Cristina Scarlat: ”Sunt călită. Mi s-a dat foarte greu tot ce am!”

La un moment dat, cineva i-a dorit Cristinei să fie tare și să facă față, inclusiv,  bârfelor  din partea cârcotașilor. La care interpreta s-a arătat foarte pregătită să-i înfrunte pe toți.

separator
Cristina Scarlat: ”Sunt călită.  Mi s-a dat foarte greu tot ce am!”

Nemaivorbind de Eurovision, celebritatea i s-a dat foarte greu Cristinei Scarlat. Deși, are o practică și o experiență bogată în spate, Cristina a devenit mai cunoscută publicului larg datorită  preselecțiilor naționale Eurovision.

Luptătorul Alexandrin Guțu a devenit campion european Under 23

Luptătorul de stil greco-roman Alexandrin Guțu a devenit campion european Under 23. În finala de la București, el a dispus de azerul Khasay Hasanli.

MOLDPRES News Agency - Alexandrin Guţu a cucerit titlul de campion european  de cadeţi la greco-romane

La același turneu, Vitalie Eriomenco a cucerit medalia de bronz în categoria de 63 de kilograme.

Leonid Moroz (55 de kilograme) și Gabriel Lupașco (87 de kilograme) s-au clasat pe locul 5.

Scandal între Cristi Aldea-Teodorovici și una dintre fiicele lui Gheorghe Urschi

Scandal între familia regretatului cuplu Doina și Ion Aldea-Teodorovici și cea a îndrăgitului umorist Gheorghe Urschi.

Spiritele s-au încins după ce Liliana Urschi, una dintre cele două fiice ale maestrului, a anunțat că la concertul aniversar al „regelui umorului”, organizat în data de 6 mai la Palatul Național „Nicolae Sulac”, mai mulți artiști vor cânta melodii pe versuri de Gheorghe Urschi și muzică de Ion Teodorovici. Ideea nu a fost în totalitate pe placul fiului celor doi mari artiști, transmite tv8.md

Cristi se opune ca melodiile compuse de tatăl său să răsune pe scena Palatului Național dacă nu îi ascultă mai întâi el pe artiști. Moștenitorul drepturilor de autor ale Doinei și Ion Aldea-Teodorovici spune că își dorește să verifice personal „cât de bine se pliază personalitatea lor cu piesele date”.

Situația tensionată între cele două familii a ieșit la iveală în urma unui mesaj scris luni seară, 13 martie, de Liliana Urschi pe pagina de Facebook a tatălui ei, umoristul Gheorghe Urschi. Liliana spune că la concertul organizat cu ocazia aniversării a 75 de ani ai maestrului urmează să răsune melodii la care Ion Teodorovici și Gheorghe Urschi au lucrat împreună. Este vorba de în jur de 10 cântece, care ar urma să fie cântate de artiști consacrați, mai precizează fiica lui Gheorghe Urschi. 

„O filă aparte sunt cântecele create cu Ion Aldea-Teodorovici, în calitate de compozitor al unor lucrări izvorâte pe versurile scrise de Gheorghe Urschi. Trebuie să menționăm faptul că Gheorghe Urschi își amintește într-o emisiune televizată cât de inspirată și frățească era această întrepătrundere artistică, care apoi s-a transformat în ani de concerte, desfășurate în cluburile și sălile de festivități de prin satele din Moldova, având drept protagoniști două cupluri: Maria Urschi cu Gheorghe Urschi și Doina cu Ion Aldea-Teodorovici. Cu sălile pline, cu bilete vândute și taxe plătite. Astfel a apărut peste o duzină de cântece semnate de cei doi creatori. O parte dintre acestea vor răsuna și în spectacolul-concert jubiliar „GHEORGHE URSCHI – 75 DE ANI” din 6 mai 2023, de la Palatul Național „Nicolae Sulac”, se menționează în mesajul de pe pagina de Facebook a lui Gheorghe Urschi.

Liliana Urschi spune că Cristi Aldea-Teodorovici se opune și insistă ca artiștii selectați pentru concert să treacă întâi de toate propriul său filtru. Mai mult, fiica lui Urschi susține că moștenitorul cuplului Aldea-Teodorovici ar fi gata „să pună sigiliul Veto”, astfel încât niciuna dintre familii să nu poată valorifica operele la care au muncit împreună Ion Teodorovici și Gheorghe Urschi. 

Câteva ore după publicarea mesajului din numele Lilianei Urschi, tot pe Facebook a venit cu o reacție Cristi Aldea-Teodorovici. Tânărul spune că juridic are tot dreptul să se implice în procesul de alegere a artiștilor care vor să cânte piesele părinților săi. 

„Nu sunt împotriva artei, mai mult decât atât, vreau să fie valorificată la justa valoare și cu un control cât de minim al calității interpretării din partea deținătorilor de drepturi (în cazul dat eu fiind moștenitorul deplin al drepturilor de autor ale lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici). Cert este că nu m-am opus unei liste de interpreți (pentru melodiile tatei) propusă de Liliana Urschi în legătură cu un eventual eveniment dedicat maestrului, dar am insistat (cum obișnuiesc) să văd și să ascult cum interpretează artiștii dornici de a promova muzica părinților (indiferent cât de profesioniști ar fi) și vreau să cunosc și să verific cât de bine se pliază personalitatea lor cu piesele date și să mă implic cu analiză, sfaturi și alegerea melodiilor potrivite. Chiar tatăl meu alegea minuțios artistul care îi interpreta vreo melodie – analiza personalitatea, talentul și capacitățile printr-un proces complex. Iar după situația cu trupa Catharsis – care au alterat „Bucurați-vă” (cazuri sunt mai multe), am decis să mă implic în procesul de alegere a artiștilor care cântă piesele părinților, plus la asta juridic am tot dreptul”, a scris Cristi Aldea-Teodorovici.

De cealaltă parte, Liliana Urschi spune că toți artiștii care urmează să cânte la concertul din 6 mai sunt profesioniști și că personal este gata să meargă în instanță, doar ca melodiile pe versurile lui Gheorghe Urschi să răsune pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac”. 

„Pentru a nu fi tergiversat procesul de lucru în realizarea spectacolului-concert jubiliar „Gheorghe Urschi – 75 de ani”, prin acest comunicat declar că toate litigiile inițiate de dl Cristofor Aldea-Teodorovici împotriva artiștilor sau/și terțelor persoane din cadrul acestui eveniment vor fi preluate și suportate, inclusiv financiar, de membrul familiei Urschi – Liliana Urschi”, a scris fiica maestrului. 

La Chișinău va avea loc un concert în memoria lui Mihai Dolgan

Compozitorul, dirijorul și instrumentistul Mihai Dolgan, fost conducător al formației „Noroc” și al Ansamblului vocal-instrumental „Contemporanul”, deținător al „Ordinului Republicii”, ar fi împlinit astăzi 81 de ani.

La Chișinău se va organiza un concert în memoria lui Mihai Dolgan

În memoria lui Mihai Dolgan, duminică, 19 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău va avea loc un concert. Vor participa Lidia Botezatu, Ion Suruceanu, Radu Dolgan, Alexandru Cazacu, Liviu Știrbu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Delia Testemițeanu, Violeta Botezatu, Margaretta, Cerasela Filin, transmite Realitatea.md.

Anunțul a fost făcut de directorul general „MOLDOVA-CONCERT”, Andrei Locoman.

„Astăzi, 14 martie, mai mult ca oricând, gândurile publicului meloman se îndreaptă, printre amintiri, spre Mihai DOLGAN. Născut în zi de primăvară, împreună cu poetul Andrei Strâmbeanu a scris una dintre cele mai frumoase melodii dedicate primăverii, anotimp care ne oferă clipe de înaltă revelație sufletească. Iar Muzica lui Mihai DOLGAN, sensibilă și de mare emotivitate, interpretată de legendara formație „Noroc” face ca să iubim și mai mult primăvara, s-o așteptăm cu sufletul deschis… Mihai DOLGAN a adus noroc muzicii ușoare din țara noastră. Frumoasă, unică, deosebită sărbătoare muzicală ar fi putut fi astăzi la Palatul Național „Nicolae Sulac”, când Mihai DOLGAN ar fi împlinit vârsta de 81 de ani… De nu ar fi fost acea zi tristă de 16 martie 2008, când marele artist a zis adio primăverii pe care a cântat-o”, a scris pe Facebook Andrei Locoman.

Dolgan s-a născut în 1942, în satul Vladimirești, raionul Sângerei. În anii 1959-1962 a studiat la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. Cariera muzicală a început-o în 1958, la Casa de Cultură din Sângerei, acompaniind la acordeon, ulterior fiind acordeonist în diferite formații ale Filarmonicii din Chișinău (astăzi – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”).

În anul 1967 a înființat Ansamblul instrumental „Noroc”. Pe parcursul activității, „Noroc” a contribuit la lansarea și afirmarea mai multor interpreți, printre care: Iurie Sadovnic, Anatol Neamțu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Gheorghe Țopa ş.a. Mihai Dolgan a lansat mai multe piese: „Cântă un artist”, „Chișinăul meu cel mic”, „Basarabia”, „Primăvara”, „De ce plâng ghitarele” ș.a.

În 1977 lui Mihai Dolgan i s-a acordat titlul de „Artist Emerit”, în 1988 – cel de „Artist al Poporului”. În 2001 a fost distins cu „Ordinul Republicii”. Mihai Dolgan s-a stins din viață la 16 martie 2008, în Chișinău. El a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din Capitală. La 12 octombrie 2018, în memoria compozitorului și interpretului de muzică ușoară Mihai Dolgan, a fost inaugurat un scuar la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Bulgară din Capitală.

Boris Covali crede că de vină a fost limba!
Articolul anterior
Desert din fructe uscate
Articolul următor