Statele Unite ale Americii (SUA) sărbătoresc astăzi aniversarea adoptării Declarației de independență de la 4 iulie 1776, când a fost proclamată independența față de Regatul Marii Britanii.

Țara cuprinde 50 de state și un district federal (Columbia). Are o suprafață de 9,83 milioane km pătrați și o populație de 331,4 milioane de locuitori. Capitala SUA este orașul Washington, transmite moldpres.md.
Economia Statelor Unite este cea mai mare din lume. Cu o valoare de 18 trilioane de dolari, reprezintă un sfert (24,3%) din avuția globală, arată datele Băncii Mondiale. SUA exportă mijloace de transport, echipamente şi utilaje industriale, mașini-unelte, aparataj electrotehnic și electronic, produse chimice, textile ș.a. Importă materii prime miniere, petrol, ceai, cafea, produse alimentare. Susține comerțul exterior cu Canada, Japonia, Mexic și țările vest-europene.
Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 18 februarie 1992. În prezent, Ambasadorul SUA în R. Moldova este Kent D. Logsdon. Anul curent, Republica Moldova și SUA au marcat aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Cadrul juridic bilateral RM-SUA este constituit din 89 de documente, printre care acorduri, memorandumuri, înțelegeri, declarații în domeniile economic, militar, judiciar, învățământ şi cercetări științifice.
Volumul comerțului exterior al țării noastre cu SUA în anul 2021 a înregistrat valori de 139,13 milioane USD. Exporturile în SUA au constituit valori de 31,73 milioane USD (ponderea în exportul total – 1,01%), iar importurile – 107,40 milioane USD (ponderea în importul total – 1,50%). După valoarea volumului schimburilor comerciale, SUA se situează pe locul 17 printre principalii parteneri economici ai R. Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 1,91% în comerțul total al țării noastre.
În prezent, în Republica Moldova își desfășoară activitatea 362 de întreprinderi cu capital american. După valoarea capitalului investit, SUA se află pe locul 7 printre principalii investitori ai țării noastre. Din 1992, Statele Unite au oferit peste 1,7 miliarde USD în calitate de asistență financiară pentru Republica Moldova.