Sportivii noștri au obținut 11 medalii la Campionatul Mondial de Karate Shotoka

Lotul național de seniori, tineret și juniori s-a întors cu unsprezece medalii de la Campionatul Mondial de Karate Shotokan, desfășurat în orașul Belgrad, Serbiaș, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La categoria seniori, trei medalii de aur au fost obținute de Vitalie Spînu (+80 kg) și una de Anastasia Spînu (-58 kg), la concursul feminin. Tot la această categorie de vârstă, Daniel Mutelica (-80 kg) și Vasile Dovzii (-80 kg) au câștigat medalii de bronz.

O altă medalie de aur a fost câștigată de Maxim Guțu la categoria tineret, acesta urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în categoria de greutate de până la 78 kg.

În cadrul competiției pentru juniori, Alina Țugui a înregistrat cel mai bun rezultat, devenind vicecampioană mondială la categoria de greutate (+57 kg), iar Milena Ciobanu (+57 kg), Corina Opacinschi (-57 kg) și Cristian Braga (-63 kg) au obținut medalii de bronz.

Deplasarea lotului național de Karate Shotokan la Campionatul Mondial a fost posibilă datorită suportului financiar acordat de Ministerul Educației și Cercetării.

Silvicultorii moldoveni și români elaborează strategii comune pentru protecția pădurilor

Silvicultorii de pe ambele maluri ale Prutului au elaborat un program vast ce are menirea să protejeze pădurile din Republica Moldova și România, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția ”Moldsilva” și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) au realizat în perioada lunilor septembrie – octombrie 2024, un program de activități comune cu specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din România, în cadrul proiectului ”Specializare în monitoring forestier, diversitatea genetică și sistematica plantelor lemnoase și reziliența stejarilor xerofiți la schimbări climatice”.

Acțiunile de protejarea a fondului forestier în condițiile schimbărilor climatice presupun schimbul de experiență, cercetări comune și identificarea soluțiilor pentru  menținerea sănătății ecosistemelor forestiere. Specialiștii din Republica Moldova și România au discutat aspecte esențiale privind protecția pădurilor, combaterea bolilor și dăunătorilor. 

În cadrul vizitelor pe teren s-au realizat lucrări practice de monitorizare și depistare a dăunătorilor forestieri. În același timp, au fost abordate subiecte importante pentru dezvoltarea pădurilor precum:  

  • Sisteme de monitorizare și protecție împotriva agenților biotici și abiotici vătămători a pădurilor din ambele țări; 
  • Identificarea și prognoza dăunătorilor forestieri nativi; 
  • Identificarea și prognoza ciupercilor și insectelor invazive prezente în culturile forestiere.

Gheorghe Florența, vicedirector științific ICAS: ”Colaborarea dintre specialiștii din cele două țări reprezintă un pas important în protejarea și conservarea biodiversității forestiere. Mulțumim colegilor din România pentru implicare și schimbul valoros de cunoștințe! Continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai verde și mai sănătos pentru pădurile noastre”. 

Victor Durbală, director „Moldsilva”: „Pentru Republica Moldova este foarte importantă experiența României în domeniul protecției pădurilor. Vasta experiență științifică a colegilor din România este o bună posibilitate de a îmbogăți experiența silvicultorilor din Moldova.”

De ce nu este căsătorită și nu are copii Maia Sandu: Presa română, despre viaţa personală discretă a preşedintelui Republicii Moldova

De ce nu este căsătorită și nu are copii Maia Sandu. Este întrebarea care stă pe buzele multora, deoarece ea își ține viața privată departe de ochii curioșilor. De-a lungul timpului, ea s-a ocupat de carieră, iar acum este apreciată de multe persoane. Iată ce se ştie despre viaţa personală, dar și cea profesională a preşedintelui Republicii Moldova!

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a ales să rămână discretă în privința vieții sale personale. Necăsătorită și fără copii, ea și-a dedicat întreaga energie carierei și misiunii de a aduce schimbări pentru cetățenii din Moldova. A devenit un simbol al femeilor independente și puternice din regiune, scrie vivo.ro.

De ce nu este căsătorită și nu are copii Maia Sandu. Este o întrebare care stă pe buzele multor persoane, deoarece fanii ei vor să știe detalii din viața personală a preşedintelui Republicii Moldova. În urmă cu ceva timp, ea a vorbit deschis despre motivul pentru care nu s-a căsătorit și nu a devenit mamă.

Pe vremea când era ministru al Educației, Maia Sandu a fost criticată dur pentru că nu înţelege copiii, deoarece nu este mamă. Ea și-a prezentat atunci familia, pe părinții și pe sora sa, și a mărturisit că provine dintr-o familie frumoasă și unită.

„De când am devenit persoană publică şi mai ales de când am venit în politică, mulţi oameni se întreabă cine este familia mea. De ce nu vorbesc despre familia mea? Ştiind câtă duşmănie este în politica moldovenească, este firesc să vrei să-ţi protejezi oamenii dragi, să-ţi protejezi familia şi să încerci să-i ţii departe de lumina camerelor.

Dar înţeleg şi curiozitatea celor care vor totuşi să ştie de unde vin eu, din ce familie, ce fel de oameni sunt părinţii, bunicii mei. Eu vin dintr-o familie mare şi prietenoasă, cum sunt tare multe familii din Republica Moldova. Şi mama, şi tata nu doar aveau grijă de mine şi de sora mea, dar reuşeau să se joace cu noi, atunci când lucrul ăsta nu era la modă’, a spus ea atunci, conform okmagazine.ro.

Maia Sandu vine dintr-o familie cu trei preoţi

Maia Sandu s-a născut pe data de 24 mai 1972, în Risipeni, raionul Fălești, iar în prezent are frumoasa vârstă de 52 de ani. Părinții ei sunt Grigorie Sandu și Emilia Sandu și are o soră, pe Veronica. Preşedintele Republicii Moldova vine dintr-o familie cu trei preoţi.

„Noi avem în familie trei preoţi, avem dascăli. Noi am fost crescuţi cu frica lui Dumnezeu’, a spus mătuşa Maiei Sandu din partea mamei.

La vârsta de 48 de ani, Maia Sandu a devenit prima femeie președinte a Republicii Moldova. Are o pregătire academică solidă în economie și administrație publică, cu trei diplome, inclusiv una obținută la prestigioasa Universitate Harvard. Cunoaște limbile rusă, spaniolă și engleză, și a lucrat în cadrul Băncii Mondiale la Washington, unde câștiga suma de 10.000 de dolari lunar.

În perioada 2010-2012, ea a ocupat funcția de consilier al unui director executiv al instituției. Deși o astfel de poziție este greu accesibilă, Maia Sandu a decis să lase cariera internațională pentru a reveni în Moldova și a se dedica politicii.

Între 2012 și 2015, ca ministru al Educației, ea a implementat reforme controversate, precum reducerea vacanțelor și introducerea camerelor de supraveghere la Bacalaureat, ceea ce a generat critici și proteste.

În anul 2016, a candidat pentru prima dată la președinția țării, dar a fost înfrântă de candidatul pro-rus Igor Dodon. În 2019, a devenit prim-ministru, dar numirea sa a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională chiar în ziua investiturii, la cererea socialiștilor, care au contestat-o intens. Maia Sandu a rezistat câteva luni, până la demitere, printr-o moțiune de cenzură.

Maia Sandu a fost învestită oficial ca președinte al Republicii Moldova pe data de 24 decembrie 2020, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Republicii, la care au participat deputați, foști președinți, reprezentanți diplomatici, precum și mama și sora ei.

Adele, copleșită de emoții la concertul ei din Las Vegas. Mesaj emoţionant după ce s-a întâlnit cu Céline Dion: „Cuvintele nu pot descrie”

Adele a fost copleşită de emoţie sâmbătă, la concertul ei din Las Vegas, atunci când a zărit-o în public pe idolul ei, Céline Dion, scrie stirileprotv.ro.

Momentul a marcat-o pe cântăreaţa britanică care a transmis un mesaj pe reţelele de socializare.

„Cânt de doi ani la Colosseum, în aceeaşi sală în care a cântat Céline Dion. Mai am patru săptămâni. A fost singura sală în care am vrut să cânt în Las Vegas, pentru că a fost construită pentru ea. Am o fotografie cu ea chiar lângă mine pe scenă, pe care o ating în fiecare seară înainte să cânt”, a povestit ea, luni, într-un text postat pe reţelele sale de socializare.

Concertul a avut loc la Colosseum at Caesars Palace. Un loc legendar din Las Vegas unde Céline Dion a cântat timp de şaisprezece ani şi a susţinut peste 1.000 de spectacole.

„Céline, te iubesc! Cuvintele nu pot descrie ce însemni pentru mine sau emoţiile pe care mi le provoacă prezenţa ta la spectacolele mele. Cu atât mai puţin pot spune ce am simţit când te-am văzut în palatul tău, alături de minunata ta familie”, a continuat cântăreaţa celebrei melodii „Rolling in the Deep”.

Înainte de a încheia: „Mi-a plăcut să cânt aici, a fost o onoare şi îmi voi aminti mereu serile de sâmbătă. Am încheiat cercul”.

Adele a revenit pe scena din Las Vegas în 25 octombrie pentru a susţine ultimele zece concerte din cadrul rezidenţei sale „Weekends with Adele”. Cântăreaţa va lua apoi o pauză „incredibil” de lungă în cariera sa, după cum a anunţat.

O moldoveancă a ajuns directoarea unei biblioteci publice din Norvegia
Articolul anterior
Spălătorie socială pentru persoanele vulnerabile inaugurată în satul Sălcuța
Articolul următor