Spital arhiplin la Soroca. Bolnavii ajung în stare gravă, cu insuficiență respiratorie

Numărul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus internați în Spitalul Raional Soroca este în creștere. Bolnavii ajung în stare gravă, cu insuficiență respiratorie, din start având nevoie de oxigen.

separator

,,Acum acolo sunt internați 65 de oameni contaminați”, a spus directorul adjunct al instituției medico-sanitare, pentru Jurnal.TV. Secția de Boli Infecțioase este plină cu pacienți care au COVID-19. Din acest motiv, cei care ajung în prezent la spital sunt internați în alte secții.

Dacă în urmă cu o săptămână zilnic erau internați unul sau doi pacienți cu noul tip de coronavirus, acum pot fi chiar și 9.

„Pacienții ajung într-o stare deplorabilă, într-o stare dezastuoasă la spital, cu dereglări seriose de respirație, necesită oxigen din prima, nici nu reușim să luăm testul sau să confirmăm diagnosticul și deja știm că acolo e COVID. E foarte dificil să transferi un pacient de la Soroca, dar și din alte raioane, la centru. În Chișinău tot sunt foarte mulți pacienți gravi. De aceea noi ne străduim să ne clarificăm cu puterile noastre”, a declarat Valeriu Bordeian, director adjunct Spitalului Raional Soroca.

Pacienții sunt internați în mai multe secții, a mai precizat directorul adjunct al Spitalului Raional Soroca. Alți bolnavi primesc tratament acasă.

„Foarte mulți pacienți se tratează la domiciliu, adică o sută și ceva. Lumea nu este conștientă absolut deloc. La piață, în transportul public, toți fără măști. Lumea practic nu crede în boală. Persoanele în vârstă trebuie să stea acasă, în locurile unde sunt îngrămădiri toți trebuie să îmbrace masca, să păstreze distanța”, a mai spus Valeriu Bordeian.

Imagini din Soroca, opuse recomandărilor medicilor, au fost postate astăzi pe internet. Au fost filmați mai mulți preoți și enoriași care au pornit în Drumul Crucii.

Peste 750 de oameni din raionul Soroca s-au infectat cu noul tip de coronavirus. Aproape 200 încă se tratează, iar 19 au murit în urma complicațiilor provocate de infecție.

Cum să împodobeşti cât mai frumos un brad de Crăciun

Sărbătorile se apropie, iar unul din momentele magice este împodobirea bradului de Crăciun. Cu această ocazie, experţii britanici prezintă sfaturi care te ajută să-l împodobeși cât mai frumos.

În primul rând, ei recomandă să cumperi seturi de 5 globuri sau 5 ornamente la fel, să poziţionezi decoraţiunile în zig-zag şi să aşezi luminiţele în jurul trunchiului.

1. Aveţi grijă la început să pregătiţi piciorul bradului. Acesta trebuie instalat întotdeauana pe o foaie de hârtie pentru ca să protejaţi podeaua de apă şi acele de brad care cad. Puneţi apă în picior, dacă este prevăzut un locaş în acest scop. Dacă nu, înfăşuraţi cu vată udă tulpina tăiată de la bază.

2. Puneţi mai întâi instalaţiile electrice, având grijă ca luminiţele să fie înfăşurate aproape de tulpină. Acest lucru ajută la o mai bună iluminare a globurilor.

3. Nu se pun mai puţin de 100 de luminiţe în întreg bradul. Brazii înalţi de peste 2 metri ar trebui să aibă circa 640 de luminiţe care să se aprindă în cascadă.

4. Ordinea e cheia! De sus în jos se pun câte 6, 8 şi apoi numai câte 12 globuri sub formă de cerc. Aveţi grijă ca cele identice să se succeadă în zig zag de sus în jos. La sfârşit se pun ornamentele la care ţineţi cel mai mult acolo unde vreţi să le vedeţi mai bine.

Cel mai important lucru este la acest Crăciun este culoarea. Conform ultimelor tendinţe din modă, se poartă ornamentele în culorile curcubeului, roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet.

Noi măsuri pentru debirocratizarea afacerilor

Guvernul a aprobat modificări ce vizează domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova. Noile măsuri vor simplifica activitatea agenților economici și vor genera economii mediului de afaceri de peste 11 milioane de lei anual, odată cu eliminarea barierelor administrative și reducerea costurilor impuse de reglementări învechite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Noile prevederi se referă la extinderea valabilității avizelor sanitare de la 1 până la 3 ani,  indiferent dacă produsele provin din țară sau din import. La fel, va fi exclusă necesitatea înregistrării de stat a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor.De asemenea, este prevăzută excluderea limitărilor pentru tipurile de unități de comerț cu ridicata și introducerea obligativității indicării țării de origine pentru produsele alimentare nepreambalate – aceasta reprezintă o acțiune de susținere ai producătorilor locali. O altă modificare ce va facilita activitatea agenților economici ține de anularea autorizațiilor pentru afișele cu dimensiuni mai mici de 3 metri pătrați și prelungirea valabilității acestor autorizații pentru afișele mari.Străinilor cu drept de muncă, fără vize, le vor fi liberalizate condițiile de încheiere a contractelor de muncă, iar procedura de închidere a unei afaceri va deveni mai simplă și mai rapidă, prin utilizarea instrumentelor online. Mai mult, în cazul jocurilor de noroc, vor fi incluse măsuri mai clare pentru blocarea site-urilor neautorizate.În același timp, farmaciile din sate vor fi licențiate, indiferent dacă activitatea acestora este sau nu subvenționată de stat. „Inițiativele sunt foarte bune și importante pentru mediul de afaceri. În perioada următoare, este necesar să ne concentrăm pe modul în care se implementează legislația de mediu, pentru a reduce costurile antreprenorilor din acest domeniu. De asemenea, împreună cu ministerul Finanțelor, trebuie să simplificăm procedurile de comercializare a produselor agricole proprii. Avem foarte multă lume, în sate, pentru care e nevoie să stabilim un mecanism clar de comercializare”, a spus premierul Dorin Recean. 

Povestea de Iarnă – 5 ani de magie și căldură împreună!

În decembrie 2024, proiectul caritabil Povestea de Iarnă își sărbătorește aniversarea. De-a lungul a 5 ani, compania Media Show Grup, împreună cu Lupii lui Calancea, organizează un spectacol grandios de iarnă, inspirând fanii să devină mai buni și mai milostivi în ajunul sărbătorilor de Crăciun.

Deja un eveniment tradițional, concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” pe 18 și 19 decembrie, la ora 19:30. Ediția a 5-a a proiectului promite și mai multe momente spectaculoase, invitând pe aceeași scenă energica trupă Lupii lui Calancea și emoționant al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Sergei Lunchevici”.

Concertul va încânta spectatorii cu decorațiuni spectaculoase, show de lumini și momente muzicale inspiraționale. Totuși, scopul principal al evenimentului este misiunea caritabilă. Fiecare oaspete va deveni parte dintr-o inițiativă care ajută pe cei care au nevoie, în special în lunile de iarnă.

Povestea de Iarnă este mai mult decât un concert. Este un moment în care muzica, bunătatea și tradițiile se unesc, creând amintiri care vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Vino cu familia și prietenii pentru a simți căldura sărbătorilor și a face acest decembrie de neuitat!

Biletele pentru concertele din 18 și 19 decembrie sunt disponibile online: https://povesteadeiarna.md și în casele Palatului Național 

Organizatori: MEDIA SHOW GRUP și ALEX CALANCEA

O ursoaică își caută disperată puii. Aceștia au fost uciși de tren
Articolul anterior
Nunțile și cumetriile, interzise până la sfârșitul verii. Ce petreceri sunt permise în restaurante?
Articolul următor