Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului vine cu mai multe surprize. Iată care sunt ele!

De pe 2 până pe 8 decembrie, la cinematograful Odeon, va avea loc Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului. Acesta este un proiect organizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova și se află la cea de-a 5-a ediție.

separator

mockup_woodpaint-copy

„Reţeta de film” a lui Valeriu Jereghi! Cu siguranţă nu ai mai gătit aşa ceva

Festivalul are următoarele obiective:

  • De a aduce în vizorul publicului probleme specifice ale drepturilor omului prin intermediul filmului și mass-media – ca instrument care ar putea face o schimbare socială în Moldova;
  • Creșterea gradului de conștientizare și de cunoaștere a factorilor de decizie și a profesioniștilor locali relevanți privind încălcările cele mai frecvente ale drepturilor omului în Moldova dar și a celor mai bune practici în domeniul drepturilor omului, prin difuzarea operelor audiovizuale cu tematica drepturilor omului;
  • Să informăm victimele drepturilor omului de faptul că acestea sunt victimizate și că pot solicita despăgubiri și protecție legală, pentru a opri încălcarea drepturilor omului.

Temele propuse spre abordare sunt următoarele:

  • Interzicerea torturii şi supunerea la rele tratamente;
  • Discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV / SIDA;
  • Malpraxis medical și încălcarea drepturilor pacienților;
  • Drepturile persoanelor cu dizabilităţi, apărarea drepturilor persoanelor din instituțiile de psihiatrie;
  • Violență în familie;
  • Nediscriminare şi diversitate;
  • Libertatea de exprimare.

Pe lângă concursul oficial de filme, se vor organiza mai multe evenimente cum ar fi:

Expoziția-concurs de pictură și desen cu genericul “Mie îmi pasă, care va avea loc la Centrul Comercial MallDova, et.2.

14695311_216664285412773_492385274364920326_n-copy

Școala de film Mobil pentru Persoane cu Dizabilități- este un proiect destinatarii căruia sunt persoanele cu dizabilități. Pentru prima ediție a Școlii, organizatorii și-am propus să instruiască persoane din patru categorii de dizabilitate și anume:

  • Dizabilități locomotorii (3 persoane)
  • Dizabilități mintale (2 persoane)
  • Dizabilități de auz (2 persoane)
  • Dizabilități de văz (2 persoane)

Persoanele participante la Școală vor fi selectate în baza unui concurs de scenarii. Motto-ul Școlii este “Eu știu soluția care ar rezolva problema mea”

La această școală vor participa trei traineri acreditați din România. 9 filme rezultate în urma acestei școli vor fi proiectate în cadrul festivității de închidere a festivalului la cinematograful Odeon.

3.    Paneluri de discuție cu specialiști în domeniu

Pentru a avea un impact, orice vizionare de film va fi însoțită de un panel de discuții cu specialiștii în domeniu. Astfel, publicul ar putea beneficia de accesul la sursa directă de informare, dar și de consultații gratuite a specialiștilor în domeniu.

În cadrul festivalului vor fi proiectate peste 45 de filme.

La paneluri de discuție vor fi antrenați peste 50 de specialiști în domeniile drepturilor Omului.
suntem-la-fel-nina-corina-copy cercul-vietii-nina-corina-copy

 

 

 

 

Maia Sandu, la Forumul femeilor din Moldova 2024: ,,Să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”

Președinta Maia Sandu a participat astăzi la Forumul Femeilor din Moldova, unde a vorbit despre rolul femeilor de a transforma lucrurile în societatea noastră. 

„Azi, una din trei afaceri din țara noastră este condusă de o femeie, 24% din primari sunt femei, 11 femei ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice și tot o femeie conduce procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană”, a spus șefa statului, potrivit unui comunicat al Președinției Republicii Moldova. 

La „Forumul femeilor din Moldova 2024”, Președinta a vorbit și despre discriminare, inechitate, despre problema discursului de ură, despre faptul că fiecare a treia femeie din țara noastră a suferit de-a lungul vieții o formă de violență. Șefa statului a subliniat că femeile trebuie să știe despre Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie și despre Centrul de Justiție Familială al Poliției, instituții care au menirea de a ajuta femeile care se confruntă cu situații de abuz. 

„Le-am îndemnat pe participante să discutăm cu femeile din toate localitățile noastre, să oferim acel cerc de sprijin necesar, de care avem nevoie toate, atunci când puterile par la limită. Le-am îndemnat să avem încredere în forțele proprii, să ne inspirăm din puterea și curajul mamelor și bunicilor noastre, să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”, a punctat Președinta Maia Sandu. 

Fostul viceguvernator al BNM, Arcadie Albul, s-a stins din viață: ,,Un specialist remarcabil și un exemplu de devotament și integritate”

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Arcadie Albul, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției, care au lăsat un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate. „Este o pierdere care lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut”, se arată în mesaj.

Foto: BNM

„Cu profundă tristețe, Banca Națională a Moldovei anunță trecerea în neființă a domnului Arcadie Albul, viceguvernator al BNM în perioada 1 martie 2022 – 31 decembrie 2023, un specialist remarcabil în domeniul financiar-bancar.

Transferându-și cunoștințele și viziunea europeană dobândite în activitatea sa la instituții internaționale, precum Bank for International Settlements (Basel, Elveția), domnul Arcadie Albul a adus o contribuție inestimabilă la reformarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova.

Încă de la numirea sa în funcția de viceguvernator al BNM, a fost recunoscut pentru abordarea sa strategică și pentru eforturile sale necontenite de a dezvolta domeniul plăților în Moldova, fiind un exemplu de devotament și integritate în această funcție de mare responsabilitate.

A jucat un rol esențial în crearea plăților instant MIA în Republica Moldova și modernizarea Sistemului Automatizat de Plăți Interne (SAPI), administrat de BNM. De asemenea, a înființat Direcția FINTECH în cadrul Băncii Naționale, indispensabilă pentru evoluția domeniului plăților.

În același timp, a avut un aport considerabil în procesul de pregătire pentru depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), accelerând astfel integrarea financiară a țării noastre în Uniunea Europeană.

Banca Națională a Moldovei își exprimă profunda recunoștință pentru tot ceea ce a realizat domnul Arcadie Albul.

Banca Națională a Moldovei transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate, fiindu-i alături în această mare durere”, se arată în mesajul reprezentanților BNM.

Un nou gest al lui Emilian Crețu va aduce beneficii copiilor de la școala de baștină a actorului

Emilian Crețu s-a prezentat la ședința Consiliului local Negureni, satul de baștină al actorului. Acesta a anunțat aleșii că intenționează să investească 400 de mii de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice la școala din localitate, astfel încât instituția de învățământ să fie independentă energetic. Majoritatea consilierilor au apreciat inițiativa.

Crețu vrea să investească în școala din Negureni: Replica unui consilierFoto: Captură video

„Anul acesta tare sper că școala noastră din Negureni va fi prima din țară care va avea energie electrică absolut gratuită și o să investesc în școala din Negureni, în viitorul negurenenilor, 400 de mii de lei pentru a pune panouri fotovoltaice și toată școala să aibă electricitate absolut gratuită. O fac pentru Negureni, nu o fac pentru locul de unde m-am pornit. Sunt banii mei personali, nu s-a implicat nimeni din politică”, a afirmat Creţu în ședința din data de 10 iulie, transmite newtv.md.

Majoritatea consilierilor locali s-au arătat încântați de proiectul actorului: „Azi o aprobăm. Succes! Dumnezeu să ne ajute”, au spus aceștia.

Donald Trump a câştigat alegerile din SUA. Iată mesajul acestuia!
Articolul anterior
10 reguli despre succes de la Donald Trump!
Articolul următor