Eugen Doga invită la concert!

Maestrul Eugen Doga, în colaborare cu Direcția Cultură a Municipiului Chișinău, lansează pentru prima dată la Chișinău, cartea de arii și romanțe „Dialogurile dragostei”, volumul I, cu muzică semnată de compozitorul Eugen Doga și inspirată din iubirea cutremurătoare a marelui poet Mihai Eminescu şi Veronica Micle.

separator

Evenimentul va avea loc miercuri, pe 19 aprilie, cu începere de la ora 18.00, la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici”. Spectatorii vor avea parte de o seară cu dedicații, autografe și surprize.

17903537_774965452680839_2809818726593254637_n

Volumul I „Dialogurile dragostei” conține 25 de cântece și romanțe, semnate de Eugen Doga, pe versuri de Veronica Micle și Mihai Eminescu. În cadrul spectacolului vor evolua: soprana Mariana Bulicanu, solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Cristina Pintilie, Ana Cernicova, soprană TNOB, Marcel Roșca, elevii Liceului „Ciprian Porumbescu” și Orchestra simfonică dirijată de Dumitru Cârciumaru.

Opera lui Mihai Eminescu și dragostea dintre poet și Veronica Micle a marcat întreaga creație a compozitorului Eugen Doga. Maestrul a scos muzica din poezie, întâietate având versul lui Mihai Eminescu şi a Veronicăi Micle.

„Eu cred că aceste două mari personalități din istoria culturii românești au fost create una pentru alta creată. Cred că multe lucrări nu ar fi apărut dacă cei doi nu se cunoșteau. Veronica era o poetă genială… Niște poezii extraordinare, atâta dragoste, atâta căldură, atâta ură, devotament, pasiune, atâta spațiu în aceste sentimente. Nu le găsești la nimeni în literatură. Creația celor doi era legată. De exemplu în „Povestea cordului” găsim acest lucru și la Eminescu dar și la Veronica. Simțirile lor erau într-adevăr într-un dialog”, spunea într-un interviu maestrul Eugen Doga.

Eugen Doga este cel mai mare compozitor contemporan al nostru, autorul valsului secolului XX – „Tandra şi gingaşa mea fiară”, care alături de altă lucrare – „Gramofon” – se află topul celor mai frumoase 100 de piese din toate timpurile. Creaţia sa este una vastă şi cuprinde cântece, melodii lirice, muzică de balet, pentru spectacole de teatru şi pentru 200 de filme.

Biletele le puteți achiziționa de la casele Filarmonicii (tel.(022) 22-27-34)

Înghețuri de până la -3 grade în țară

 În perioada 27-29 aprilie, sunt posibile înghețuri de până la -3 grade Celsius. Specialiștii recomandă ca plantele sensibile la îngheț să fie cultivate pe pante cu expoziția sudică sau sud-vestică, care asigură traversarea cu ușurință a aerului rece pe văi.

Potrivit specialiștilor, înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sunt caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul și alunul. De asemenea, sunt afectate și plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii. Culturile legumicole sunt cele mai pretențioase față de căldură, iar temperaturile de 0 sau – 1 grade Celsius duc la pieirea lor. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui și sfeclei de zahăr, în timpul răsăririi lor, nu este mare și este posibilă doar în raioanele de nord ale țării.

Culturile de câmp sunt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară. Temperaturile scăzute se datorează unui val de aer rece, care va traversa teritoriul Republicii Moldova timp de câteva zile.

Nu fă asta de blajini: ne îndeamnă preotul Petru Storoja

În cadrul unui interviu oferit revistei unica.md, alături de Aura, Petru Storoja, parohul bisericii Sântul Ierarh Nicolae din Chișinău a oferit câteva sfaturi utile pentru enoriași care să le evite la Blajini. În primul rând faptul că pe morminte nu trebuie să punem nimic, în special mâncare.

„La biserică se aduce cozonac, ouă roșii, agheasmă, tămâie și desiguri flori vii – nu cele artificiale. Deoarece trebuie să păstrăm cimitirul ca un loc sfânt”. Poți vedea toate miturile religioase pe canalul de youtube unica.md

Datorită inverstițiilor în imobiliare Moldoa s-a situat în top cele mai bune țări din Europa

 În Europa Centrală și de Est, Republica Moldova se situiază pe primul loc. Analiza a luat în considerare elemente-cheie ale investițiilor imobiliare, cum ar fi ratele de impozitare pe proprietate, impozitul pe venit din chirii și randamentul brut al închirierii.

Hand holding wooden home with text message Buy or Rent, on wooden desk office. Save money and buy house concept.

Moldova a fost descrisă ca fiind „o piață emergentă, cu randamente ridicate, potrivită pentru investitorii imobiliari timpurii și toleranți la risc”, în cadrul studiului, care a constatat că costurile de achiziție a unei proprietăți ajung la maximum 2,80% din preț, iar impozitul pe veniturile din chirii este de doar 12%, ceea ce asigură un randament atractiv.

Țara a obținut un scor ridicat și datorită capitalei sale, Chișinău, care a cunoscut o dezvoltare constantă în ultimii ani în infrastructură, ospitalitate și afaceri, scrie euronews.md.

Paștele în familia Victoriei Lungu. „Îmi pare rău că nu mergeam cu mama la Biserică”
Articolul anterior
Cum va fi vremea în Noaptea de Înviere. Va ploua?
Articolul următor
Close menu