Stiai ce se intampla cu adevarat atunci cand laşi telefonul la încarcat toată noaptea?

Timp de ani de zile, utilizatorii au crezut ca nu trebuie sa isi incarce telefonul toata noaptea pentru a nu afecta negativ bateria dispozitivului. Avertismentul pare sa fie doar un mit, scrie Business Insider, scrie digi-world.tv.

Mitul a aparut din cauza bateriilor vechi de telefoane si laptop-uri, a caror indicatoare oscilau intre 99% si 100% cand erau incarcate la maximum, insa expertii cred ca acest detaliu era cauzat mai degraba de erorile de masurare. Smartphone-urile au evoluat si astazi nu mai exista astfel de erori.

Capacitatea bateriei nu e afectată de încărcarea pe timpul nopţii

“Daca ai telefonul la incarcat toata noaptea, nu o sa scazi capacitatea bateriei,” a declarat Kyle Wiens, directorul iFixit, o companie din SUA cunoscuta pentru recenziile despre dispozitive. “Totul se leaga de ciclul bateriei – cum utilizezi bateria, cat efort o pui sa depuna.”

Ciclul bateriei se refera la numarul de reincarcari depline pe care il poti efectua inaintea ca bateria sa se degradeze semnificativ. De exemplu, daca bateria telefonului e la 50% si tu o reincarci pana la 100%, atunci efectuezi jumatate de ciclu.

Potrivit lui Wiens, bateria unui smartphone normal rezista la aproximativ 400 de cicluri pline de reincarcare, ceea ce inseamna ca un astfel de dispozitiv rezista in jur de un an si jumatate. Majoritatea telefoanelor mobile rezista mai mult de atat.

Daca iti lasi telefonul la incarcat pe timpul noptii, chiar si atunci cand bateria e plina, nu va afecta ritmul in care bateria trece prin ciclurile sale, ce depind de folosirea telefonului.

“Daca vorbim de eroziunea bateriei, ce trebuie sa intelegem e ca bateriile telefoanelor sunt intr-o stare constanta de descompunere,” a declarat un reprezentant al companiei Anker, ce produce baterii si accesorii pentru incarcatoare. “Telefonul tinut la incarcat noaptea nu va face o diferenta notabila in acest proces.”

“Smartphone-urile, asa cum sugereaza si numele, sunt inteligente,” a continuat reprezentantul Anker. “Fiecare unitate e dotata cu un cip ce previne incarcarea dupa ce a fost atinsa capacitatea de 100%. Astfel, cat timp telefonul e achizitionat de la un vanzator legitim, nu ar trebui sa existe niciun pericol in lasarea telefonului la incarcat peste noapte.”

Chiar daca incarcarea pe timpul noptii nu afecteaza ciclul bateriei, exista un pericol – temperatura. Asa cum avertizeaza Apple pe propriul site, bateriile din smartphone-urile moderne pot fi degradate de caldura extrema, indiferent daca e cauzata de incarcarea prelungita sau alti factori, mai scrie sursa citată.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Antonia, apostrofată de fani după ultima apariție: „Ți-ai făcut ceva la față!” Cum s-a apărat cântăreața e incredibil
Articolul anterior
Ce s-a întâmplat cu o pisică ajunsă la 20 de ani, căreia îi era foarte greu să urce și să coboare scările casei
Articolul următor