Statul achită în continuare paza lui Igor Dodon. Fostul președinte nu vede o problemă

Igor Dodon nu vede nicio problemă în faptul că statul îi asigură pază, șofer personal și mașină la scară pentru toate deplasările sale prin țară. Fostul președinte spune că nu încalcă nimic, pentru că așa prevede legea, ca foștii șefi de stat să se bucure de favoruri și după încheierea mandatului, scrie tv8.md. 

Dodon: Am decis să renunțăm la deplasare. Căutăm soluții alternative -  Stiri.md

Deocamdată, nu am reușit să aflăm câți bani se cheltuie, lunar, din bugetul de stat pentru paza, șoferul, dar și mașina la deplasările lui Igor Dodon. 

Potrivit legii, șefii de stat se bucură de favoruri și după încheierea mandatului. Astfel, aceștia sunt păziți de agenții SPP încă patru ani de la ieșirea din funcție, beneficiază de o pensie de 42 la sută din salariul președintelui în exercițiu, dar și de pașaport diplomatic. 

Acum câteva luni deputatul PAS, Lilian Carp, a propus un proiect de lege prin care președinții, prim-miniștrii sau șefii Legislativului să rămână fără pază de stat după încheierea mandatului. Atunci, parlamentarul spunea că în felul acesta s-ar economisi zeci de mii de lei la bugetul de stat, mai ales, că nu există argumente clare, care ar demonstra că foștii demnitari sunt expuși pericolului, atunci când devin cetățeni de rând. 

Ieri, Igor Dodon a vorbit și despre video-ul de aproape 50 de minute pe care l-au pregătit procurorii de la celebra întâlnire cu Vlad Plahotniuc. Acesta a spus că imaginile nu conțin nimic nou și insistă că sunt trucate. 

Totuși, după anunțul procurorilor, prezentarea filmului se tot amână, anterior, acuzatorii susțineau că Dodon și apărătorii lui intenționat tergiversează procesul. 

Tot ieri, Igor Dodon a aflat că vacanța pe muntele Athos se anulează, iar spovedania va trebui să o facă acasă de Paști. Procurorii s-au opus vehement ieșirii lui Igor Dodon din țară, mai ales că în 2020, într-un astfel de pelerinaj s-ar fi întâlnit cu Plahotniuc în Grecia. Judecătorii le-au dat dreptate acuzatorilor și i-au refuzat solicitarea fostului șef de stat. 

Igor Dodon este cercetat pentru corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidelor politice, îmbogățire ilicită și trădare de patrie. El se declară nevinovat. Igor Dodon este primul președinte cercetat penal.

Morţi în Coreea de Sud în urma unor ninsori-record

Ninsori-record s-au soldat cu trei morţi în regiunea Seul şi au perturbat peste o sută de zboruri şi legături cu feribotul, anunţă joi Ministerul sud-coreean de Interne, relatează AFP citat de news.ro.

Seulul, capitala Coreei de Sud, a fost acopeită miercuri cu un strat de zăpadă, după ce a înregistrat cele mai importante ninsori din luna noiembrie de la începutul înregistrării datelor, în urmă cu peste un secol, potrivit Agenţiei Mateorologice sud-coreene.

Ninsori continuau joi şi au antrenat anularea a 156 de zboruri, au perturbat 104 servicii de feribot şi au provocat 131 de întreruperi de elimentare cu electricitate în ţară, potrivit aceleiaşi surse.

Joi dimineaţa, stratul de zăpadă atingea până la 40 de centimetri în unele locuri în capitală.

O alertă de ninsori puternice a fost ridicată la Seul, însă rămâne în vigoare în alte regiuni din sudul ţării, potrivit Agenţiei Meteotologice.

Cele patru rachete ruseşti care au vizat hidrocentrală Novodnestrovsc din Ucraina au survolat nordul Republicii Moldova

Patru rachete rusești au traversat joi spaţiul aerian al Republicii Moldova, anunţă pe Facebook un fost deputat, Valentin Chilat, un locuitor al saului Bârnova, în raionul Ocniţa (nord), relatează site-ul nordnews.md preluat de News.ro.

Primarul satului Bîrnova, Valeriu Scutelnic, a confirmat pentru nordnews.md că s-au auzit zgomote puternice. „S-au auzit nişte sunete şi bubuituri specifice”, a declarat el. NordNews a publicat și o înregistrare de pe camere de supraveghere care au surprins zgomotul produs de rachete.

Potrivit fostului deputat, rachetele au lovit în zona Hidrocentralei Novodnestrovsk, în Ucraina, situată în apropierea frontierei cu Republica Moldova. Locuitorii din nordul Republicii Moldova au mai raportat incidente asemănătoare. La 17 noiembrie, locuitorii din satul Ruseni, în raionul Edineţ, au semnalat faptul că două rachete ruseşti au zburat la joasă altitudine deasupra localităţii. Un locuitor a surprins atunci momentul cu ajutorul unei camere de supraveghere video din curte.

Fără precedent! Curtea Constituțională din România cere renumărarea voturilor la primul tur prezidențial

Curtea Constituțională a decis, joi cu unanimitate de voturi, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată la finalul unei ședinte de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, care acuza fraude privind voturile acordate Elenei Lasconi. Contestația depusă de Sebastian Popescu privind o fraudare făcută de candidatul Călin Georgescu a fost respinsă. Judecătorii vor relua mâine ședința, scrie digi24.ro.

Anunțul oficial al CCR

ACTUALIZARE 15.30: CCR a mai cerut și să îi fie înaintate de către BEC rezultatele reverificării, potrivit comunicatului de presă al instituției. O nouă ședință a Curții va avea loc vineri, 29 noiembrie, de la ora 14.00, pentru a lua o decizie privind cerere de anulare a primului tur prezidențial formulată de către candidatul Partidului Național Conservator Român Cristian Terheș. De asemenea, CCR precizează că plenul Curții a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu. Toate deciziile Curții Constituționale sunt definitive.

ACTUALIZARE 14.25: Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat în direct la Digi 24 că renumărarea voturilor se poate face dacă există dovezi temeinice care să impună această decizie. Greblă a subliniat că ar trebui renumărate peste 9 milioane de buletine de vot, care acum sunt în arhivele tribunalelor din județe, iar procedura de reverificare a votului nu se poate face în câteva ore sau o zi. Biroul Electoral Central are programată o ședință astăzi, la ora 16.00.

Ucrainenii anunță că „au lichidat pe front un colonel rus”, în timp ce presa rusă scrie că acesta „s-a sinucis” la el acasă
Articolul anterior
O politiciană din Germania vrea eliminarea temelor pentru acasă pentru elevi: „Un stres care ”otrăvește” viața familiei”
Articolul următor