Paștele în familia Victoriei Lungu. „Îmi pare rău că nu mergeam cu mama la Biserică”

Cu câțiva ani în urmă, interpreta sărbătorea Paștele alături de mama, acum, însă, aceasta merge la casa părintească însoțită doar de fiica Valeria. Împreună fac curățenie, prepară mielul tradițional, merg la Biserică și-o pomenesc pe bunica…

separator

„Când era mama în viață, mergeam cu Valeria la țară și dădeam copacii cu var, coceam pască, vopseam ouăle, pregăteam bucate tradiționale. Fiicei mele îi plăcea foarte mult  să o ajute pe bunica. Mama întotdeauna ținea post și eu eram cea care gusta sarmalele, răciturile și restul bucatelor.

Îmi pare rău că nu mergeam cu ea la Biserică, că nu mă rugam atât de des. Acum, după decesul ei, văd altfel lucrurile.

De când ea nu mai este, mă duc la țară cu o săptămână înainte de Paște și fac curățenie în curte, în casă, pregătesc totul pentru sărbătoare.

În Săptămâna Patimilor țin post strict, iar în ultimele 3 zile beau doar apă. La Biserică mă duc cu Valeria, stăm de la 11 seara până dimineața, când mă împărtăș. După ce venim de la sfințire, ne spălăm cu ouă și bănuți și gustăm din mielul pregătit în noaptea Paștelui. A doua zi, îmi vizitez sora și frații și sărbătorim împreună.

De Paștele Blajinilor, a decedat tata. De aceea, în fiecare an mergem la cimitir.

Regret că tot timpul puneam pe primul loc cariera, alergam la concerte, evenimente și nu aveam timp s-o vizitez pe mama mai des. Acum, am înțeles că liniștea sufletească este cea mai importantă și mă strădui să merg la Biserică, la Mănăstiri, să mă rog și să-mi cer iertare.”

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Cum arată pasca de la Drochia! Știe Amelie, micuța Liliei Ojovan
Articolul anterior
Eugen Doga invită la concert!
Articolul următor