Stare de urgență: noi restricții introduse în țară

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi a susținut un briefing de presă privind instituirea stării de urgență în țară, care a fost votată ieri de către deputații PSRM și cei din platforma parlamentară Pentru Moldova, inclusiv partidul Șor.

În cadrul briefingului Ciocoi a anunțat noi restricții ce au fost luate la ședința Comisia Situații Excepționale.

Dacă un agent economic încalcă măsurile de sănătate publică sau hotărârile CNESP și aceasta influențează răspândirea virusului – se suspendă activitate acesteia pentru perioada stării de urgență.

Ce ține de situația instituțiilor de învățământ, în localitățile în care incidența de 100 de infectări la 100.000 de persoane se menține vor continua să desfășoare activitățile la distanță, excepție fac grădinițele.

-Se interzice circulația persoanelor de la ora 23:00 din orașele Chișinău și Bălți, din 3 aprilie 2021.

-Se interzice circulația persoanelor în locurile publice (parcuri, alee, terenuri sportive și terenuri de joc etc.).

-Toate persoanele care se află în afara domiciliului, obligate să dețină un act care le confirmă identitatea.

-Se stabilește regim special de muncă pentru tot teritoriul țării: Maxim 30 la sută din personal va fi antrenat pentru munca la birou.

-Se interzice desfășurarea tuturor manifestațiilor în masă.

-Se interzice întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze prin deconectarea locurilor de consum sau să aplice penalități pentru consumatorii casnici care au facturi restante.

-Moratoriu asupra controalelor de stat planificate, până la 31 mai, excepție ANRE și ANSA.

-SIS va face lista website-urilor care promovează știri false și va lua măsuri.

sursa: www.stiri.md

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Atleta din Republica Moldova Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba aruncarea ciocanului. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la ParisFoto: Mec.gov.md

Potrivit MEC, sportiva a reușit această performanță în cadrul Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria, unde a înregistrat rezultatul de 75.95 metri și a ocupat locul I. Normativul de calificare la Olimpiada de Vară este de cel puțin 74 de metri.

De asemenea, la competiția din Bulgaria, Zalina Marghieva a doborât și recordul național la această probă, pe care îl deținea tot ea din 2019, cu rezultatul de 74.74 metri.

Pentru Zalina Marghieva va fi a cincea participare consecutivă la Jocurilor Olimpice de Vară, un record pentru atletismul din Republica Moldova.

Participarea sportivei la Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria a fost posibilă cu sprijinul financiar al Ministerului Educației și Cercetării.

Până acum Republica Moldova și-a asigurat 13 cote de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Foto: Mec.gov.mdgallery images

Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean. A alergat cu ea prin Franța

A trăit o experiență unică! Moldoveanul Victor Chetrari a avut onoarea de a purta flacăra olimpică în cadrul turului prin Franța. Soția sa a povestit că Victor a fost prezent la deschiderea din Marsilia și a alergat cu torța specială pe data de 12 mai, în orașul Aix-En-Provence.

Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean: A alergat cu ea prin FranțaFoto: tv8.md

Victor Chetrari a fost selectat drept purtător al flăcării Jocurilor Olimpice de Vară de către un juriu din Paris, în cadrul companiei unde activează, transmite tv8.md

Moldoveanul a fost apreciat pentru entuziasmul său, implicarea activă în promovarea sportului și participarea la diverse competiții sportive, inclusiv Triathlon de Deauville. De asemenea, el este un practicant dedicat al Muay Thai-ului.

Citește mai departe pe tv8.md.

Ce dau de pomană moldovenii și câți bani au cheltuit în acest an pentru Paștele Blajinilor

De Paștele Blajinilor, moldovenii își pomenesc rudele răposate. Tradiționalele pomeni, care includ căni, farfurii şi prosoape, sunt completate cu dulciuri și colaci.

„Dulciuri punem, vesela ceva, nu tare bogate, modest. Știți, eu vreau să vă spun, mi-a venit fiul din Rusia și el împreună cu fiica, ei au cumpărat pentru că eu nu merg. Două mii undeva s-au dus”, spun oamenii, transmite tvn.md. 

Pentru pomenile pe care le dau de sufletul răposaților, moldovenii au cheltuit în jur de 3.000 de lei.

„Colac, dulciuri, veselă trebuie să fie obligatoriu și apă. Asta este după regula bisericească. Așa ne-au învățat părinții și așa noi facem, asta dăm de pomană, dar nu cine știe ce. Dacă sunt foarte multe pomeni, la mulți răposați, se ridică cheltuielile la 2.000 de lei”. 

„Eu mă stărui să cumpăr, de obicei, ceva cu ce se folosește omul. Eu întreb ce îi trebuie cui vreau să dau de pomană, să nu fie bani aruncați în vânt. Cu o mie nici nu te duci la piață. Aici trebuie minim 3.000-4.000, așa”.

„Ceva pentru bucătărie, un ștergar, veselă, albituri, cam așa”. 

Mai mult decât pomana, este importantă rugăciunea pentru cei adormiți.

„Venim în această zi însemnată pentru fiecare dintre noi, de la mic până la mare să le aducem un omagiu și să le facem slujba de pomenire, fie la biserică, fie în cimitire”, spune protoereul Simion, Parohul Bisericii „Sf. Simeon Stîlpnicul”, Briceni. 

Câte victime a făcut Covid-19 în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
În Moldova, scade numărul de infectări în rândul cadrelor medicale
Articolul următor