Vino la o cină de caritate. Află cine va găti pentru tine

În ultima săptămână din noiembrie este marcată Săptămâna Europeană de Fibroză Chistică. Cu acest prilej, Asociația “Învingem Fibroza Chistică” din Republica Moldova dă startul Campaniei de informare și colectare de fonduri „iCook for Tomorrows/Gătim pentru viitor”. Evenimentul va avea loc între 21-27 noiembrie 2016.

separator

icook_update2

În această perioadă, 7 seri la rând, un bucătar amator, ajutat de un bucătar profesionist, vor găti o cină de caritate în susținerea copiilor cu fibroză chistică (mucoviscidoză) din Republica Moldova. În cadrul acestei campanii, vei afla ce este fibroza chistică, modalitatea de diagnosticare și tendințe noi în tratament. De asemenea, să prezentăm istoriile copiilor care trăiesc cu FC și/sau a părinților acestora.

Bucătarii care au acceptat provocarea de a găti pentru viitor (iCook for Tomorrows) și care se vor prezenta cu un meniu personal, alcătuit din aperitiv/salată, gustare principală și desert, sunt:

21 noiembrie – Tamara Șchiopu – nutriționist, fondator etnogastronomica.md, Moldova and UK (bucătărie vegană)

tamaraa-copy

22 noiembrie – Olga Tapiola, soția ambasadorului UE în Republica Moldova

olga-copy
23 noiembrie – Galina Tomaș, nutriționist, fondator unica.md

galina-copy
24 noiembrie –Zlata Fridman și Anastasia Popa, redactor șef și art-director omactiv.md (bucătărie fitness)

omactiv-copy
24 noiembrie – Nata Albot – blogger, Moldova and Canada – gătește LIVE pe Facebook

nata_updated-copy
25 noiembrie – Liuba Florica Cuisine – food blogger (bucătărie New York-eză)

liuba-home-%ef%bf%bd%ef%bf%bd-conflicted-copy-2016-10-27-23-50-21-copy
26 noiembrie – Luminița Suveică – director at CMSP, Moldova (bucătărie europeană)

lumita-copy
27 noiembrie – Nathaniel Kowalski, fashion blogger, redactor șef saksmagazine.com

nathe-copy

Alege una sau mai multe cine de caritate și susține copiii cu fibroză chistică. Biletele la eveniment pot fi cumpărate aici.

Fiecare eveniment va găzdui tineri muzicieni. Mai mult, va fi organizată și o licitație de caritate cu tablouri oferite de Irina Kara, cărți oferite de Sergiu Botezatu și obiecte hand-made oferite de familiile care au copii sau prieteni cu fibroză chistică.

Împreună ajutăm copii să crească mari!

Știați că?
– Fibroza Chistică este o maladie genetică, moștenită de la părinți. Ea nu se transmite prin contact, aer sau altfel.
– 1 din 4000 de copii se naște cu fibroză chistică. Boala nu se vede. Copiii care au moștenit-o nu se deosebesc fizic cu nimic de semenii lor.
– În Moldova avem 63 de pacienți diagnosticați cu FC.
– Neoficial, ar fi în jur de 120 de bolnavi. Jumătate dintre ei rămân, însă, nediagnosticați sau prost diagnosticați.

Mai multe detalii pe www.mucoviscidoza.md

Caz revoltător! Mai mulți tineri i-au dat foc unui bărbat. Li s-a părut amuzant

Un bărbat de 54 de ani din comuna Stoenești, județul Vâlcea, a fost incendiat intenționat zilele trecute de mai mulți tineri, a relatat presa locală. Imaginile obținute de pe camerele de supraveghere au fost postate pe rețelele sociale.

Tinerii au vârste cuprinse între 15 și 19 ani, potrivit site-ului Gazeta Vâlceană. În secvențele video, filmate de camerele de supraveghere ale une case, se vede cum bărbatul aflat pe drum este înconjurat de 5 tineri și discută cu doi dintre ei. La un moment dat, din spatele lui, cineva împrăștie o substanță, iar la scurt timp se aprinde o flacără care îl cuprinde pe bărbat. Trei tineri se reped apoi să stingă focul, moment în care filmarea se oprește. Imaginile au ajuns apoi pe Tik Tok și YouTube. Fiica bărbatului a aflat ce s-a petrecut abia după ce un vecin i-a trimis secvențele. „Bineînţeles, au şi postat. Li s-a părut ceva amuzant”, a spus fiica victimei.

„Copiii aceia îl ţineau de vorbă, adică i-au distras atenţia şi celălalt de fapt stătea undeva în spatele lui. Un băiat îi ţinea mâna pe umăr. El avea bricheta. Adică cel care se afla lângă el a aprins focul”, a adăugat ea, precizând că tatăl ei stă acum închis în casă de teama unui atac.

Reprezentanții IPJ Vâlcea au anunțat că s-au autosesizat în urma apariției imaginilor în spațiul public. Tinerii au fost identificați și pe numele lor au fost întocmite dosare penale pentru lovire sau alte violențe.

„În referire la imaginile în cauză, vă informăm că polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Pietrari au identificat persoanele implicate și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu”, a transmis IPJ Vâlcea.

Dodon, întâlnire cu Patriarhul Kirill la Moscova. Ce au discutat

Fostul președinte Igor Dodon a avut o întrevedere cu Patriarhul Kiril al Moscovei și întregii Rusii, se anunță într-un comunicat publicat de Patriarhia Rusă. Potrivit informației, întâlnirea a avut loc la cererea liderului socialiștilor și s-a desfășurat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, scrie deschide.md.

Discuția, potrivit Patriarhiei Ruse, s-a axat pe situația din R. Moldova și rolul Bisericii Ortodoxe din Moldova în ”întărirea principiilor spirituale și morale în viața societății, în susținerea culturii și a suveranității R. Moldova”.

La întrevedere a participat și consilierul Patriarhului Kiril, protoiereul Nikolai Balașov. Până acum, Igor Dodon nu a anunțat despre întrevederea cu șeful Patriarhiei Ruse.

Fenomen neobișnuit pe litoralul românesc: Marea Neagră a devenit roșie

Fenomen neobișnuit pe litoralul românesc. Marea Neagră a devenit roșie, iar valurile devin fosforescente pe timpul nopții, scrie realitatea.net.  

Un tip de alge a invadat apele, care sunt mult mai calde decât de obicei, şi a creat un peisaj spectaculos. Noaptea, valurile devin fosforescente. 

Fenomenul rar a atras atenţia, dar şi îngrijorarea specialiştilor care au înaintat în larg. Explicaţia este, însă, simplă. Apa mării a avut 8 grade, mult mai caldă decât de obicei, ceea ce a făcut să apară o microalgă care s-a dezvoltat rapid. Vegetaţia migrează spre ape mai calde.

Petele roşii sunt uriaşe. Se întind pe o suprafaţă de 15 kilometri, iar la mal culoarea este chiar mai intensă.

„Se dezvoltă în cantităţi mari atunci când are o cantitate de hrană abundentă. De obicei, sunt aduse de către curenţi într-o zonă mai de cald şi de aceea se pot observa în zone portuare”, a explicat Elena Bișinicu, cercetător ştiinţific INCDM, pentru un post TV. 

„Temperatura apei este nefiresc de ridicată. Nu ne-am fi aşteptat să o vedem în cantitate aşa de mare, pe timpul iernii. Alga acesta este şi bioluminiscentă, ea o produce o lumină care generează fenomenul de fosforescenţă a valurilor. Ea este trofică pentru tot ce înseamnă vietăţile subacvatice”, a precizat Adrian Bîlbă, cercetător ştiinţific.

Ceai ,,Lipton” fără ceai! Surpriza de care a avut parte un consumator
Articolul anterior
Ea ne reprezintă la „Golos Deti” din Rusia! Iuliana Beregoi:„ Nu pot trăi fară… muzică, internet și McDonald’s”
Articolul următor