De ce Moldova este țara cu cei mai nefericiți oameni din lume?

Un articol publicat la începutul acestei săptămâni de către portalul belgian Express Business, prezintă motivele pentru care moldovenii formează ,,cel mai nefericit popor din lume”. Articolul critică aspru societatea moldovenească și raportează totodată că ceea ce îi face nefericiți pe moldoveni, pe lângă sărăcia și corupția din țară, este de fapt lipsa altruismului și egoismul. Să fie oare așa? Concluzia îi aparține sociologului olandez Ruut Veenhoven.

separator

,,Cu toții ne amintim imagini din țările în care viața nu este deloc ușoară, este vorba despre Syria, Irak și Venezuela. Însă, ne gândim mai puțin la Moldova”, își începe articolul redacția belgiană Express Business, atașând poza din imagine.

aasd

,,Moldova este o țară mică puțin cunoscută, o republică din Estul Europei, aflată la frontiera cu România și Ucraina. Aproape 3,5 milioane de oameni locuiesc aici și se vorbește puțin despre capitala ei, Chișinău”, scrie în articol.

Sociologul olandez Ruut Veenhoven, cunoscut drept „părintele cercetărilor privind fericirea” și cel care gestionează World Database of Happiness (baza de date din lume privind fericirea popoarelor), când a comparat țările lumii la capitolul fericire, a constatat că Republica Moldova se află la coada clasamentului.

Sociologul a început să studieze în lucrările sale ce anume face o țară nefericită și a avut surpriza să constate că nu este neapărat vorba despre sărăcie ori bogăție. În opinia specialistului e vorba despre următoarele calități: prietenie între semeni, încredere și bogăție relativă, iar deținătoarele primelor două poziții sunt Islanda și Danemarca.

De ce este Moldova țara cu cei mai nefericiti oameni din lume?

Moldovenii sunt nefericiți pentru că sunt egoiști, iar calități precum prietenia, încrederea și altruismul le sunt puțin cunoscute. Asta vrea să menționeze articolul.

,,E vorba despre locuitori săraci într-un cartier bogat și, acestui lucru, nu știi cum să îi faci față. În același timp, mita și corupția sunt mai degrabă o regulă decât o excepție”, declară sociologul.

Specialistul a rezumat mentalitatea moldovenească într-o singură frază, compusă din trei cuvinte: ,,Pas mon problème” (în traducere – ,,aceasta nu este problema mea…”).

Potrivit sociologului, ,,efortul de a-i face pe oamenii să acționeze în grup pentru a realiza un lucru este supus eșecului, fiindcă nimeni nu vrea să facă ceva ce ar putea să-l promoveze pe un altcineva, lipsa de încredere a făcut din Moldova o prăpastie neagră de neîncredere și egoism”.

Sociologul mai spune că, de fapt, ,,cultura moldovenească atribuie prea puțină importanță unor calități precum prietenia, încrederea și altruismul și astfel situația economică slabă îi face pe oameni nefericiți”.

Luptătoarea moldoveancă Mariana Draguțan a cucerit medalia de argint la turneul internațional din Zagreb

Luptătoarea Mariana Draguțan a cucerit medalia de argint la turneul internațional Zagreb Open. Sportiva de 22 de ani a obținut 3 victorii în categoria de greutate 55 kg, cu Erika Bognar (Ungaria), Laura Stanelyte (Lituania) și Lauren Mason (SUA), fiind învinsă doar de japoneza Moe Kiyooka.

Mariana Draguțan s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de lupte | IPN

La Zagreb la feminin vor mai evolua Iulia Leorda (53 kg), Anastasia Nichita (59 kg) și Irina Rîngaci (68 kg), conform olympic.md.

Procuratura Anticorupție anunță că Igor Dodon, soția acestuia și un medic sunt bănuiți în cadrul unui nou dosar penal, privind „deținerea și folosirea unui document medical fals”

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că vineri, 3 februarie, procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon, și a medicului care a confecționat „documentul medical fals”, în baza căruia Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a permis ieșirea din țară a fostului șef de stat și a soției acestuia, transmite Ziarul de Gardă.

De ce a fost chemată la audieri Galina Dodon, soția lui Igor Dodon. Cum se  implică CNA-ul în acest caz

„Astfel, medicul este bănuit de confecționarea și deținerea documentelor oficiale false, care acordă drepturi. În același timp, ex-președintele R. Moldova împreună cu soția sa, sunt bănuiți în deținerea și folosirea documentului oficial fals care acordă drepturi”, anunță PA.

În baza documentului menționat, Igor Dodon a solicitat Judecătorilor Curții Supreme de Justiție sa îi încuviințeze să părăsească țara, aceeași solicitare fiind înaintată de către Galina Dodon.

Procuratura Anticorupție precizează că la 26 ianuarie 2023 a pornit urmărirea penală pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 361 alin.(2) lit.b) din Codul penal – „Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false, acțiuni săvârșite de două sau mai multe persoane”.

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat pe 26 ianuarie că a înaintat un demers la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), prin care a solicitat înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu în privința lui Igor Dodon, în contextul în care, potrivit PA, medicul care a semnat actul ce ar confirma necesitatea deplasării lui Igor Dodon peste hotare a declarat că „nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege”.

PA a transmis că medicul a declarat, în cadrul audierilor, că „solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte” Igor Dodon.

Între timp, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, care urma să plece în România, în perioada 28 ianuarie 2023 – 05 februarie 2023, a anunțat că și-a anulat plecarea.

„Din cauza interdicției din partea procurorului pe caz ca soția să ne însoțească, dar și a presiunilor și persecutărilor la adresa medicilor care au eliberat prescripția pentru reabilitate, am decis să renunțăm la această deplasare. Vom căuta soluții alternative de tratament în țara noastră”, a explicat Dodon.

La 19 ianuarie 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cererea apărătorilor lui Igor Dodon, privind încuviințarea de a părăsi R. Moldova, în perioada 28 ianuarie 2023 – 05 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post Covid-19, în România, a fiului fostul președinte. Potrivit PA, avocații fostului președinte au anexat un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare, fiind prezentată și Trimiterea-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie 2023.

Pe 6 ianuarie 2023, judecătorii CSJ au admis demersul procurorului privind prelungirea termenului măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pentru alte 60 de zile, în privința lui Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.

Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 18 noiembrie. Fostul șef de stat a fost plasat atunci sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara.

Ambuteiaje kilometrice în Capitală, în urma unui accident violent la sensul giratoriu de pe bulevardul Renașterii Naționale

Un accident violent produs în această seară, în jurul orei 18:30, la sensul giratoriu din apropierea Circului din Chișinău, a creat ambuteiaje masive în această zonă a capitalei.

Potrivit informațiilor preliminare, două autoturisme au intrat în coliziune.

Deocamdată, nu se cunosc detalii despre victime. Vom reveni cu detalii.

Lidia Naforniță s-a apucat de făcut păpuși
Articolul anterior
O vedetă e în pragul anorexiei
Articolul următor