Un polițist a văzut un bebeluș închis într-o mașină parcată la soare, pe caniculă. N-a stat deloc pe gânduri și a spart geamul autoturismului pentru a-l salva, relatează realitatea.net.

Imediat, însă, și-a dat seama că făcuse o mare greșeală. „Bebelușul” era, de fapt, o păpușă care semăna foarte bine cu un copil.
Polițistul a contactat, apoi, proprietarul mașinii. Aceasta, un artist plastic care creează păpuși, spune că nu este prima dată când trece printr-o astfel de situație și a mărturisit că se gândește să lipească pe mașină bilete în care să-i anunțe pe trecătorii îngrijorați că înăuntru nu se află copii reali, scrie opposingviews.com.
Nu este singurul caz de acest gen. În Australia, o un echipaj de poliţie a spart geamul unei maşini ca să salveze ceea ce părea un bebeluş leşinat. Trecătorii îl văzuseră şi au anunţat serviciul de urgenţă. Numai că în maşină se afla de fapt o păpuşă.
Fenomenul mamelor pentru „păpuși vii”
Zeci de femei cumpără cu sute de euro păpuși care seamănă perfect cu belelușii. Pentru unii este doar o formă de artă, pentru alții sunt păpuși de colecție, iar pentru alții, subtituți pentru bebeluși adevărați.
Reborns au apărut pe piață din anii 1990, doar că mult timp, chiar până în prezent, au fost considerate ciudate, bizare. Practic a fost o cerere pe piaţă când colecţionarii de păpuşi îşi doreau exemplare cât mai realiste. Nu uitaţi că era moda serie de filme „Chuky”, păpuşa criminală… Însă cu timpul, colecționarii și femeile de rând au început să le aprecieze, iar acum există comunități întregi care s-au format în jurul lor. Astăzi au apărut păpuşi reborn, pe lângă cele cu aspect angelic, cu chipuri horror, de vampiri, de zombi, criminale, însângerate etc.
Beatrice Van Landeghem, o artistă din Belgia, și-a deschis o afacere cel puțin sinistră: femeia face păpuși care seamănă izbitor cu bebelușii nou-nascuti, pe care le vinde părinților cărora le-au murit copiii. Păpușile ajung la mii de euro bucata și nu sunt cu siguranță niște jucării pentru copii, ci sunt adresate adulților. Aceste opere unice sunt lucrate manual, potrivit dailymail.co.uk. Păpușile sunt atent lucrate în vinil și chiar sunt cântărite pentru a face să semene cât mai exact, inclusiv la greutate, cu bebelușii reali. Costul unui “Copil Renăscut” variază până la câteva sute de mii de euro și durează aproximativ 25 de ore pentru a fi “fabricat”, în funcție de nivelul de precizie solicitat de către cei care “adoptă” o astfel de păpușă.
Sunte femei care de ani de zile îngrijesc de o păpuşă vie
Mulți deținători de Reborns sunt pur și simplu colecționari, în timp ce alții au trecut prin moartea unui copil, nu pot adopta sau suferă de sindromul cuibului părăsit. Aceștia folosesc păpușile ca un substitut pentru copii. Unele femei îi îmbracă, îi spală și îi scot la plimbare sau la cumpărături.
Cei pasionați de păpuși se referă la răspunsul emoțional de a ține în brațe un reborn ca la o terapie. Studiile sugerează că strângerea în brațe a unui bebeluș eliberează hormoni care creează o stare de bine, iar unii psihologi cred că acest lucru este valabil și în cazul păpușilor. Profesorul Raj Persuad, psihiatru, explică că îngijirea unui nou născut elibearează oxitocină în corpul mamei, și crede că acest lucru ar putea să explice de ce „mamele reborn” devin atașate emoțional de o păpușă.
Procesul cumpărării unui Reborn se face de multe ori ca să simuleze mai degrabă un proces de adopție, decât o tranzacție comercială. Ca parte a acestui proces, mulți creatori oferă și certificare de naștere fictive sau certificate de adopție.
O femeie din Marea Britanie şi-a umplut dormitorul cu mai multe pătuţuri pentru păpuşile pe care şi le-a cumpărat şi le îngrijeşte, inclusiv în cursul nopţii. Neglijat, soţul ei a părăsit-o şi a divorţat.
În România păpușile Reborns se vând pe site-urile specilizate (okazii.ro sau olx.ro.), de câțiva ani. Și în Rusia a ajuns fenomenul mamelor pentru „păpuși vii”. În Moldova, mamele noastre cresc copii și se sacrifică pentru odraslele lor.