Spații dedicate copiilor, pentru angajații și beneficiarii instituțiilor publice, create cu sprijinul PNUD

Nouă oficii teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și patru primării au amenajat spații dedicate pentru copii, pentru a putea fi în siguranță atunci când își însoțesc părinții care sunt angajați sau care au nevoie de serviciile acestor instituții publice. Pentru dotarea cu mobilier și procurarea rechizitelor de birotică necesare, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a alocat 93 de mii de lei.

Astfel, PNUD susține instituțiile publice să devină mai accesibile și prietenoase pentru copii, contribuind la extinderea accesului la serviciile publice pentru părinți, inclusiv revenirea acestora în câmpul muncii, în special a femeilor.

Este important ca instituțiile publice să fie accesibile pentru toate persoanele care au nevoie de serviciilor lor și să transmită un mesaj de deschidere pentru părinții care pot apela la serviciile publice oricând au nevoie, fără a fi restricționați de responsabilitățile de îngrijire a copiilor. Vom susține în continuare eforturile autorităților naționale, locale și ale comunității de părinți de a oferi acces la servicii de calitate copiilor și de a crea oportunități de revenire pe piața muncii a părinților”, afirmă Andrei Darie, Specialist programe, Creștere incluzivă, PNUD Moldova.

Una dintre primăriile care a beneficiat de această inițiativă este cea din municipiul Strășeni, acolo unde au fost create condiții nu doar pentru cei 20 de copii care își vizitează periodic părinții la serviciu, dar și pentru persoanele care au nevoie de serviciile Ghișeului unic pentru deservirea cetățenilor din cadrul instituției.

„Dacă cetățenii vin la primărie însoțiți de copii, noi trebuie să le asigurăm condiții ca ei să își poată perfecta actele, să depună cereri”, crede Valentina Casian, primara municipiului Strășeni.

Când nu era acest spațiu, eu stăteam la mama în birou și o ajutam. Acum mă joc”, zice Sofia, 6 ani, fiica unei angajate a primăriei.

Una din subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă care oferă acum servicii prietenoase angajaților și beneficiarilor cu copii este cea din Călărași.

„Este un proiect binevenit pentru toate instituțiile publice, care susține dezvoltarea armonioasă a copiilor și pe de altă parte, facilitează accesul părinților la serviciile publice de care au nevoie. Spațiul a fost dotat cu un covoraș, scaune, creioane și cărți, astfel încât părintele poate să lucreze liniștit în timp ce copilul se află alături în siguranță. Pe lângă asta, beneficiarul serviciilor noastre poate să discute cu angajatul fără a fi deranjat de copil”, susține Elena Lungu, șefa Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași.

PNUD susține sectorul public și privat pentru a extinde accesul la locul de muncă la servicii de îngrijire a copiilor. În acest context, au fost organizate trei sesiuni de instruire la Cahul, Ungheni și Strășeni privind aspectele legale și sanitare de creare a creșelor în incinta instituțiilor și companiilor.

Totodată, PNUD susține eforturile de îmbunătățire a oportunităților de pregătire profesională în domeniul de îngrijire a copiilor, printr-un prim curs oferit de Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău. În prezent, Colegiile „Mihai Eminescu” din Soroca și „Iulia Hasdeu” din Cahul lucrează la elaborarea unor cursuri similare. Cursul este dedicat persoanelor care doresc să obțină calificare în domeniul îngrijirii copiilor și ulterior un post de muncă legal.

În Moldova, 9 din 10 bărbați și femei au cel puțin o prejudecată împotriva femeilor. Aceste prejudecăți conștiente și inconștiente creează bariere în calea participării femeilor pe piața muncii și a obținerii de venituri. Aceste prejudecăți sunt evidente dacă analizăm timpul dedicat de femei și bărbați muncii neremunerate în gospodărie și îngrijirii familiei, femeile investind de două ori mai mult timp în activitățile casnice decât bărbații.

Din acest motiv, femeile ajung să-și realizeze în medie doar 60% din potențialul lor maxim. Aceste disparități sunt dăunătoare nu doar bunăstării și dezvoltării femeilor, ci și progresului uman și societăților în general.

Pedeapsă dură pentru un bărbat din Cimișlia, care a bătut de moarte un bătrân cu dizabilități

Procuratura raionului Cimișlia anunță că potrivit unei sentințe recent emise de Judecătoria Cimișlia, un bărbat în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la 19 ani de închisoare cu executare pentru fapta de omor intenționat, comis, profitând de starea de neputință cunoscută și evidentă a victimei, care se datorează vârstei înaintate și dizabilității (art.145 alin.(2), lit.e) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Instanța  a mai dispus achitarea de către făptuitor a cheltuielilor judiciare în sumă de 28 281,07 lei.

Potrivit rechizitoriului, la 29 iulie 2024, în timpul zilei, făptuitorul, fiind în stare de ebrietate alcoolică, în casa unui amic de pahar în etate, din orașul Cimișlia, în urma unei cerți, din motiv că stăpânul casei i-a cerut lui să părăsească domiciliul, l-a doborât la podea și a început a-i aplica lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului. Din cauza vârstei înaintate și a dizabilității sale, victima nu a putut riposta. Ulterior, tânărul i-a aplicat  lovituri și cu un căuș metalic care se afla în preajmă, fapte care în ansamblu au dus la survenirea morții.

După săvârșirea infracțiunii, făptuitorul a fugit de la fața locului, însă mai târziu a fost stabilit de polițiști și reținut.

Fiindu-i prelevate probele de sânge, făptuitorului i-a fost stabilită o concentrație a alcoolul în sânge de 2,07 g/l, care este catalogată drept stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat.

La 08 noiembrie 2024, cauza penală a fost expediată în Judecătoria Cimișlia, pentru examinare în fond. Acuzatorul de stat a solicitat de a-l recunoaște pe inculpat vinovat în baza art.145 alin.(2), lit.e) din Codul penal, solicitând aplicare pedepsei – 20 de ani închisoare cu executare în penitenciar de tip închis.

Inculpatul, în ședințele de judecată, a refuzat să facă declarații, să relateze instanței propria versiune a faptelor ce ar fi avut loc în ziua incidentului, însă, la etapa procesuală de oferire a ultimului cuvânt – a pledat ca fiind nevinovat.

Făptuitorul nu este la prima abatere penală. Anterior acesta a fost condamnat pentru diverse infracțiuni săvârșite cu aplicarea violenței.

Un hoț a furat zeci de mii de lei dintr-un restaurant din Capitală

Un bărbat de 29 de ani din capitală, a fost plasat în arest fiind învinuit de furt, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul cercetărilor, ofițerii secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Rîșcani au stabilit că suspectul profitând de neatenția angajaților, a pătruns în oficiul unui restaurant și, cu ajutorul cheilor găsite în sertar a deschis safeul, de unde a sustras mijloace bănești, după care a plecat într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul cauzat a fost estimat la 49 531 de lei.

Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, fiind cercetat penal pentru infracțiuni analogice.

O parte din banii sustrași au fost depistați și ridicați.

Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile și cercetat pentru furt, infracțiune care conform legislației se pedepsește cu închisoare de până la 4 ani.

Polițiștii desfășoară acțiuni de investigație pentru stabilirea complicității acestuia și în alte cazuri analogice.

O ucraineancă, prinsă cu țigări de contrabandă în valoare de 63.000 de euro, a spus că sunt pentru soldații de pe front

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț, împreună cu lucrătorii vamali, au confiscat tutun pentru narghilea și alte produse de vapat în valoare de 63.300 de euro, scrie gândul.ro.

Marfa de contrabandă a fost descoperită ascunse într-un microbuz înmatriculat în Ucraina.

Ajutoare umanitare pentru militari

Femeia aflată la volan, o ucraineancă de 31 de ani, a declarat că transporta ajutoare umanitare pentru militarii ucraineni.

În urma unui control amănunțit, echipa comună de control a găsit ascunse în spatele cutiilor cu ajutoare 10.020 de cutii cu pliculețe de tutun aromat pentru narghilea și 600 de recipiente cu lichid pentru dispozitive de vapat.

Șoferița a susținut că bunurile aparțineau unei firme din Polonia. „Sunt pentru soldații de pe front”, a căutat o explicație ucraineanca.

Produsele accizabile, nedeclarate și fără documente legale, au fost reținute, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

Investigațiile continuă, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale.

Armata română ar putea interveni în străinătate, pentru protecția cetățenilor săi „aflați în pericol”: Reacția Chișinăului
Articolul anterior
Cum recunoaștem carnea de pui proaspătă și bună de mâncat din magazine
Articolul următor
Close menu