Sorina Obreja, despre cazul fetiței ucise în parc: ,,Este cel mai trist și sumbru exemplu despre ce consecințe poate avea un putregai de sistem”

Jurnalista Sorina Obreja a venit cu un comentariu pe pagina sa de Facebook în care a condamnat „sistemul putred” din cauza căruia a decedat o fetiță de doi ani.

„Cazul fetiței de doi ani, care a murit strivită de o creangă în parc, în mijlocul capitalei, nu e doar o tragedie. Și nu e doar un incident. Este cel mai trist și sumbru exemplu despre ce consecințe poate avea un putregai de sistem.

Primăria anunță că „Echipa Primăriei, pretorii, consilierii și angajații de la spații verzi s-au mobilizat operativ în acest caz.” Da’ cum de reușiți să vă mobilizați după tragedii și nu înainte? Nu-i timp, că trebu’ de ocupat de „mișcări nationale”. 

Tot primăria se plânge de birocrație. Asta primăria se plânge de birocrație! 

Că voi sunteți acolo să așteptați să fie semnate foi. N-am auzit așa plângeri înainte de tragedie – să iasă șefi de la Spații Verzi și să spună public: oameni buni, nu ne dau voie să tăiem buturugi periculoase! Sau să îngrădească locul acela cu panglică dacă au știut că stă acolo buturuga periculoasă. Nu. N-au avut foaie iscălită pentru asta? Mititeii. 

Cel mai trist e că urmează să asistăm la un nou ping-pong grețos între funcționari, primărie, guvern, despre al cui e copacul și în care listă era sau nu inclus, vreun țap ispășitor, vreo inspecție, două „riguroase” a tuturor copacilor putrezi din oraș și am uitat, în timp ce o familie va rămâne frântă pentru totdeauna. 

Și așa și va rămâne putred, dacă nici după asta nu ne învățăm minte”, a scris Sorina Obreja.

Veste proastă pentru sportul din Republica Moldova! Țara noastră riscă să piardă un sportiv calificat la Jocurile Olimpice. Acuzații de dopaj

Veste proastă pentru sportul din Republica Moldova. Calificată la Jocurile Olimpice de Vară, ce vor fi găzduite în acest an, de capitala Franței, Paris, Alisa Glinska, participantă la echitație, riscă să fie descalificată, scrie evz.ro.

Sportiva a fost testată pozitiv la dopaj cu substanțe Clasa S5 (diuretice și agenți de mascare).

Glinka a fost testată pozitiv la Finala Cupei Mondiale 2024 de la Riyadh, la scurt timp după ce a născut al cincilea copil. A obținut un scor de 62.873% în Grand Prix, nereușind să se califice pentru freestyle. Suspendată din 22 mai 2024, Glinka este stabilită în Germania, alături de Rudolf Widmann. Eurodressage a încercat să o contacteze pe Glinka, dar nu a primit niciun răspuns.

Basarabia a obținut un loc individual pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, dar Glinka ar putea pierde șansa de a concura dacă suspendarea ei nu este ridicată. Federația Ecvestră din Moldova poate aloca locul următorului călăreț calificat, cu condiția ca acesta să fi obținut scorurile necesare: un minim de 67% de două ori, de la un judecător L4 și ca medie de la toți judecătorii într-un test Grand Prix la două evenimente CDI diferite, între 1 ianuarie 2023 și 24 iunie 2024, după cum anunță jurnal.md.

Pe de altă parte, luna trecută s-a înregistrat o performanță istorică pentru sportul din Republica Moldova. Jucătorul de tenis de masă Vladislav Ursu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară.

O calificare istorică

Este pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când un sportiv din Molodova reprezenta țara la această probă, după cum se preciza într-un comunicat al Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Republica Moldova are 14 sportivi calificați la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris: Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Mariana Draguțan (toți – lupte), Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (toți – canoe), Dan Olaru (tir cu arcul), Alisa Glinka (echitație), Anna Dulce (tir), Marin Robu (haltere), Zalina Marghieva (atletism) și Vladislav Ursu (tenis de masă), conform diez.md.

Primul sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice din 2024 a fost Dan Olaru, la proba tir cu arcul. Anterior, acesta ne-a mai reprezentat țara la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) și la cele de la Tokyo (2021), la aceeași probă.

Un tânăr din nordul țării a dispărut. Apropiații spun că acesta are telefonul deconectat, iar rețelele de socializare îi sunt blocate

Un tânăr este căutat cu disperare de rude după ce a dispărut aseară, scrie tvn.md.

Potrivit informațiilor postate pe Facebook, acesta și-a sunat apropiații că pornește cu o mașină din satul Cubolta spre Sîngerei, dar așa și nu a ajuns.

Autorul postării susține că tânărul are telefonul deconectat iar rețelele de socializare sunt blocate.

Băiatul nu are probleme de sănătate, ieșea cu prietenii dar anunța familia. Ieri a postat video TIK TOK în dispoziție perfecta, fără a da careva bănuieli. Probleme în familie nu a fost de a avea motive de supărare, sau de a nu veni acasă. A anunțat telefonic că s-a pornit spre casă cu o mașină”, este menționat în postare.

Dragan Adrian, 17 ani

Îmbrăcat în haina din poză, pantaloni sport.

Înălțimea 1.65.

Cine cunoaște careva informații, este rugat să apeleze la numărul de telefon: 061289801

Moldovenii sunt obligaţi să declare transcrierea actelor de stare civilă înregistrate în străinătate

Cetăţenii Republicii Moldova care au înregistrat acte de stare civilă la organele competente ale ţărilor străine, au obligaţia să declare transcrierea acestora, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă.

Actele oficiale emise de către autorităţile altor state sunt recunoscute în Republica Moldova numai dacă sunt supralegalizate (legalizare consulară) sau apostilate şi traduse, dacă nu este stabilit altfel prin tratat/convenţie/acord la care Republica Moldova este parte.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt recunoscute fără a fi supralegalizate sau apostilate documentele de stare civilă emise în străinătate, după cum urmează:

1. Extrasele multilingve de pe actele de naștere, căsătorie și deces emise de către organele competente ale următoarelor state străine: Bosnia și Herțegovina, Confederația Elvețiană, Marele Ducat al Luxemburgului, Muntenegru, Regatul Belgiei, Regatul Spaniei, Regatul Țărilor de Jos, Republica Bulgaria, Republica Capului Verde, Republica Croația, Republica Turcia, Republica Estonia, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Republica Lituania, Republica Macedonia, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Serbia, Republica Slovenia, România;

2. Documentele emise de către statele membre la Convenţia cu privire la asistenţa juridică şi raporturile juridice în materie civilă, familială şi penală: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan;

3. Documentele statelor cu care Republica Moldova are încheiate tratate bilaterale, inclusiv prin succesiune: Letonia, Lituania, România, Republica Cehă, Republica Slovacă, Republica Ungaria, Georgia.

Actele/documentele ce vizează fapte de stare civilă, produse în condiţiile legislaţiei statelor străine şi care se confirmă prin înscrisuri oficiale, eliberate de către autorităţile străine cu caracter religios, notarial, privat (contracte, hotărâri ale instanţelor judecătoreşti/curţilor, etc.), nu se supun procedurii de transcriere. Acestea se recunosc valabile pe teritoriul Republicii Moldova cu condiţia supralegalizării sau apostilării lor în modul stabilit, dacă tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte nu prevăd altfel şi se prezintă la organele competente din Republica Moldova pentru a fi luat drept bază la apariţia, modificarea sau încetarea raporturilor civile/familiale, în cazul recunoaşterii faptului căsătoriei potrivit legislaţiei Republicii Moldova.

Hackerii ruși au încercat să atace cibernetic procesul de votare la Eurovision 2022
Articolul anterior
Juriul din România a acordat 12 puncte Republica Moldova, dar votul a fost anulat
Articolul următor