Unitățile rusești din sudul Ucrainei sunt prinse între armata ucraineană și malul drept al râului Nipru iar unii dintre comandanții ruși încearcă să ia legătura cu reprezentanți ai forțelor armate ucrainene pentru a depune armele și a se preda, scrie publicația ucraineană Pravda.
„Controlul pe care îl menținem asupra trecerilor și arterelor de transport peste râul Nipru îi face să realizeze că sunt prinși între Forțele ucrainene și malul drept al râului – și anume unitățile staționate în această parte a regiunii Herson”, a declarat Nataliia Humeniuk, de la Centrul unit de coordonare a presei din cadrul Comandamentului Operațional Pivden (Sud). . Potrivit acesteia, soldații ruși sunt demoralizați și nu văd care este scopul prezenței lor pe acest front.
„Primim informații că ei [trupele rusești] sunt cu adevărat demoralizați, chiar nu văd rostul prezenței lor pe acest front. Ei văd exemplul frontului de est, iar acest lucru nu este foarte încurajator pentru ei, pentru că înțeleg că un astfel de curs al evenimentelor este, de asemenea, posibil”, a continuat Nataliia Humeniuk, potrivit g4media.ro.
Potrivit reprezentantului ucrainean, soldații ruși consideră că este mai ușor să depună armele decât să se deplaseze la granița cu Rusia, în condițiile în care regiunea Herson este foarte departe de frontieră, spre deosebire de regiunea Harkov, și există un obstacol semnificativ în calea lor – râul Nipru, care este în prezent impracticabil, a precizat sursa citată.
Humeniuk a raportat, de asemenea, cazuri în care comandamentul unităților rusești a contactat reprezentanți ai Forțelor Armate ale Ucrainei pentru a negocia predarea acestora: „Aceste cereri sunt supuse unei inspecții amănunțite”.
Pe cine a sunat Papa în fiecare zi, timp de mai bine de un an și jumătate înainte de a muri
Papa Francisc a vorbit de multe ori despre conflictul din Gaza şi a fost în contact permanent cu un grup de creştini palestinieni din Fâşia Gaza.
Părintele Gabriel Romanelli, preot la Biserica de rit latin a Sfintei Familii din Gaza, a declarat pentru BBC Newshour că Papa i-a sunat în fiecare zi timp de mai bine de un an şi jumătate pentru a verifica siguranţa lor – şi chiar a învăţat câteva fraze arabe, scrie News.ro.
Romanelli a spus că a vorbit ultima dată cu papa sâmbătă: „Ne-a sunat şi ne-a dat binecuvântarea. Ne-a mulţumit pentru rugăciunile noastre pentru el”.
„Nu este uşor să trăieşti aici”, a spus Romanelli. „Aşa că, în calitate de pastor aici, să simt apropierea de Papa însuşi… pentru noi a fost un semn foarte clar şi foarte puternic al milei Domnului şi al încurajării de a-L sluji pe Domnul în Biserica Sa”.
Universitatea Harvard dă în judecată Administrația Trump
Harvard, cea mai bogată universitate din lume, a dat în judecată Administrația Trump, luptând astfel împotriva amenințărilor de a i se reduce miliarde de dolari din finanțarea cercetării, ca parte a unei cruciade împotriva colegiilor de top ale națiunii, scrie The New York Times.
Preşedintele Universităţii, Alan M. Garber, a declarat că recentele escaladări ale administraţiei împotriva prestigioasei instituţii „au consecinţe reale dure pentru pacienţi, studenţi, cadre didactice, personal, cercetători şi poziţia învăţământului superior american în lume”.
Procesul semnalează o escaladare majoră a luptei continue dintre învățământul superior și președintele Trump, care a promis să „recucerească” universitățile de elită. Administrația și-a prezentat campania drept o luptă împotriva antisemitismului, dar a vizat, de asemenea, programele și predarea legate de diversitatea rasială și problemele de gen.
La începutul acestei luni, Administrația a trimis la Harvard o listă de cereri care includeau auditarea profesorilor pentru plagiat, raportarea către guvernul federal a tuturor studenților internaționali acuzați de comportament inadecvat și numirea unui supraveghetor extern pentru a se asigura că departamentele academice sunt „diverse din punct de vedere vizual”.
Universitatea Harvard. Foto: Profimedia Harvard, cea mai bogată universitate din lume, a dat în judecată Administrația Trump, luptând astfel împotriva amenințărilor de a i se reduce miliarde de dolari din finanțarea cercetării, ca parte a unei cruciade împotriva colegiilor de top ale națiunii, scrie The New York Times. Preşedintele Universităţii, Alan M. Garber, a declarat că recentele escaladări ale administraţiei împotriva prestigioasei instituţii „au consecinţe reale dure pentru pacienţi, studenţi, cadre didactice, personal, cercetători şi poziţia învăţământului superior american în lume”.
Procesul semnalează o escaladare majoră a luptei continue dintre învățământul superior și președintele Trump, care a promis să „recucerească” universitățile de elită. Administrația și-a prezentat campania drept o luptă împotriva antisemitismului, dar a vizat, de asemenea, programele și predarea legate de diversitatea rasială și problemele de gen.
La începutul acestei luni, Administrația a trimis la Harvard o listă de cereri care includeau auditarea profesorilor pentru plagiat, raportarea către guvernul federal a tuturor studenților internaționali acuzați de comportament inadecvat și numirea unui supraveghetor extern pentru a se asigura că departamentele academice sunt „diverse din punct de vedere vizual”.
Administrația Trump a susținut că Harvard și alte universități au permis ca limbajul antisemit și hărțuirea să scape de sub control în campusurile lor. Procesul de luni a menționat că guvernul a citat răspunsul universității la antisemitism drept justificare pentru „acțiunea sa ilegală”. Dr. Garber, în declarația sa, a spus că în calitate de evreu și de american, știe foarte bine că există îngrijorări întemeiate cu privire la creșterea antisemitismului.
Dar el a spus că guvernul avea obligația legală de a discuta cu universitatea despre modul în care aceasta combate antisemitismul. În schimb, a spus el, guvernul a încercat să controleze „pe cine angajăm și ce predăm”. Procesul, depus la tribunalul federal din Massachusetts, acuză guvernul că a declanșat un atac amplu ca „pârghie pentru a obține controlul asupra procesului decizional academic la Harvard”. De asemenea, se face referire la alte universități importante care s-au confruntat cu reduceri bruște ale finanțării.
Administraţia Trump a declarat că va îngheţa mai mult de 2,2 miliarde de dolari în granturi şi contracte după ce universitatea a refuzat să se supună cererilor, inclusiv să elimine programele de diversitate, echitate şi incluziune, să interzică măştile la protestele din campus, să adopte reforme privind angajarea şi admiterea bazate pe merite şi să reducă puterea facultăţilor şi a administratorilor despre care Casa Albă a spus că sunt „mai angajaţi în activism decât în erudiţie”.
Donald Trump și soția sa vor lua parte la funeraliile Papei Francisc
Preşedintele american, Donald Trump, şi Prima Doamnă Melania Trump se vor deplasa la Roma pentru a asista la funeraliile Papei Francisc, potrivit declaraţiilor făcute luni chiar de preşedinte, transmite EFE, preluată de Agerpres.
„Melania şi cu mine mergem la funeraliile Papei Francisc la Roma. Aşteptăm cu nerăbdare să fim acolo!”, a postat preşedintele pe reţeaua sa de socializare Truth Social. Luni dimineaţă, Trumpl a transmis condoleanţe pentru moartea Suveranului Pontif şi i-a cerut lui Dumnezeu să îl binecuvânteze. În plus, el a semnat un ordin executiv pentru arborarea drapelelor SUA în bernă până la apusul soarelui în ziua funeraliilor.
Trump şi Jorge Bergoglio au avut unele dezacorduri dialectice de la prima preşedinţie a new-yorkezului (2017-2021), în special pe tema imigraţiei, Papa criticând planurile preşedintelui de a construi un zid la frontiera cu Mexicul sau proiectul său de deportări în masă pus în aplicare în al doilea mandat, care a început în ianuarie.
În ciuda acestui fapt, în timpul unei vizite la Vatican în mai 2017, liderul republican a descris întâlnirea sa cu Papa, despre care a spus că este „o persoană minunată”, ca fiind fantastică. Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral luni, la ora locală 07:35 (05:35 GMT), la reşedinţa sa din Casa Santa Marta, a anunţat cardinalul camerleng Kevin Joseph Farrell, într-un mesaj video. Funeraliile ar putea avea loc sâmbătă.