Un articol publicat la începutul acestei săptămâni de către portalul belgian Express Business, prezintă motivele pentru care moldovenii formează ,,cel mai nefericit popor din lume”. Articolul critică aspru societatea moldovenească și raportează totodată că ceea ce îi face nefericiți pe moldoveni, pe lângă sărăcia și corupția din țară, este de fapt lipsa altruismului și egoismul. Să fie oare așa? Concluzia îi aparține sociologului olandez Ruut Veenhoven.
,,Cu toții ne amintim imagini din țările în care viața nu este deloc ușoară, este vorba despre Syria, Irak și Venezuela. Însă, ne gândim mai puțin la Moldova”, își începe articolul redacția belgiană Express Business, atașând poza din imagine.
,,Moldova este o țară mică puțin cunoscută, o republică din Estul Europei, aflată la frontiera cu România și Ucraina. Aproape 3,5 milioane de oameni locuiesc aici și se vorbește puțin despre capitala ei, Chișinău”, scrie în articol.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Sociologul olandez Ruut Veenhoven, cunoscut drept „părintele cercetărilor privind fericirea” și cel care gestionează World Database of Happiness (baza de date din lume privind fericirea popoarelor), când a comparat țările lumii la capitolul fericire, a constatat că Republica Moldova se află la coada clasamentului.
Sociologul a început să studieze în lucrările sale ce anume face o țară nefericită și a avut surpriza să constate că nu este neapărat vorba despre sărăcie ori bogăție. În opinia specialistului e vorba despre următoarele calități: prietenie între semeni, încredere și bogăție relativă, iar deținătoarele primelor două poziții sunt Islanda și Danemarca.
De ce este Moldova țara cu cei mai nefericiti oameni din lume?
Moldovenii sunt nefericiți pentru că sunt egoiști, iar calități precum prietenia, încrederea și altruismul le sunt puțin cunoscute. Asta vrea să menționeze articolul.
,,E vorba despre locuitori săraci într-un cartier bogat și, acestui lucru, nu știi cum să îi faci față. În același timp, mita și corupția sunt mai degrabă o regulă decât o excepție”, declară sociologul.
Specialistul a rezumat mentalitatea moldovenească într-o singură frază, compusă din trei cuvinte: ,,Pas mon problème” (în traducere – ,,aceasta nu este problema mea…”).
Potrivit sociologului, ,,efortul de a-i face pe oamenii să acționeze în grup pentru a realiza un lucru este supus eșecului, fiindcă nimeni nu vrea să facă ceva ce ar putea să-l promoveze pe un altcineva, lipsa de încredere a făcut din Moldova o prăpastie neagră de neîncredere și egoism”.
Sociologul mai spune că, de fapt, ,,cultura moldovenească atribuie prea puțină importanță unor calități precum prietenia, încrederea și altruismul și astfel situația economică slabă îi face pe oameni nefericiți”.