De noi depinde dacă va fi “Balul Brazilor” în acest an

Al patrulea an consecutiv, Nata Albot organizeaz

separator
ă „Balul Brazilor de Crăciun”. În luna decembrie, studenții de la instituțiile de învățământ cu profil artistic, vor crea brazi originali de Crăciun. Cele mai inedite lucrări vor fi expuse timp de 2 săptămâni la Muzeul Național de Artă al Moldovei, iar mai apoi vor fi scoase la licitație în cadrul unui eveniment.

Pentru că nu se găsesc prea mulți sponsori atunci când este vorba despre proiectele culturale din Republica Moldova, Nata Albot îndeamnă toți doritorii să sprijine creativitatea și tânăra generație din Moldova printr-o donație.

“De această ediție a BBC am început să ne ocupăm încă din vară. Am trimis oferte, am tot discutat cu lumea.Fiind o asociație obșească K Lumea poate realiza proiecte din granturi, donații sau  sponsorizări, deci nu este subisidiată în nici un fel de programe de stat, care i-ar permite în continuu doar să creeze, fără să-și bată capul pe ce bani să facă toate acestea.  Ar fi fost ideal, ca organizații din Moldova,  precum este a noastră, care se ocupă de proiecte sociale de cultură, să fie automat susținute din taxele companiilor comerciale din Moldova. Dar acest e doar un vis. Deocamdată soarta proiectelor noastre depinde în totalitate de bugetele pe care reușim să le obținem de la sponsori, scriind proiecte sau bătând pe la uși de companii locale. Iar cartea noastră de vizită nu este una pe hârtie, ci sunt evenimentele noastre deja realizate.

De această ediție a BBC am început să ne ocupăm încă din vară. Am trimis oferte, am tot discutat cu lumea.Fiind o asociație obșească K Lumea poate realiza proiecte din granturi, donații sau  sponsorizări, deci nu este subisidiată în nici un fel de programe de stat, care i-ar permite în continuu doar să creeze, fără să-și bată capul pe ce bani să facă toate acestea.  Ar fi fost ideal, ca organizații din Moldova,  precum este a noastră, care se ocupă de proiecte sociale de cultură, să fie automat susținute din taxele companiilor comerciale din Moldova. Dar acest e doar un vis. Deocamdată soarta proiectelor noastre depinde în totalitate de bugetele pe care reușim să le obținem de la sponsori, scriind proiecte sau bătând pe la uși de companii locale. Iar cartea noastră de vizită nu este una pe hârtie, ci sunt evenimentele noastre deja realizate.

Vă invit să intrați pe acest link  AJUTĂ BRAZII SĂ AJUNGĂ LA MUZEU. Faceți o donație pentru acest proiect  cu cardul vostru bancar . Suma poate fi oricare. Pentru voi poate fi o sumă nesemnificativă, pentru noi, adunată la alte donații pot scoate proiectul din impas. Noi ținem la acest copil și vrem ca el să crească mare.”

Citește mai multe detalii despre „Balul Brazilor de Crăciun”!

Tinerii de la Ansamblul ,,Hecenii”, invitați speciali la sediul Ansamblului „Joc”. Coregraful Dionisie Cobilaș, premiat pentru promovarea dansului popular

Dansatorii din satul Heciul Nou, raionul Sângerei, care au ridicat sala în picioare la concursul „Românii au talent”, au fost invitații de onoare ai Ansamblului „JOC” din Chișinău. Tinerii au fost felicitați pentru succesul de la „Românii au talent”, unde au scris istorie fiind promovați prin Golden Buzz direct în semifinala concursului.

De asemenea, coregraful de la „Hecenii”, Dionisie Cobilaș, a fost premiat pentru faptul că promovează dansul popular.

,,Hecenii la Baletul Național JOC! Tinerii extraordinari, laureați cu „Golden Buzz” din partea Andra la Romanii au talent „, au fost astăzi invitați speciali la sediul instituției noastre. Aici, ei au fost felicitați pentru performanțele lor remarcabile și au primit întregul nostru suport pentru semifinala concursului. Această vizită le-a oferit ocazia să exploreze și să experimenteze esența JOC: au vizitat muzeul unde istoria trupei este prezentată în amănunt, au admirat diversitatea costumelor din costumeria noastră și au asistat la repetiția generală pentru spectacolul din 17 aprilie, ce va avea loc în Iași.

Artiștii noștri i-au întâmpinat pe tineri cu căldură, și împreună am creat momente memorabile, pe care le puteți vedea în videoclipul de mai jos. Le urăm succes lui Dionisie Cobilas și tuturor tinerilor pasionați și iubitori de dans în semifinala „Românii au Talent” noi le ținem pumnii strânși pentru câștigarea marelui premiu! Hai HECENII!”, se arată în postarea publicată pe pagina de facebook a Ansamblului Joc.

Vezi video mai jos!

O profesoară din Anenii Noi vrea să tranforme casa bunicilor, veche de peste 70 de ani, în atracție turistică

Satul Geamăna ar putea să devină punct de atracție pentru cei pasionați de istorie și tradiții. O profesoară din localitate, Ludmila Coiman, vrea să transforme casa părintească, veche de peste 70 de ani, într-o pensiune, scrie jurnal.md.

Deși locuința nu este încă pregătită corespunzător, acolo stau temporar refugiați din Ucraina.

„Locul acesta a fost cumpărat de la niște evrei din sat, după război. În acest loc era casa evreilor. Mai era, cum se spune la sat, sărăieșe pentru păsări. Noi am demolat-o pentru că am început o construcție nouă, dar casa este cu temeinicul cum a fost ea. Noi puțin ce am schimbat”, relatează Ludmila Coiman, profesoară din satul Geamăna, raionul Anenii Noi.

Ludmila Coiman a mărturisit că locuința a fost reconstruită de către bunicii ei în anii 1946-1948. Multe lucruri femeia le-a păstrat cu acuratețe și abia aștepta ca să le aranjeze din nou în casa părintească.

„Am scos totul din casă și le-am depozitat la mine. Nu am aruncat nimic. În casă este totul de la bunica mea cusute, țesute. Numai paturile sunt noi. În rest este tot ceea ce a aparținut bunicii mele. Și dulap, și covoare de pe pereți și țolurile de pe jos”, adaugă aceasta.

Deși ideea de a crea în acest loc o pensiune i-a venit în 2021, Ludmila Coiman mai are mult de lucru pentru a-și realiza visul. Casa a primit primii vizitatori în aprilie 2022, aceștia fiind șapte refugiați din Ucraina.

„Domnul primar ne-a sunat și ne-a întrebat dacă suntem disponibili și dacă putem să primim la gazdă . Nici nu a fost întrebarea dacă să ne mai gândim. Noi am făcut toate cele necesare ca ei să aibă condiții, pentru că noi nu eram pregătiți. Am adus și veselă și plită, tot tot”, explică profesoara.

Femeia ține mult la lucrurile păstrate. Unele dintre acestea sunt două rochii ale bunicii. Poți viziona întregul reportajul aici.

Fotografie rară cu maestrul Eugen Doga la vârsta de 14 ani, când a venit la Chișinău să studieze muzica

O poză emoționantă a fost publicată pe pagina de Facebook Eugen Doga. În ea apare maestrul, la vârsta de 14 ani, atunci când a venit la Chișinău să studieze muzica, alături de colegii săi.

Primul instrument pe care l-a însușit geniul muzicii nu a fost pianul, ci violoncelul.

„Ne-a examinat directorul școlii, un domn foarte cumsecade pe care-l chema D. Gherșfeld. Aveam țărână sub unghii, dar el m-a așezat la pian și se pare că m-am descurcat, pentru că am plecat acasă, însă peste o vreme am primit aviz că am fost acceptat. La începutul anului, toți plecau la studii, dar eu nu m-am dus, pentru că mama nu avea bani nici de drum, nici de mâncare, şi nu avea cu ce să mă îmbrace. Eu plângeam afară, ea plângea în casă și zicea: N-am avut noroc să învăț și nici copilul nu are. Peste trei luni, nu știu ce a făcut mama, dar a găsit cu ce să mă trimită la Chișinău și am început studiile. Profesorii s-au uitat la degetele mele și au zis că sunt potrivite pentru violoncel. Primul onorariu l-am primit încă în timpul școlii după ce am cântat la o nuntă. Nu mi-au dat bani, dar am fost servit cu o ciorbă – erau timpuri grele”, a povestit anterior, într-un interviu, Eugen Doga.

Astăzi, acea școală de muzică din Chișinău îi poartă numele.

Cât costă un vaccin antigripal
Articolul anterior
Bomboane cu viermi descoperite într-un magazin din Chişinău
Articolul următor