Spectaculos! Clădirile istorice dispărute ale Chișinăului

Mai multe clădiri istorice din Chișinău au dispărut, fie că au fost distruse în timpul războaielor sau au fost ruinate în urma cutremurelor. Cum arăta Chișinăul în secolele XIX – XX poate fi văzut în imagini de arhivă. Clădirile istorice mărețe și originale denotă nivelul de civilizație și stilistica arhitecturală a orașului în acele vremuri.

Mai jos, poți urmări o colecție de imagini istorice selectate de platforma Old Chișinău.

Biserica de ocrotire a Sfintei Fecioare. În prezent, aici se află Guvernul Republicii Moldova

Biserica Arhanghelii Gavriil și Mihail. Biserica a fost demolată în 1955 după construcția actualului bulevard Grigore Vieru. Pe locul templului a fost construit cinematograful „Moscova”, acum – Teatrul Național „Eugen Ionesco”.

Biserica Sfântul Andrei. După cel de-Al Doilea Război Mondial și până la sfârșitul anilor 1970, clădirea a găzduit teatrul de păpuși Licurici. Acest loc se află pe strada 31 August 1989, nu departe de Muzeul Național de Istorie.

Școala comercială din Chișinău. Clădirea a fost demolată în anii 1970. În locul lui se află Liceul A. Pușkin, strada P. Movilă.

Conacul lui Pronin a fost situat lângă intrarea actuală în parcul Valea Morilor (vizavi de USM). Clădirea a fost avariată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În anii postbelici, clădirea a fost remodelată în cinematograf de zi.

Clădirea bursei de valori a fost amplasată la colțul actualelor străzi Eminescu și Mitropolit Varlaam. A suferit în cel de-Al doilea Război Mondial, iar administrația locală a decis să nu-l restabilească.

Hotelul „Palace” era situat la colțul actualului bulevard Ștefan cel Mare si V. Alecsandri. Clădirea hotelului a fost avariată în cel de-Al Doilea Război Mondial și nu a fost restaurată.

Fostul circ amplasat pe străzile actuale bulevardul Ștefan cel Mare și M. Eminescu. În prezent, aici se află Teatrul Național Mihai Eminescu.

Magazinul Hcogan amplasat pe bulevardul Ștefan cel Mare și strada Armenească.

Temniță. În luna noiembrie 1940, în urma cutremurului clădirea a fost avariată. În locui ei a fost construită o închisoare. Se afla pe actuala stradă Bernardazzi.

Toată Italia, în zona albă! Țara revine la viața de înainte. Aproape toate restricțiile, anulate
Articolul anterior
Începând cu 15 octombrie, cetățenii vor putea descărca online certificatul Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante