Ziua Curățeniei în Ialoveni. Un oraș dedicat curățeniei și bunăstării

Pe 31 iulie 2021, cetățenii orașului Ialoveni au dovedit nu doar că își doresc un oraș curat, verde și frumos, dar și că pun mâna ca acest deziderat să se întâmple. Un număr de 80 de cetățeni a participat la o acțiune de salubrizare și ecologizare a albiei râului Ișnovăț din orașul Ialoveni. Cu mic și mare, cu entuziasm și bucurie, au strâns peste 30 de saci de gunoi aruncat de-a lungul timpului de oameni, care încă nu conștientizează că natura și curățenia contează enorm pentru sănătatea umană și calitatea vieții.

Această acțiune de salubrizare voluntară a avut drept scop nu doar curățarea propriu-zisă a localității, ci, în primul rând, să oferim un exemplu de responsabilitate civică cetățenilor orașului Ialoveni, care să conștientizeze necesitatea de a curăța atât propria curte, cât și în afara ei, de a se implica deschis în dezvoltarea orașului împreună cu autoritățile locale și de a aplica practici firești de sortarea gunoiului corespunzător conform practicilor europene.

Așadar, înainte de a începe acțiunea de salubrizare și ecologizare, 80 de cetățeni ai orașului Ialoveni au fost instruiți de către echipa asociației ”Hai Moldova” și a Centrului de Inovare și Politici din Moldova despre reciclare și sortarea gunoiului conform practicilor europene. Această instruire a avut loc imediat după ce primarul orașului Ialoveni Sergiu Armașu a punctat într-un discurs în fața voluntarilor cât de important este să-i aibă pe proprii cetățeni aproape pentru implementarea obiectivelor Primăriei Ialoveni de reducerea poluării în oraș, creșterea gradului de eficientizare energetică și înverzirea localității.

După finalizarea acțiunii de salubrizare, primarul Sergiu Armașu a declarat:

Eu îmi respect mult cetățenii. Cred că prin această acțiune am dat un exemplu de urmat tuturor și sper la următoare acțiune să avem și mai mulți cetățeni implicați. Putem avea un oraș curat doar dacă împreună vom respecta niște principii de bază. De asemenea, nu doar cetățenii, dar și instituțiile publice trebuie să-și facă curat în fața clădirilor ca să arate un exemplu bun de urmat tuturor. Țin să le mulțumesc cetățenilor activi ai orașului Ialoveni care își suflecă mânicile și contribuie la bunăstarea localității printr-o simplă ridicare a gunoiului de pe jos, nu doar își exprimă nemulțumirile pe rețelele de socializare. Mă bucur când problemele sunt identificate, dar cel mai eficient și sănătos este să pui mâna la rezolvarea lor.

Mulțumesc mult echipei Centrului de Inovare și Politici din Moldova, partenerii noștri care au organizat împreună cu noi această activitate de responsabilitate civică. Mulțumim Consiliului Local de Tineret, care contribuie activ la rezolvarea problemelor orașului. Sunt mândru că avem tineri care își doresc un oraș al viitorului.

Această activitate a fost organizată în cadrul proiectului „Ialoveni – orașul viitorului” implementat de Centrul de Inovare și Politici din Moldova în parteneriat cu Primăria Ialoveni și finanțat de Uniune Europeană.

_____________________

Centrul de Inovare și Politici din Moldova – CIPM este organizația beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni – orașul viitorului” în orașul Ialoveni. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”.

Nesterovschi a fugit în Transnistria cu mașina Ambasadei Rusiei

Ambasada Federației Ruse la Chișinău l-a ajutat pe deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi să ajungă în regiunea transnistreană, într-o operațiune coordonată de serviciile speciale ruse, transmite IPN.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a prezentat, într-un briefing de presă, imagini video cu Alexandr Nesterovschi, care intră pe teritoriul ambasadei pe 18 martie, ora 20:15, cu o seară înainte de pronunțarea sentinței de condamnare, de unde, a doua zi dimineața, a fost transportat în regiunea transnistreană cu un vehicul cu numere diplomatice.

VIDEO: https://www.facebook.com/share/v/1BWWRUjbLA/

Astfel, la momentul pronunțării sentinței de 12 ani de detenție în penitenciar de tip închis, Nesterovschi nu se mai afla pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, a precizat directorul SIS.

Alexandru Musteața a mai spus că deputatul se află și în prezent în regiune, sub protecția serviciilor speciale ruse.

SIS a prezentat cronologia evenimentelor și modul de operare în cazul extragerii lui Nesterovschi.

Conform informațiilor obținute, în seara zilei de 18 martie, Nesterovschi s-a urcat într-un automobil Hyundai Tucson, condus de o persoană cunoscută. La ora 20:15, vehiculul a fost observat staționând pentru scurt timp în apropierea Ambasadei Federației Ruse, după care și-a continuat deplasarea. După șapte minute, același automobil s-a întors în apropierea Ambasadei, iar șoferul a coborât și a discutat la interfon cu o persoană din cadrul misiunii diplomatice. Câteva minute mai târziu, acesta a făcut un semn cu mâna către mașină, moment în care Alexandr Nesterovschi a coborât de pe bancheta din spate, a traversat strada în grabă și a intrat în incinta Ambasadei. Ulterior, în jurul orelor 21:00 – 01:00, a fost sesizată o activitate intensă a diplomaților ruși în afara orelor de program.

În dimineața zilei de 19 martie, la ora 11:19, un microbuz Mercedes Sprinter cu numere diplomatice a părăsit Ambasada Federației Ruse. La ora 12:16, acesta a fost observat la postul intern „Gura Bîcului”, deplasându-se cu viteză spre regiunea transnistreană, fără a respecta regulile de circulație sau procedurile impuse de așa-numitele autorități transnistrene.

În urma analizelor SIS, transportul a fost atent coordonat de reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse, iar destinația finală a fost așa-numitul Consulat mobil al Rusiei din Tiraspol.

Expertiza SIS relevă că acțiunile respective reprezintă o operațiune a serviciilor speciale ruse de extragere a cetățeanului Aleksandr Nesterovschi. Utilizarea acoperirii diplomatice, și anume prin implicarea ambasadei și a mijlocului de transport cu numere diplomatice, s-a făcut pentru a limita capacitatea de acționare a autorităților naționale ale Republicii Moldova, a mai spus directorul SIS.

Informațiile obținute de Serviciul de Informații și Securitate au fost transmise decidenților și instituțiilor abilitate pentru luarea măsurilor necesare.

Fotbalist moldovean de la echipa oligarhului fugar Ilan Șor, suspectat de implicare într-un protest plătit la Moscova

Radu Cosciug, fost jucător la Milsami Orhei, a fost asociat cu organizarea unui protest plătit la Moscova. Manifestația a fost organizată pentru susținerea Evgheniei Guțul (38 de ani), bașcanul Găgăuziei, aflată în arest preventiv, scrie presa de peste Prut.

Clubul Milsami Orhei este deținut de Ilan Șor, un om de afaceri fugit din Republica Moldova după ce a fost acuzat de fraudă și spălare de bani.

Protestul ar fi fost organizat printr-un grup de WhatsApp, unde participanții erau recrutați și li se propunea o sumă de 2.000 de ruble rusești (circa 450 MDL), potrivit unei investigații realizată de echipa ONE TV.

Jurnaliștii postului susțin că s-au infiltrat în conversațiile online, unde Cosciug le-ar fi oferit instrucțiuni protestatarilor.

Manifestațiile au avut loc inclusiv în fața Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.

Mai mult, organizatorii ar fi permis și prezența copiilor de la vârsta de șapte ani, cu promisiunea că și aceștia vor fi remunerați.

În contextul acestor acuzații, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a reacționat printr-un comunicat.

Evghenia Guțul, başcana Găgăuziei, este acuzată de finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2023, fals în acte publice, declarații false și manipularea raportului financiar al campaniei. A fost reținută pe 25 martie pe Aeroportul Internațional Chișinău, autoritățile suspectând că încerca să părăsească țara. 

Până în acest moment, Radu Cosciug nu a oferit o reacție oficială cu privire la aceste acuzații, iar ancheta este în desfășurare.

De mâine se indexează pensiile: Cu cât vor crește

Începând cu 1 aprilie 2025, pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 10%. Astfel, pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei.

„Coeficientul de indexare de 10 % va fi aplicat pentru partea pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025, în mărime de 16 100 de lei, scrie unimedia.info

Acest mecanism va proteja, pe de о parte, puterea de cumpărare a pensiilor care nu depășesc salariul mediu și, pe de altă parte, va reduce decalajul dintre pensiile mari și cele mai mici. Pensia minimă va fi în sumă de 3055 de lei”, comunică responsabilii.

Pe 25 februarie, președinta Maia Sandu a semnat legea care prevede majorarea pensiei minime pentru persoanele care au contribuit la Fondul de pensii 40 de ani sau mai mult, dar și anunță indexarea pensiilor cu 10%.

Pensiile vor fi indexate cu 10 %. Parlamentul a aprobat proiectul de lege cu privire la indexarea pensiilor la 1 aprilie 2025, fără întrebări din partea deputaților, în ședința plenară din 6 martie.

Mica prințesă a Doinei Stratan a fost omagiată
Articolul anterior
Mamele care muncesc, sprijinite să-şi alăpteze micuţii
Articolul următor
Close menu