Spectacolele interzise în aer liber loveşte în colectivele teatrale

Decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de a interzice spectacolele în aer liber lovește și în colectivele teatrale, care au reprezentanții de acest fel.

Este și cazul Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret ”De pe strada Trandafirilor – Iuri Harmelin”. Administrația instituției susţine că spectacolele în aer liber erau singura șansă la întreținere pentru această trupă. Şi actorii spun că acest gen de reprezentații îi avantaja în această perioadă. În acest weekend, actorii vor juca ultimul spectacol în curtea instituției, scrie ntv.md.

Administratoarea Teatrului, Maria Grad, a declarat că măsurile drastice impuse de Guvern îi determină pe spectatori să renunțe la spectacole, iar asta înseamnă sărăcirea teatrelor și chiar dispariția lor.

Conform ultimei decizii a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, directorii teatrelor, cinematografelor și sălilor de concerte vor trebui să pemită accesul spectatorilor în proporție de până la 50 la sută din numărul locurilor, cu prezentarea certificatelor COVID-19.

Berlinul face un pas înainte pe piața energiei solare urbane: panouri de dimensiunea unui prosop de plajă

Compania Einhorn, cu sediul în Berlin, a anunțat într-un videoclip de strângere de fonduri noul său proiect pentru panouri solare, de mărimea unei pături de plajă, care pot fi așezate ca un prosop peste o balustradă – cofondatorul Waldemar Zeiler, își declară obiectivul de a vinde suficiente pentru a înlocui o centrală electrică pe bază de cărbune, transmite Bloomberg, potrivit Adevarul.

foto panouri fotovoltaice

Dar cu un preț de vânzare cu amănuntul planificat de 550 de euro fiecare, acest lucru ar putea fi o provocare.

Datorită panourilor chinezești ieftine care au inundat piața europeană după ce SUA au oprit importurile, costul modulelor solare individuale a scăzut la o medie de 300 de euro. În Germania, panourile de balcon la prețuri accesibile sunt acum o tendință. Mai mult de 360.000 au fost înregistrate începând cu 2023, potrivit autorității naționale de reglementare în domeniul energiei, Berlinul fiind un punct fierbinte.

Aceasta este o veste bună pentru cea mai mare economie a Europei, care încă se luptă să înlocuiască aprovizionarea cu gaze naturale care a fost întreruptă după ce Rusia a invadat Ucraina. Germania a adăugat 14 gigawați de capacitate solară anul trecut, mai mult decât orice altă țară din regiune.

Instalațiile Veranda reprezintă doar 150 de megawați, sau un procent din capacitatea adăugată, dar ele semnalează, de asemenea, o schimbare importantă. Energia solară, cândva domeniul oricui avea un acoperiș sau câmpuri largi, este acum disponibilă pentru mult mai mulți consumatori urbani.

„Pentru prima dată, energia solară afectează locuitorii orașelor și nu doar mediul rural”, potrivit lui Christoph Kost, șeful departamentului de sisteme energetice de la Fraunhofer ISE, un grup de cercetare industrială din Freiburg, Germania. „Tendința este deosebit de puternică în Germania, deoarece țara are încă prețuri ridicate la energie”.

Mai puțin prețurile la energie, ci mai degrabă conștiința și curiozitatea în materie de climă l-au făcut pe Stefan Martin, un tată în vârstă de 53 de ani și proprietar de locuință din Berlin, să fie unul dintre primii care au adoptat acest sistem. Aproape 100 de proprietari locuiesc în clădirea sa de apartamente cu mai multe etaje și ar fi fost „nesfârșit de complicat” să îi convingă pe toți să instaleze sisteme solare pe acoperiș.

Acesta este unul dintre motivele pentru care instalațiile de pe acoperișuri au tras de timp în Germania, care trebuie să își tripleze aproape producția de energie solară pentru a-și atinge obiectivele climatice pentru 2030. Pentru a accelera procesul, parlamentul a adoptat săptămâna trecută un pachet de măsuri care vizează și energia solară de balcon: astfel de module pot ajunge acum până la 800 de wați și pot fi înregistrate mai ușor. De asemenea, proprietarilor le este din ce în ce mai greu să se opună acestor instalații.

După ce a văzut că un vecin și-a montat un panou pe balcon, Martin a instalat și el trei module cu o putere totală de 500 de wați de la PluginEnergy GmbH, un start-up german. „A trebuit să negociez cu soția mea, deoarece a trebuit să îndepărtăm niște ghivece de flori”, a declarat Martin. „Am ascuns cablurile în bambus, iar acum arată destul de decent”.

Martin și-a comandat modulul solar în aprilie 2023 pentru 820 de euro, ceea ce înseamnă că a ratat scăderea prețurilor unitare. Cu toate acestea, el a calculat că instalația acoperă aproximativ 10% din consumul său de energie, care include frigiderul, dispozitivele de rezervă și cele două computere pe care el și soția sa le folosesc pentru a lucra de la distanță. „Am economisit aproximativ 115 euro în primul an la factura de electricitate”, spune Martin, „ceea ce înseamnă că panourile vor fi amortizate în șapte-opt ani”.

Orașul Berlin a lansat o subvenție generoasă pentru a încuraja oamenii să adopte energia solară, oferind până la 500 de euro pentru un singur panou plug-and-go. Aproape 10.000 de persoane au depus cereri de finanțare, iar două treimi dintre acestea au fost aprobate, potrivit agenției care o supraveghează.

„Programul se bucură de o cerere susținută din partea tuturor grupurilor țintă”, a declarat un purtător de cuvânt al orașului.

Cu toate acestea, va dura ceva timp până când cererea va ajunge din urmă oferta excedentară. Statele Unite au interzis importul de panouri solare chinezești în 2022 pe motiv că unele ar fi putut fi produse prin muncă forțată în Uigur și, chiar și cu energia solară de balcon devenită virală online, Europa are încă mai multe panouri decât poate gestiona.

Discounterii și magazinele de bricolaj au început să le stocheze și chiar și companiile de furnizare a energiei le urmează exemplul. Vattenfall AB, cu sediul în Suedia, a vândut anul trecut 450 de centrale electrice de balcon, iar Gasag AG, furnizorul de gaze naturale din Berlin, vede „un mare potențial” în noua sa afacere de vânzare de panouri.

Dominația cvasi-totală a Chinei în lanțul de aprovizionare cu panouri solare a fost dificilă pentru furnizori precum Einhorn, cel care s-a transformat din prezervativ în solar. Cofondatorul Zeiler a fost nevoit să își reducă obiectivul de a strânge 2,5 milioane de euro și vizează acum doar o zecime din această sumă.

Săptămâna aceasta, producătorul german de panouri fotovoltaice Solarwatt GmbH a anunțat că își va suspenda operațiunile la sediul său din Dresda la sfârșitul lunii august, până la noi ordine. Iar luna trecută, producătorul elvețian de panouri Meyer Burger Technology AG și-a închis fabrica de producție de module din apropiere, cu aproximativ 500 de angajați.

Piața fotovoltaică trece printr-un proces de restructurare

Începând din august, 12 producători europeni de panouri fotovoltaice au depus cereri de faliment sau de restructurare a datoriilor, au concediat personal sau au oprit sau schimbat producția pe fondul unei avalanșe de panouri chinezești ieftine, potrivit SolarPower Europe.

Este posibil ca recentele reforme solare să nu facă diferența. În ciuda promisiunilor de a ajuta producătorii locali, pachetul a exclus orice sprijin în acest sens, motiv pentru care Federația germană pentru energie regenerabilă (BEE) a solicitat o altă reformă.

În plus, a declarat Markus Meyer, directorul pentru afaceri de reglementare al companiei berlineze de instalații solare Enpal BV, proiectul de lege permite ca vechile contoare să fie formate invers, ceea ce se întâmplă atunci când excesul de energie solară neutilizată este trimis înapoi în rețea. Această ciudățenie, a spus el, ar putea „întârzia de fapt tranziția energetică”.

Există, de asemenea, o preocupare mai practică – aproape niciun cumpărător de energie solară nu optează pentru stocare în baterii, potrivit Fraunhofer ISE, deoarece aceste pachete sunt adesea mai scumpe decât panourile. Aceasta înseamnă că, în timp ce unitățile de balcon funcționează fără probleme în perioadele de vârf de lumină solară – care se întâmplă să fie și momentul în care energia este cea mai ieftină – utilizatorii trebuie să se conecteze la rețea după apusul soarelui, când prețurile cresc.

În ciuda acestor provocări, președintele BEE, Simone Peter, vede un potențial enorm în tendința actuală: „Reglementările privind sistemele solare de balcon sunt adevărate stimulente de participare. Ele subliniază încă o dată ceea ce a fost de la început tranziția energetică: un proiect pentru toată lumea”.

sursa

Archie, primul copil al lui Meghan și Harry, a împlinit 5 ani! Reacția neașteptată a Familiei Regale

Archie Harrison a sărbătorit cea de-a cincea aniversare alături de familia lui, inclusiv sora mai mică, în vârstă de doi ani, Lilibnet. Micul prinț s-a născut pe 6 mai 2019, la spitalul Portland din Londra. Doar că a cincea aniversare a fost ignorată pe toate rețelele de socializare de Familia Regală. 

Deși obiceiul este ca, pe rețelele de socializare, Familia Regală, reprezentată atât de regele Charles cât și de familia prințului William, să ureze cele mai călduroase gânduri când vine vorba de ziua de naștere a unui membru, de această dată, Archie a fost trecut cu vederea.

În trecut, Familia Regală le ura la mulți ani celor din familia Sussex, chiar și după ce Meghan și Harry au renunțat la îndatoririle regale – ba chiar regretata Regină i-a urat lui Meghan aniversare fericită în același an în care aceasta din urmă s-a mutat în America. 

Totuși, în august 2023, ajutoarele regale au spus că, de acum încolo, se vor marca pe conturile de socializare oficiale, doar zilele de naștere al membrilor activi ai Familiei Regale. 

Archie și sora lui, Lilibet, locuiesc în California și nu au contact cu familia din Marea Britanie. 

sursa

O idee promițătoare. Ce se întâmplă când oițele pasc sub panouri solare: un nou concept favorabil este testat în Australia

Zilele aceastea este testat în Australia un nou tip de proiect agrovoltaic, concept care integrează panourile fotovoltaice și activitățile agricole.

Pe o suprafață de 2.000 de hectare de pășune lângă localitatea Uralla, în statul australian New South Wales, o turmă de peste 6.000 de oi merino și de rase încrucișate pasc sub cele aproximativ 1 milion de panouri solare instalate ca parte a primei etape de 400 MW a fermei solare New England a companiei Acen Australia, scrie pv magazine.

Primele oi au fost introduse pe teren în decembrie 2023, iar numărul lor a crescut de atunci treptat, pentru a facilita tranziția către noua zonă de hrănire.

La fiecare șase săptămâni, oile sunt aduse înapoi în staule pentru evaluarea stării de sănătate sau vaccinări, după care revin pe pășune.

Primele rezultate ale experimentului sunt promițătoare. Potrivit lui Richard Munsie, unul dintre fermierii care cresc oi pe terenul fermei solare, panourile solare creează un microclimat propriu, care este ideal pentru animale.

„Ele umbresc pășunile dimineața devreme, ceea ce prelungește efectele create de rouă. Acest lucru ajută la creșterea ierbii. De asemenea, panourile le oferă oilor umbră și protecție împotriva înghețurilor. Este posibil să putem chiar să creștem mai multe oi datorită climatului creat de panouri, dar vom vedea”, spune Munsie.

Un alt fermier, Cameron Wood, susține că panourile solare au ajutat la protejarea activității sale împotriva secetei.

„Iarba proaspătă și umbra sunt o combinație excelentă. Așteptăm cu nerăbdare să aducem oile în staule în această iarnă pentru tuns și să împachetăm lâna pentru piață”, spune el.

Potrivit reprezentanților Acen, proiectul agrovoltaic va continua să fie evaluat pe parcursul mai multor sezoane. Experimente anterioare similare au arătat că unul dintre efecte este îmbunătățirea calității lânii.

Lucrările la a doua etapă a fermei solare New England urmează să înceapă mai târziu în acest an. Cu o capacitate de 720 MW, va fi cea mai mare fermă solară din New South Wales.

sursa

Au încurcat mortul! O familie din Hâncești a primit de la morgă cadavrul unui străin
Articolul anterior
Premieră în Moldova. Doi transsexuali au recurs la operaţie de mărire a sânilor
Articolul următor