Trei copii care au crescut în orfelinat își caută loc de muncă

Cu 35 de lei în buzunar pentru mâncare, atât cât le oferă zilnic statul copiilor orfani și cu dorința de a găsi un loc de muncă, trei tineri au venit de dimineață în Capitală. Odată ajunși în Chișinău, aceștia au mers la Parlament pentru a cere un ajutor. Conform hotărârii de guvern din 2002, statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport la angajarea în câmpul muncii.

separator
oooopp

Stând pe scările edificiului, un angajat al Parlamentului i-a ascultat, după care le-a dat un număr de telefon la care aceștia ar putea obține ceva de lucru.

De pe scările Parlamentului tinerii au pornit în căutarea unui spațiu locativ, ca să nu fie nevoiți să doarmă sub cerul liber. Aceștia au găsit o cameră într-un apartament, stăpâna căruia le-a cerut câte 450 de lei de persoană.

Andrei, 23 de ani, Eduard, 24 de ani, și Sergiu, 26 de ani,  își termină studiile la Colegiul Agroindustrial din Grinăuți, raionul Ocnița, și își caută cu disperare un loc de muncă în Chișinău.

Toți trei sunt orfani, au crescut și au învățat la Școala de tip internat din Cupcini, care astăzi nu mai există. Deoarece nu au un loc stabil de trai, aceștia sunt nevoiți să învețe permanent la diverse instituții de învățământ pentru a avea asigurat un pat unde să doarmă. Tinerii, viitori tehnologi în domeniul produselor alimentare, au ales să-și facă practica la întreprinderile din Chișinău, deoarece, spun ei, la Cupcini sunt puși doar să mature.

,,La Cupcini nu au nevoie de lucrători, ne iau să facem practica pentru a mătura teritoriul și pentru a căra lăzi”, spune Andrei. Sergiu spune că stagiul practic nu este plătit și le este greu să supraviețuiască cu cei 1285 de lei pe care le oferă statul.
,,Noi aveam posibilitate să ne alegem unde să facem practica, dar, din păcate, nu este plătită. De aceea, vrem să muncim pentru a ne asigura un trai decent și aici, în Chișinău, avem mai multe posibilități”, menționează tânărul.

Tinerii spun că, după ce au ieșit din internat, nimeni nu i-a informat despre drepturile lor și despre faptul că pot să-și continue studiile.

Deși au trecut ceva ani de când au părăsit încăperile internatului, aceștia își amintesc viața de acolo, care nu a fost deloc ușoară. Ei povestesc cum erau bătuți și cum erau deposedați de darurile primite de la diferite ONG-uri din străinătate.

„Eu deja nu mă tem să spun că am avut un director tare rău, toți se temeau de el. Aveam o educatoare care, ca să ne permită să privim televizorul după cină, ne spunea să nu mâncăm pâinea, ca s-o poată lua acasă. Ne băteau, iar de sărbători, când primeam cadouri de la americani, ne luau tot ce era mai bun și ne lăsau doar bomboanele”, își amintește Andrei.

Pentru un copil orfan statul oferă zilnic pentru mâncare 35 de lei. Eduard, Andrei și Sergiu, din cei 105 lei adunați, îşi cumpără produse alimentare, însă niciodată nu sunt sătui.

Hotărârea de guvern din 2002 spune că statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport în angajarea la muncă. Din păcate, respectivele prevederi au rămas doar pe hârtie. Această situație este convenabilă autorităților deoarece multe persoane nu-şi cunosc drepturile.

Povestea acestor tineri a fost prezentată nu pentru a isca milă, dar pentru a-i ajuta pe copii să-și găsească un loc de muncă în Capitală. Copiii sunt muncitori, responsabili și conștienți că prin muncă își pot asigura un trai decent. Pentru a afla datele de contact ale celor trei tineri, poți apela la numărul de telefon 068583777 ori poți contacta redacția ziarului Jurnal de Chișinău pe pagina de facebook.

sursa: www.jc.md

O nouă escrocherie în mediul online: papuci de brand ,,Nike” la 38 de lei

Pe cel puțin patru pagini de Facebook – „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” – create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.

O nouă escrocherie întâlnită în mediul online: Nike la 38 de lei

Este o escrocherie online cu folosirea neautorizată a însemnelor vizuale ale magazinului „Sportlandia Moldova”, transmite stopfals.md.

Compania a anunțat despre apariția unor site-uri și conturi false care nu au legătură cu activitățile sale, fiind „create în scopuri frauduloase”. 

„Nu faceți click pe linkuri suspecte și nu lăsați informații personale pe platforme terțe”, a îndemnat compania pe pagina sa de Facebook

Garda Națională a Carolinei de Nord și USMF vor desfășura instruiri despre comportamentul în caz de calamități

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și reprezentații Gărzii Naționale din statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, vor desfășura instruiri de simulare despre comportamentul în caz de calamități și situații de urgență, precum și acordarea primului ajutor.

Evenimentul va fi inaugurat la 20 mai, începând cu ora 9.0, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (strada Nicolae Testemițanu, 29), Sala numărul 11, etajul I. La activitate sunt așteptați studenții din ultimii ani de studii, medicii rezidenți, studenții-doctoranzi, cadrele didactice și tinerii specialiști.

Cursul de instruire se va desfășura în perioada 20-24 mai 2024 în mai multe locații ale Universității: Complexul Sportiv Universitar (strada Nicolae Testemițanu, 24/5), teren în aer liber.

În total, la activitățile de instruire vor participa peste 140 de persoane.

Miniștrii agriculturii din Republica Moldova și Italia, în cooperare în domeniul cercetării agricole

Un Memorandum de Înțelegere între ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Italiei a fost semnat miercuri, 15 mai, la Roma.

„Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor”, se arată într-un comunicat al ministerului de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

O secție din cadrul Institutului Mamei și Copilului, complet renovată grație ajutorului oferit de către Guvernul României!
Articolul anterior
Ana Popenco și Natalia Mitereva au lansat brandul „Niche”! “Aceste tricouri au cel mai important organ: inima.”
Articolul următor