Obiectul liturgic cunoscut sub numele de Steagul lui Ştefan cel Mare va fi punctul central al unei expoziţii de opere post-bizantine româneşti la Muzeul Luvru din Paris.
Jannic Durand, director al Departamentului de obiecte de artă la Muzeul Luvru, a dat mai multe detalii legate de acest eveniment. El a povestit că steagul, ce prezintă o ilustrare a Sfântului Gheorghe, a fost donat de către Ştefan cel Mare unei mănăstiri de la Muntele Athos şi, în anul 1917, a fost returnat României, prin intermediul unor oficiali francezi.
Reprezentantul Muzeului Luvru a spus că detalii despre obiectele ce vor fi cuprinse în expoziţie vor fi oferite după ce partea română şi partea franceză vor definitiva acordurile de împrumut.
„Subiectul expoziţiei a fost într-o măsură dictat la propunerea părţii române, anume împrumutul drapelului cu imaginea Sfântului Gheorghe, ce a aparţinut lui Ştefan cel Mare”, a afirmat Durand. În jurul obiectului românesc vor fi adunate, a detaliat el, „documente-mărturie” ale acestei „călătorii extraordinare” a steagului, şi anume documente de arhivă în franceză şi română, inclusiv, cel mai probabil, cartonul oficial de invitaţie editat la momentul reîntoarcerii drapelului.
„În jurul acestei opere de artă putem prezenta caracteristici speciale ale colecţiei române – bogăţia extraordinară în materie de textile brodate, a tradiţiilor bizantine şi post-bizantine”, a declarat Jannic Durand.
„De data aceasta, am hotărât să fie doar broderiile, pentru că mi se pare că este ceva mai spectaculos şi mai surprinzător pentru publicul francez. Am fi putut alege orice – icoane, manuscrise, alte obiecte de cult -, însă cred că broderiile sunt foarte reprezentative şi cred că este ceea ce a impresionat cel mai mult publicul francez”, a afirmat el.
„Ideea a venit în mod natural să marcăm şi noi, la Luvru, aceste două lucruri care s-a întâmplat să se petreacă împreună”, a adăugat Durand.
Sezonul Franţa-România se desfăşoară între zilele naţionale ale celor două ţări – 1 decembrie 2018 şi 14 iulie 2019 şi cuprinde sute de manifestări în Franţa şi România. Manifestările artiştilor români în Franţa, cuprinse în cadrul Sezonului, au loc între 27 noiembrie 2018 şi 14 aprilie 2019. De altfel, Sezonul va fi deschis pe 27 noiembrie, când preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, vor participa, la Catedrala Saint-Louis des Invalides din Paris, la o ceremonie dedicată atât Centenarului, cât şi marcării a 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial. Evenimentul va cuprinde un concert ce reuneşte Ansamblul Instrumental din Paris şi Corul Madrigal.