De ce Moldova este țara cu cei mai nefericiți oameni din lume?

Un articol publicat la începutul acestei săptămâni de către portalul belgian Express Business, prezintă motivele pentru care moldovenii formează ,,cel mai nefericit popor din lume”. Articolul critică aspru societatea moldovenească și raportează totodată că ceea ce îi face nefericiți pe moldoveni, pe lângă sărăcia și corupția din țară, este de fapt lipsa altruismului și egoismul. Să fie oare așa? Concluzia îi aparține sociologului olandez Ruut Veenhoven.

separator

,,Cu toții ne amintim imagini din țările în care viața nu este deloc ușoară, este vorba despre Syria, Irak și Venezuela. Însă, ne gândim mai puțin la Moldova”, își începe articolul redacția belgiană Express Business, atașând poza din imagine.

aasd

,,Moldova este o țară mică puțin cunoscută, o republică din Estul Europei, aflată la frontiera cu România și Ucraina. Aproape 3,5 milioane de oameni locuiesc aici și se vorbește puțin despre capitala ei, Chișinău”, scrie în articol.

Sociologul olandez Ruut Veenhoven, cunoscut drept „părintele cercetărilor privind fericirea” și cel care gestionează World Database of Happiness (baza de date din lume privind fericirea popoarelor), când a comparat țările lumii la capitolul fericire, a constatat că Republica Moldova se află la coada clasamentului.

Sociologul a început să studieze în lucrările sale ce anume face o țară nefericită și a avut surpriza să constate că nu este neapărat vorba despre sărăcie ori bogăție. În opinia specialistului e vorba despre următoarele calități: prietenie între semeni, încredere și bogăție relativă, iar deținătoarele primelor două poziții sunt Islanda și Danemarca.

De ce este Moldova țara cu cei mai nefericiti oameni din lume?

Moldovenii sunt nefericiți pentru că sunt egoiști, iar calități precum prietenia, încrederea și altruismul le sunt puțin cunoscute. Asta vrea să menționeze articolul.

,,E vorba despre locuitori săraci într-un cartier bogat și, acestui lucru, nu știi cum să îi faci față. În același timp, mita și corupția sunt mai degrabă o regulă decât o excepție”, declară sociologul.

Specialistul a rezumat mentalitatea moldovenească într-o singură frază, compusă din trei cuvinte: ,,Pas mon problème” (în traducere – ,,aceasta nu este problema mea…”).

Potrivit sociologului, ,,efortul de a-i face pe oamenii să acționeze în grup pentru a realiza un lucru este supus eșecului, fiindcă nimeni nu vrea să facă ceva ce ar putea să-l promoveze pe un altcineva, lipsa de încredere a făcut din Moldova o prăpastie neagră de neîncredere și egoism”.

Sociologul mai spune că, de fapt, ,,cultura moldovenească atribuie prea puțină importanță unor calități precum prietenia, încrederea și altruismul și astfel situația economică slabă îi face pe oameni nefericiți”.

40% din veniturile moldovenilor, risipite pe alimente neconsumate

Republica Moldova se confruntă cu o problemă gravă legată de risipa alimentară, care generează pierderi economice semnificative și amplifică inegalitățile sociale. Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, mii de tone de produse alimentare sunt aruncate anual, în timp ce peste un milion de moldoveni trăiesc sub pragul sărăciei absolute, scrie bani.md.

„În prezent, observăm o tendință ușoară de reducere a risipei alimentare, dar problema rămâne majoră. Alimentele aruncate ar putea hrăni persoanele aflate în dificultate”, a declarat Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, pe 20 decembrie.

În 2024, fiecare moldovean risipeste, în medie, 71 kg de alimente anual, iar pentru 2025 se estimează un nivel de 70 kg/persoană. În total, în acest an, circa 180.000 de tone de alimente – echivalentul a 3.000 de vagoane marfare – vor ajunge la gunoi.

Deși există inițiative precum Banca de Alimente, care recuperează o mică parte din alimentele aruncate (aproximativ 0,15% sau 260 de tone anual), acestea rămân insuficiente pentru a combate problema în mod eficient.

Între 2020 și 2024, prețurile alimentelor au crescut cu 76,5%, cea mai mare creștere din ultimele două decenii. Cu toate acestea, moldovenii continuă să arunce o cantitate semnificativă de alimente.

Statisticile arată că 39,7% din veniturile gospodăriilor moldovenești sunt alocate alimentelor, al doilea cel mai ridicat procent din Europa, după Ucraina (42%).

Categoriile cu venituri mai reduse din mediul rural cheltuie până la 56,1% din veniturile lor pe alimente, comparativ cu 53,1% în mediul urban. Această pondere arată gradul de sărăcie avansat al țării și necesitatea unor măsuri urgente pentru reducerea risipei și sprijinirea celor vulnerabili.

La nivel global, țările dezvoltate înregistrează nivele ridicate ale risipei alimentare: în America de Nord, risipa per capita este de 280-300 kg anual, în timp ce în Republica Moldova este de 71 kg.

„Creșterea bunăstării nu ar trebui să însemne o creștere a risipei alimentare”, a concluzionat Ioniță, subliniind necesitatea unor politici mai eficiente și a unei conștientizări sporite pentru reducerea pierderilor alimentare.

Valoarea estimată a produselor alimentare risipite va atinge 22,3 miliarde de lei în 2025, dintre care 7,6 miliarde vor reprezenta alimente cumpărate și aruncate de populație.

R. Moldova va putea exporta preparate din carne de pasăre în UE

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) aduce la cunoștința agenților economici, producători de produse din carne de pasăre, despre modificările efectuate în legislația Uniunii Europene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Astfel,  Republica Moldova a fost autorizată să exporte în Uniunea Europeană,  începând cu data de 01 ianuarie 2025, produse din carne de pasăre “care nu trebuie să fie supuse unui tratament specific de atenuare a riscurilor în conformitate cu anexa XXVI la Regulamentul delegat (UE) 2020/692 (spre exemplu  preparate din carne de pasăre)”.

ANSA îndeamnă mediul privat să depună, la sediile autorității, cererea pentru exportul categoriei date de produse din carne de pasăre.

Menționăm că, la producerea preparatelor din carne de pasăre se va permite utilizarea cărnii materie-primă de pasăre, provenită de la abatoare care sunt listate cu drept de export în Uniunea Europeană.

Amintim că, primele exporturi de carne de pasăre, din Republica Moldova în statele-membre ale Uniunii Europene, au fost lansate începând cu luna noiembrie 2024.

Din cauza crizei energetice, în stânga Nistrului se vor închide unele policlinici și spitale

Unele spitale și policlinici din Transnistria își vor suspenda activitatea, în cazul întreruperii livrărilor de gaze naturale. Despre asta anunță canalele TV locale. Acestea precizează că pacienții din instituțiile medicale care vor fi închise vor fi redirecționați spre cele care își vor continua activitatea. Lista lor va fi stabilită de așa-zisul minister al sănătății de la Tiraspol.

De asemenea, presa din regiune anunță că, de luni, în Transnistria vor fi suspendate examenele medicale programate. Decizia are la bază necesitatea eliberării paturilor pentru situații de urgență, în cazul în care va fi nevoie de acordarea asistenței în condiții de staționar.

Pe lângă apelurile obișnuite, ambulanțele vor transporta pacienții și la spitalele în care va exista încălzire centralizată, a declarat șefa așa-zisului minister al sănătății de la Tiraspol, Cristina Albul.

Lidia Naforniță s-a apucat de făcut păpuși
Articolul anterior
O vedetă e în pragul anorexiei
Articolul următor