Se întâmplă în Moldova! Sclavie la o fermă din raionul Criuleni. Printre victime era și un minor

Un bărbat de 55 de ani, proprietar al unei ferme de animale, din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, a fost reținut pentru trafic de persoane în scop de exploatare prin muncă.

separator

În cadrul urmăririi penale, ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au stabilit că suspectul timp de 16 ani a exploatat prin muncă mai multe persoane.

Acesta, acţionând în comun cu alte persoane, neidentificate de organul de urmărire penală au racolat mai multe persoane social-vulnerabile și bolnave psihic, ce nu aveau capacitatea de a-şi dirija acţiunile sale, promițându-le un salariu bine plătit. Victimile erau aduse la ferma de animale, fiind amenințate cu violența fizică și psihică, ulterior, fiind impuse să lucreze în condiţii nefavorabile, fără a fi salarizate.

În urma percheziției efectuate de forțele de ordine la ferma din localitatea Dubăsarii Vechi, a fost depistată o femeie de 35 de ani, doi bărbați cu vârsta 45 și 47 de ani și un copil minor de 8 ani.

Totodată, percheziţii la domiciliul şi în automobilele suspectului, unde au fost depistate şi ridicate documente care aparţin potenţialelor victime ce erau deţinute forţat pe teritoriul fermei, obiecte şi carnete cu notiţe privind evidenţa muncii efectuată ani la rând de victime şi venitul obţinut de suspecţi prin munca acestora. De asemenea, au fost depistate trei arme deţinute legal cu care erau amenințate victimele.

Actualmente, suspectul este arestat pe un termen de 20 de zile în Penitenciarul nr.13 din municipiul Chişinău. Iar victimele au fost plasate la Centrul de reabilitare a victimilor traficului de fiinţe umane pentru a primi asistenţa necesară.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta de la 7 la 15 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.

Sursa: stirilocale.md

Cerințe noi pentru posesorii de automobile cu volanul pe partea dreaptă

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Polițiștii vor fi la datorie de 9 Mai: Recomandări către cetățeni

În contextul mai multor evenimente care vor avea loc la 9 mai, în capitală, dar și în țară, Poliția va fi la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere.

Stimați cetățeni, pentru ca evenimentele să se desfășoare fără incidente, vă recomandăm:

respectați normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică;

evitați să luați copiii în mulțime;

evitați consumul de alcool în locurile publice;

evitați orice situație de conflict, mesaje cu tentă politică și cele care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni care pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni;

nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Evitați purtarea genților voluminoase și a ghiozdanelor care pot crea suspiciuni.

evitați să luați la evenimente obiecte de valoare și aveți grijă de bunurile personale.

Pentru ca traficul rutier să se desfășoare fără impedimente:

evitați străzile pe care va fi restricționată circulația și optați pentru deplasarea pe străzile adiacente;

respectați cerințele legale ale polițiștilor;

nu parcați mașinile în locuri interzise și nu lăsați bunuri de valoare în interiorul acestora;

fiți maxim prudenți la trecerile pentru pietoni;

optați pentru transportul public;

nu urcați la volan daca ați consumat băuturi alcoolice.

Informați imediat Poliția dacă observați persoane sau acțiuni suspecte. Dacă sunteți martorii unei situații de perturbare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.

În premieră pentru Poliția Națională, 11 polițiste au fost instruite intensiv în domeniul tacticii de intervenție

În premieră pentru Poliția Națională, 11 polițiste au fost instruite intensiv în domeniul tacticii de intervenție.

Timp de șase săptămâni, 11 polițiste din subdiviziunile Poliției Naționale au fost instruite în domeniul pregătirii profesionale. Instruirile au fost structurate pe aspecte teoretice și practice. Polițistele au simulat luări de ostatici, procedee de imobilizare, încătușare, tactică polițienească și tehnici noi de gestionare și dezamorsare a situațiilor conflictuale.

Cursul s-a desfășurat sub coordonarea instructorilor suedezi, dar și a polițiștilor formatori în domeniul tacticii de intervenție ai Poliției Naționale, care efectuează instruiri și asigură pregătirea de intervenție profesională a polițiștilor, în special, pe segmentul stradal, ordine publică și investigații.

Diplomele au fost înmânate de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu care a încurajat polițistele și a evidențiat că buna pregătire profesională influențează, în mod considerabil, calitatea intervenției polițienești.

Pregătirea continuă a polițiștilor se desfășoară constant și este pe agenda Inspectoratului General al Poliției pentru asigurarea unui serviciu de calitate pentru cetățeni.

Cursul de instruire face parte din Programul de asistență „Asigurarea autosuficienței și însușirii competențelor de poliție comunitară și a competențelor tactice de bază, pe lângă consolidarea capacității Inspectoratului General al Poliției al Republicii Moldova de a oferi șanse egale indiferent de sex” finanțat de Guvernul Regatului Suediei și implementat de comun cu Autoritatea de Poliție Suedeză.

Un băiețel din Capitală a fost născut pe 8 martie însă nu la spital, ci acasă!
Articolul anterior
De Ziua Mondială a Rinichiului, în Moldova a fost lansat Ghidul pentru pacientul dializat!
Articolul următor