axează pe acordarea îngrijirii calitative şi învăţarea abilităţilor elementare pentru viaţă precum: abilitatea de a mânca fără suport, abilitatea de a se îngriji de igiena proprie, de a se îmbrăca, etc.

Echipa de suport implică locatarii casei în activităţi de menaj, vocaţionale, recreative, în stabilirea unor relaţii sociale, pentru a le facilita incluziunea în comunitate. În caz de necesitate, profesionişti din cadrul altor servicii din comunitate sunt implicaţi în asistarea lor.

„Persoanele cu dizabilități au nevoie și trebuie să fie parte a societății, să învețe, să comunice și să participe la activitățile comunității. Pentru aceste fete să trăiască aici înseamnă să aibă vecini pe care să-i salute zilnic, să aibă grijă de gospodărie, să fie vizitate de prieteni, să învețe lucruri noi în toată ziua, să simtă căldura unei case, a unei familii. Dezvoltarea serviciilor sociale alternative îngrijirii rezidențiale este o necesitate stringentă pentru Republica Moldova”, a declarat viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu.

„Suntem cele mai fericite, avem casa noastră, masa noastră, avem grădină și gospodărie. Ne simțim ca într-o familie”, a spus Eudochia, o tănără, beneficiară a casei comunitare.
img_3636img_3727sursa foto: www.mmpsf.gov.md

Cum să arzi caloriile chiar şi la birou
Articolul anterior
Detalii despre naștere. Locul în care au venit pe lume gemenii lui George și Amal Clooney!
Articolul următor
Alte articole interesante