Soţia premierului canadian anunță că s-a vindecat de coronavirus

Sophie Gregoire Trudeau, soţia premierului canadian Justin Trudeau, diagnosticată cu noul coronavirus, a anunțat pe Facebook că s-a vindecat.E a a postat că se simte mult mai bine și a primit aviz pozitiv de la medicul său și de la Centrul de Sănătate Public din Ottawa.

separator
„Trecem prin momente dificile. Știu că nu este ușor să fii singur. Suntem ființe care au nevoie unii de alții pentru a crește, inclusiv eu! Dar toată această distanță fizică necesară pentru a ne proteja în acest moment ar trebui să ne încurajeze să creăm mai multă apropiere emoțională.

Trebuie să ne ajutăm reciproc și să folosim rețelele sociale pentru a menține o bună comunicare între noi și pentru a ne aprofunda relațiile. Cred cu tărie că știința și compasiunea ne vor ajuta să trecem prin această criză”, a scris pe Facebook soţia premierului canadian Justin Trudeau.

Sophie Gregoire Trudeau, în vârstă de 44 de ani, a început să se simtă rău în 13 martie, după ce s-a întors în Canada de la un eveniment organizat la Londra. Testul efectuat ulterior a ieşit pozitiv.

Sursa

ATENȚIE, șoferi! Circulația în centrul Capitalei va fi sistată în seara de Revelion, în legătură cu desfășurarea concertului de Anul Noi

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 31.12.2024, ora 14:00 – 01.01.2025, ora 07:00, va fi sistată circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul str. A. Pușkin – str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, cu redirecționarea transportului, inclusiv transportul public, pe străzile adiacente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea manifestărilor cultural-artistice dedicate sărbătorii de Revelion.

Personalul liniar este la dispoziția călătorilor pentru a oferi informații suplimentare despre traseul rutelor de transport public în perioada enunțată.

Primăria Municipiului Chișinău vine cu scuzele de rigoare către cetățenii urbei pentru incomoditățile create.

Un bărbat din Ungheni a primit ani grei de închisoare pentru că și-a ucis soacra. Detalii din anchetă

Potrivit sentinței Judecătoriei Ungheni din 24 decembrie 2024, bărbatul din raionul Ungheni în
vârstă de 43 de ani, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de omor conform art. 145
alin. (1) Cod penal, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe termen de 12 ani și 6 luni,
cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, scrie news.ungheni.org.

Anterior, printr-o altă sentință, acesta a mai fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii
prevăzute de art. 201 1 alin. (1) lit. b) Cod penal, executarea pedepsei fiind suspendată condiționat.

Drept urmare, pentru cumul de sentințe, instanța a stabilit inculpatului o pedeapsă definitivă sub
formă de închisoare pe un termen de 15 ani.

Judecătoria Ungheni reiterează faptul că, potrivit învinuirii înaintate de către acuzatorul de stat, condamnatul, la 7 iulie 2024, fiind în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, aflându-se în ograda locuinței comune din raionul Ungheni, a inițiat un conflict cu partea vătămată, în urma căruia i-a aplicat o lovitură cu un cuțit de bucătărie în regiunea gâtului, cauzându-i vătămare gravă a integrității corporale.

Urmare a rănii, femeia a decedat ulterior la Spitalul raional Ungheni.

Inculpatul a pledat nevinovat.

Sentința este cu drept de atac.

Cât costă și unde puteți procura polița medicală pentru anul 2025

CNAM va demara pe 1 ianuarie procesul de achitare a primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă pentru anul 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Persoanele care se asigură în mod individual vor putea să achite începând de miercuri, 1 ianuarie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2025.
Cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului.

Valoarea primei în sumă fixă pentru 2025 a rămas la nivelul anului curent – 12 636 de lei. În primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în continuare de facilități la plata primei:

1264 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;
1895 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
2527 lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern;
5054 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, mediator, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Dacă fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, persoanele care desfășoară activitate independentă, avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii etc. sunt concomitent pensionari sau dețin grad de dizabilitate, ei au obligația să achite prima de asigurare în sumă fixă pentru anul 2025.

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. În cazul plăţii prin MPay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM. Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poştale, băncile comerciale. De asemenea, pot plăti prima de asigurare prin MPay la terminalele de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relaţii cu beneficiarii ale CNAM.

La achitarea primei de asigurare în sumă fixă, cetățenii introduc codul numeric personal (IDNP-ul). Astfel, atenționăm întreprinzătorii individuali, cum ar fi fondatorii de întreprindere individuală sau de gospodărie țărănească, la fel să facă plata utilizând codul numeric personal, nu codul fiscal al entității. Dacă achitarea va fi făcută folosind codul fiscal al entității, fondatorii menționați în ordinul de plată nu vor obține statut de asigurat în sistemul de asigurare medicală obligatorie.

Persoanele care nu se asigură în termenul legal vor plăti de la 1 aprilie prima în mărime deplină, adică 12 636 de lei, și penalitate pentru fiecare zi de întârziere.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie şi este valabil până pe 31 ianuarie 2026.

CNAM recomandă ca prima în sumă fixă să fie achitată în luna ianuarie pentru ca beneficiarii să aibă, în continuare, acces la servicii de sănătate și îngrijire medicală.

Cetăţenii care au întrebări referitoare la achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atât din reţeaua fixă, cât şi mobilă) sau solicita informaţii prin e-mail – suport@cnam.gov.md.

Statistici alarmante la nivel mondial. Covid-19 este de neoprit
Articolul anterior
Italia: 400 de milioane de euro vor merge către italienii, care nu mai au bani de mâncare
Articolul următor