Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului vine cu mai multe surprize. Iată care sunt ele!

De pe 2 până pe 8 decembrie, la cinematograful Odeon, va avea loc Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului. Acesta este un proiect organizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova și se află la cea de-a 5-a ediție.

separator

mockup_woodpaint-copy

„Reţeta de film” a lui Valeriu Jereghi! Cu siguranţă nu ai mai gătit aşa ceva

Festivalul are următoarele obiective:

 • De a aduce în vizorul publicului probleme specifice ale drepturilor omului prin intermediul filmului și mass-media – ca instrument care ar putea face o schimbare socială în Moldova;
 • Creșterea gradului de conștientizare și de cunoaștere a factorilor de decizie și a profesioniștilor locali relevanți privind încălcările cele mai frecvente ale drepturilor omului în Moldova dar și a celor mai bune practici în domeniul drepturilor omului, prin difuzarea operelor audiovizuale cu tematica drepturilor omului;
 • Să informăm victimele drepturilor omului de faptul că acestea sunt victimizate și că pot solicita despăgubiri și protecție legală, pentru a opri încălcarea drepturilor omului.

Temele propuse spre abordare sunt următoarele:

 • Interzicerea torturii şi supunerea la rele tratamente;
 • Discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV / SIDA;
 • Malpraxis medical și încălcarea drepturilor pacienților;
 • Drepturile persoanelor cu dizabilităţi, apărarea drepturilor persoanelor din instituțiile de psihiatrie;
 • Violență în familie;
 • Nediscriminare şi diversitate;
 • Libertatea de exprimare.

Pe lângă concursul oficial de filme, se vor organiza mai multe evenimente cum ar fi:

Expoziția-concurs de pictură și desen cu genericul “Mie îmi pasă, care va avea loc la Centrul Comercial MallDova, et.2.

14695311_216664285412773_492385274364920326_n-copy

Școala de film Mobil pentru Persoane cu Dizabilități- este un proiect destinatarii căruia sunt persoanele cu dizabilități. Pentru prima ediție a Școlii, organizatorii și-am propus să instruiască persoane din patru categorii de dizabilitate și anume:

 • Dizabilități locomotorii (3 persoane)
 • Dizabilități mintale (2 persoane)
 • Dizabilități de auz (2 persoane)
 • Dizabilități de văz (2 persoane)

Persoanele participante la Școală vor fi selectate în baza unui concurs de scenarii. Motto-ul Școlii este “Eu știu soluția care ar rezolva problema mea”

La această școală vor participa trei traineri acreditați din România. 9 filme rezultate în urma acestei școli vor fi proiectate în cadrul festivității de închidere a festivalului la cinematograful Odeon.

3.    Paneluri de discuție cu specialiști în domeniu

Pentru a avea un impact, orice vizionare de film va fi însoțită de un panel de discuții cu specialiștii în domeniu. Astfel, publicul ar putea beneficia de accesul la sursa directă de informare, dar și de consultații gratuite a specialiștilor în domeniu.

În cadrul festivalului vor fi proiectate peste 45 de filme.

La paneluri de discuție vor fi antrenați peste 50 de specialiști în domeniile drepturilor Omului.
suntem-la-fel-nina-corina-copy cercul-vietii-nina-corina-copy

 

 

 

 

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Donald Trump a câştigat alegerile din SUA. Iată mesajul acestuia!
Articolul anterior
10 reguli despre succes de la Donald Trump!
Articolul următor