Stela Popa, dezvăluiri sincere de Ziua Radioului: ,,În adolescență m-am complexat fioros din doua motive: vocea și buzele mele”

Stela Popa a făcut mărturisiri inedite despre ea, de Ziua Radioului. Prezentatoarea TV a dezvăluit, într-o postare pe pagina sa de facebook, care erau motivele ce o făceau să se complexeze în adolescență, dar și cum a ajuns să îndrăgească cu multă pasiune vocația de jurnalistă.

,,Despre complexe și succese. La #Radio.

În adolescență m-am complexat fioros din două motive: vocea și buzele mele. Proști mai sunt uneori tinerii! Așadar, acum 100 de ani 😉 când eram adolescentă ascultam Radio Moldova. Să fi fost prin clasa a 8-a. Și aud eu că se face un concurs de poezie la Radio, la o emisiune pentru adolescenți. Pe o anumită temă. Îmi pun talentul în funcțiune, așez niște versuri pe foaie, sun și în câteva minute mă pomenesc în direct. Pentru prima oară la radio! Emoții, cu carul. Dar fac față cu brio și câștig acel concurs. Moderatoarea mă invită să ridic premiul direct de la sediu.

Acolo, când ajung, găsesc o gașcă faină de tineri de vârsta mea. Mă integrez rapid și, în scurt timp, realizatoarea și prezentatoarea emisiunii Zina Izbaș mă invită să intru în direct. Ba chiar să realizez și o rubrică la „Semnal junior”, emisiunea cu pricina. Cum, eu, cu vocea mea atipică la radio? Dar nu ratez această șansă și accept.

Merg săptămânal la emisiune, colaborăm, facem, dregem și aștept clipa când Zina îmi va spune să plec, pentru că eu credeam cu tărie că vocea mea nu e sub nicio formă radiofonică. Dar Zina se pare că a văzut ceva în vocea aceea atipica și a plantat prima sămânță de speranță. Mi-a dat aripi!

Timpul trece și uite așa creștem. Eu însă, tot cu complexul meu. Intru la facultatea de Jurnalism. Mă fac remarcată și acolo, dar de un lucru eram sigură – radio nu voi face niciodată. Mai cu seamă că apăruse vestitul Radio Nova pe atunci și altfel de voci se căutau. Dar vine o zi când îmi fac curaj și îi dezvalui complexul meu profesoarei de `Arta Vorbirii` vestita crainică Tamara Berzoi. La care dânsa zice: „Vocea ta e altfel, e inteligentă, prin voce te poți face remarcată, pentru că e un dar să ai o asemenea voce”.

Știți poveștile acelea în care vine Zâna bună și o transformă pe o tipă în prințesă? Ei bine, asta mi s-a întâmplat mie în acel moment. M-a transformat. Am înflorit. Dovadă sunt colaborările frumoase cu Radio România International, Radio Chișinău și Vocea Basarabiei.

Apoi, cel care a șters cu desăvârșire orice urmă de complex a fost jurnalistul Arcadie Gherasim, cel care m-a și lansat în lumea televiziunii. Vorbe de aur a spus atunci: „Nu contează cum e vocea, dar ce spui cu vocea!”

Au trecut mai bine de două decenii de atunci. Astăzi toți îmi spun că am o voce deosebită, specială. Și eu zâmbesc de fiecare dată când aud aceste complimente. Am ajuns să zâmbesc pentru că de-a lungul timpului am întâlnit oameni care au știut cum să mă încurajeze. Să mă învețe să îmi pun vocea în valoare.

Pe vremurile despre care vă scriu nu erau cursuri motivaționale ca azi. Pe atunci oamenii erau cei care te motivau. Si eu am întâlnit asemenea oameni! Și le mulțumesc! Iată de ce, mama îmi păstrează cu sfințenie primul tricou de la Semnal Junior. Și, din fericire, intru perfect în el și la 40 😉. Aceasta e haina descătușării mele de cel mai mare complex al vieții.

Am scris această postare pentru că astăzi este Ziua Radioului. Facebook îmi arată că cei mai mulți urmăritori ai mei sunt între 18-45 de ani. Pentru ei mi-am deschis sufletul. Cine știe, poate acolo, undeva, într-un colț al internetului stă un viitor profesionist în devenire și care are nevoie de o încurajare.

PS. Cât despre complexul buzelor mari, am scăpat ceva mai repede. Moda, bat-o vina 🙂”.

Jurnalista basarabeancă Stela Popa este căsătorită cu analistul politic român Dan Dungaciu. Acum câțiva ani, Stela Popa s-a mutat la București activând în calitate de prezentatoare TV la postul TVR2.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi stând în picioare

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Mărturia unei mame care a scăpat din infernul din Turcia: „Am fost îngropată de vie, alături de fiul meu nou-născut”
Articolul anterior
Air Moldova anulează mai multe curse regulate de zbor. Ce pot face pasagerii care au procurat bilete de avion
Articolul următor