Statul român va acorda anual câte două milioane de euro Mitropoliei Basarabiei din R. Moldova

Senatul României a adoptat, luni, 16 octombrie, în plen, o propunere legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român Mitropoliei Basarabiei, din Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, prin care i se alocă anual două milioane de euro, transmite Radio Chișinău.

Propunerea legislativă este inițiată de deputații Marcel Ciolacu, Ciprian Șerban și Alfred Simonis și a întrunit, în Senat, 109 voturi ‘pentru’ și 2 împotrivă.

‘Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, o sumă în lei, echivalentă cu 2 milioane de euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Destinațiile sumei prevăzute se stabilesc de Patriarhia Română și Sinodul Mitropoliei Basarabiei (Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia de Bălți și Episcopia Basarabiei de Sud). Modul de cheltuire a fondurilor alocate, conform destinației, precum și justificarea utilizării acestora se fac cu respectarea dispozițiilor corespunzătoare din legislația care reglementează sprijinul financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase din România’, prevede propunerea legislativă.

Sumele alocate de la bugetul de stat sunt destinate acoperirii cheltuielilor necesare, printre altele, restaurării și conservării bunurilor din patrimoniul imobil și mobil; achiziționării de imobile necesare desfășurării activităților liturgice, culturale și mediatice ale unităților de cult; activităților de asistență socială și medicală susținute de unitățile de cult organizate de Mitropolia Basarabiei în spitale, centre de plasament, cămine de bătrâni; organizării unor manifestări cultural-religioase și mediatice; construirii, amenajării și reparării clădirilor având destinația de așezăminte culturale, de asistență socială și medicală, restaurării, reparării, întreținerii și administrării clădirilor aparținând centrelor eparhiale, protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor, inclusiv a clădirilor pentru învățământul teologic.

Potrivit unui amendament adoptat de Senat, o sumă similară, echivalentă cu două milioane de euro, se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru Schitul românesc ‘Prodromu’, de la Muntele Athos, din Grecia.

Prevederile legii intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.

‘Este un proiect de lege în primul rând necesar din punct de vedere istoric și reprezintă un început de reparație de ordin moral, și nu în primul rând financiar. (…) Sub regimul sovietic, Mitropolia Basarabiei, care avea undeva la 1.090 de parohii de biserici parohiale și 30 de mănăstiri, a suferit îngrozitor pentru că majoritatea bisericilor au fost vandalizate, distruse, incendiate sau închise și au fost sute de preoți și personal clerical care au fost supuși actelor de tortură din partea ocupantului sovietic, au fost împușcați sau trimiși în Siberia. Așa încât, acest proiect legislativ, dincolo de sprijinul financiar care este necesar, reprezintă un gest important istoric pe care statul român îl face pentru a sprijini Mitropolia Basarabiei și vă asigur că nu ne vom opri’, a afirmat Titus Corlățean.

Corlățean a amintit că Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în 1992, prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, dar abia în 2002 a fost recunoscută, ‘după foarte multe obstacole ridicate de diferitele guverne ale Republicii Moldova’, și numai după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Rusia: Un cetățean, condamnat la 15 ani de închisoare după ce a dat foc unui centru de recrutare pentru război

Un cetăţean rus a fost condamnat, vineri, la 15 ani de închisoare de către un tribunal militar pentru că a incendiat un centru de recrutare din oraşul Habarovsk, în estul îndepărtat al Rusiei, a relatat agenţia oficială rusă RIA Novosti, citată de EFE.

Un rus, condamnat după ce a dat foc unui centru de recrutareImagine simbol

Potrivit sentinţei, bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost găsit vinovat de infracţiunile de terorism, vandalism, huliganism, profanare de morminte şi dezonoare adusă drapelului naţional, transmite digi24.ro.

Ancheta a stabilit că acuzatul, care se opunea recrutărilor pentru a lupta în campania militară rusă din Ucraina, a incendiat, toamna trecută, cu două cocteiluri Molotov biroul de recrutare din cartierul Industrialni din Habarovsk.

Oficiali ai centrului au fost răniţi în atac, care a provocat pagube considerabile clădirii.

În plus, instanţa militară a considerat că a fost dovedit că acuzatul a pictat simboluri „care semănau cu cele naziste” pe steaguri ruse amplasate pe mormintele soldaţilor căzuţi în Ucraina.

Atmosferă de sărbătoare în penitenciare. Deținuții au vopsit ouă

Învierea Domnului este o sărbătoare pentru toți. Instituțiile penitenciare au reușit să creeze atmosferă de sărbătoare și persoanelor care își ispășesc pedeapsa.

Atmosferă de sărbătoare la Penitenciare: Deținuții au vopsit ouăFoto: Administrația Națională a Penitenciarelor

În perioada pre-pascală angajații secțiilor reintegrare socială au forțat imaginația și au depus toată străduința ca să antreneze persoanele deținute în activități premergătoare marii Sărbători.

„Activitățile la care au fost implicați aceștia au presupus ateliere de coacere a cozonacilor și păștilor, confecționarea articolelor cu specific pascal (felicitări, picturi, ouă încondeiate), ore informative despre tradițiile și obiceiurile de Paște, vizionarea filmelor, recitaluri de muzică creștină, master-class-uri cu vopsirea ouălor, dar și activități de salubrizare a spațiilor”, menționează Administrația Națională a Penitenciarelor.

Totodată, deținuții, echipați cu ustensile speciale, au confecționat obiecte de creație artistică, pictând și ilustrând diferite obiecte și desene de cult religios.

În preajma Sfintelor Sărbători s-au intensificat și colaborările cu diferite asociații obștești și confesiuni religioase, care au organizat întâlniri duhovniceşti și lecţii cu tematică pascală.

„De menționat că, în ziua de Paşte, persoanele private de libertate vor avea parte şi de un meniu special îmbunătățit, care va include tradiţionalele ouă roşii și cozonacul. Prin astfel de activități, deținuții pot experimenta un sentiment de valoare adus societății, ceea ce este esențial în procesul lor de reintegrare socială. Este un exemplu frumos despre cum sărbătorile pot aduce oamenii împreună și pot genera schimbări pozitive în viața celor care se confruntă cu dificultăți”, adaugă Administrația Națională a Penitenciarelor.

O expoziție care evidențiază rolul Slovaciei în Uniunea Europeană și beneficiile aduse de aderare, inaugurată la Chișinău

Rolul Slovaciei în cadrul Uniunii Europene și beneficiile aduse de aderare au fost evidențiate într-o expoziție la Chișinău.

O expoziție care evidențiază rolul Slovaciei în UE, deschisă la Chișinău

Aceasta prezintă panouri informative însoțite de fotografii ce reflectă parcursul Slovaciei în procesul de integrare în Uniunea Europeană, împreună cu principalele evenimente care au avut loc după obținerea statutului de stat membru, transmite IPN.

Printre acestea se numără aderarea la spațiul Schengen, care a permis cetățenilor libera circulație între statele membre, fără controale la frontieră, precum și adoptarea monedei euro, deschiderea de noi oportunități în domeniul turismului, oportunități pentru exportatori și importatori. Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Pavol Ivan, a subliniat aceste aspecte la deschiderea expoziției.

Uniunea Europeană ajută Slovacia să se dezvolte economic, contribuie la modernizarea și reconstruirea infrastructurii. De cealaltă parte, Slovacia contribuie la stabilitatea Europei, diplomații și experții cheie din țară activează în structurile UE.

Ambasadorul Pavol Ivan spune că aderarea Slovaciei la UE este o istorie de succes. 92% din populația țării și-a exprimat dorința de a se integra în Uniunea Europeană la referendumul din 2003. Când o țară devine membră a Uniunii Europene, atât persoanele adulte, cele în etate, cât și tinerii devin partea Uniunii. Aderarea la UE a fost într-adevăr în interesul cetățenilor, pentru că ei s-au integrat în lumea stabilității și prosperității. „Este în interesul nostru ca Uniunea Europeană să fie puternică, unită în diversitate și să asigure condiții bune de trai și de muncă pentru toți oameniiˮ, a declarat diplomatul.

Ambasadorul a menționat că Slovacia salută progresele Republicii Moldova în reformarea domeniului economic, legislativ, în armonizarea legislației naționale cu legislația UE. Potrivit diplomatului, este importantă dezvoltarea unei strategii de comunicare la nivel național pentru a explica oamenilor beneficiile aderării. Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, pe lângă beneficiile pe care le va obține Moldova va trebui să vină și cu o contribuție economică, culturală.

Secretara de stat a Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, a spus că 20 de ani în urmă, la 1 mai, a fost cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene, 10 state, inclusiv Republica Slovacă, au aderat la UE și pe parcursul acestei perioade au avut loc transformări majore în aceste state, ceea ce încurajează foarte mult și Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor și îndeplinire a tuturor condițiilor necesare pentru aderarea la UE.

Expoziție foto cu genericul: „Slovacia pe harta UEˮ, organizată de Ambasada Slovaciei în Republica Moldova, poate fi vizitată până pe 14 mai 2024 la Café Europe din Chișinău.

Ministrul Popescu, despre cetățenii moldoveni blocați la granița cu Egipt: ”Vor fi coridoare de evacuare”
Articolul anterior
Bărbat mort, găsit pe carosabil la Suruceni! Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția îl caută
Articolul următor