Iată de ce nu poți rata Festivalul IA Mania!

În sfărșit. Au mai rămas zile numărate până la evenimentul care dă culoare portului național, festivalul IA Mania.

separator

11694969_962393140467066_5501703400670110708_n

Cea de-a patra ediție va avea loc sâmbătă, 9 iulie, cu începere de la ora 12:00, în satul Holercani, raionul Dubăsari.

Iar dacă nu ți-ai făcut până acum un plan de cativități pentru acest weekend, îți propunem 10+1 motive să vii la unul dintre cele mai tari evenimente K Lumea:

1. Pentru că în acest an festivalul este organizat în colaborare cu Comunitatea Femilor Ucrainene, la evenimet va fi amplast un stand, la care vizitatorii  vor putea găsi bucate tradiținale ucrainești și Vâșivanka (bluză tradițională).

2. Vei urmări Parada Costumului Tradițional. „15 costume ale diferitor etnii vor fi prezentate. S-ar putea să fiți umiți de câte etnii avem în Moldova și cât de puțin știm noi despre ele”, a afirmat Nata Albot, fondatoarea K Lumea și organizatoarea evenimentului.

11174762_962378570468523_136821138811146336_n

3. Târg de meșteșuguri – circa 120 de participanți, selectați special pentru a corespunde rigorilor de artizanat și autenticitate a meșteșugurilor.

4. Târg de bucate tradiționale – circa 60 de participanți. Tradițional este organizat un concurs de cele mai bune sarmale și plăcinte

5. Concursul „Mândria” – 10 tineri designeri înscriși în concurs vor prezenta în premieră în fața publicului larg colecțiile lor, inspirate din portul tradițional.

6. Concursul de artă murală „Cai verzi pe pereți”. „În acest an vom trece de pe pânze pe pereți, ceea ce înseamnă că, din an în an, satul Holercani se va metamorfiza. În plus, câștigătorii primelor trei locuri vor avea rolul să decoreze trei clădiri din satul Holercani, ceea ce înseamnă ca aceste clădiri vor avea un nou aspect.”

11755109_962371307135916_2458100568517209724_n

7. Vei putea participa la Conferința „Podul de flori”. „Dacă până acum Podul de flori făcea conexiune dintre artiștii de peste Prut, atunci acum am decis să facem conexiune și cu artiștii de peste Nistru. În 2016 vine un regizor, producător ucrainean, Ivan Kravcișin, care ne va povesti despre cum un costum național poate solidariza o națiune”, a afirmat Viorica Nagacevschi, coorganizatoarea festivalului.

8. Vei urmări și o competiție de trântă, iar câștigătorul va pleca cu un berbec.

11011265_962375470468833_1211050414097587596_n

9. Pe teritoriul festivalului va fi amplasat și un sat improvizat – satul Gura Căinarului, în interiorul căruia sunt preconizate o sumedenie de activități pentru adulți și copii. Micuții vor putea să învețe să cioplească fluiere, să brodeze. Totodată, în acest sătuc vor fi și ateliere de coregrafie tradițonală, unde doritorii ar putea să învețe și o sârbă, și o horă mare, și o bătută. Mai mult, oamenii vor fi serviți cu compot din fructe de sezon.

16994_957555224284191_869650987367530591_n

10. Pe teritoriul festivalulu va fi amenajat și un loc de joacă pentru copii, unde părinții își vor putea lăsa odraslele în grija animatorilor și, respectiv, să se odihnească.

11178189_962372647135782_3378461297885926677_n (1)

10+1. Pe lângă toate, vei fi prezent la un concert LIVE. Surorile Osoianu (Moldova), Vera Țurcanu Band (Moldova), Vitalii Manjul (Moldova, Găgăuzia), Ansamblul de Dans „Diuz-ava” (Moldova, Găgăuzia), Fanfara 10 Prăjini (România), ДримбаДаДзинга (Ucraina) și Adriano Trindade (Brazilia) – sunt cei care vor încinge atmosfera.

Important! La solicitarea tinerilor din Holercani, petrecerea va ține până la ora 2:00, cu Dj Viktor Codek. 

Dress code: Vizitatorii sunt invitați să poarte ie sau cămașă tradițională. Iar cei care nu au una, pot să-și găsească o bluză tradițională pe potrivă chiar la festival.

Preț: 80 de lei, dacă nu ai reușit să îți cumperi bilet îl poți obține de aici: iticket.md

Transport: 8 microbuse vor fi puse pe rută de la stația de vizazi de Circ, începând cu ora 8:00. Ultima rută de la Holercani va fi la ora 23:00.

Important! În acest an, cei care vor veni din Chișinău la Holercani pe biciclete, vor beneficia de intrare gratuită la festival. 

sursa: eumama.md

Caz revoltător! Mai mulți tineri i-au dat foc unui bărbat. Li s-a părut amuzant

Un bărbat de 54 de ani din comuna Stoenești, județul Vâlcea, a fost incendiat intenționat zilele trecute de mai mulți tineri, a relatat presa locală. Imaginile obținute de pe camerele de supraveghere au fost postate pe rețelele sociale.

Tinerii au vârste cuprinse între 15 și 19 ani, potrivit site-ului Gazeta Vâlceană. În secvențele video, filmate de camerele de supraveghere ale une case, se vede cum bărbatul aflat pe drum este înconjurat de 5 tineri și discută cu doi dintre ei. La un moment dat, din spatele lui, cineva împrăștie o substanță, iar la scurt timp se aprinde o flacără care îl cuprinde pe bărbat. Trei tineri se reped apoi să stingă focul, moment în care filmarea se oprește. Imaginile au ajuns apoi pe Tik Tok și YouTube. Fiica bărbatului a aflat ce s-a petrecut abia după ce un vecin i-a trimis secvențele. „Bineînţeles, au şi postat. Li s-a părut ceva amuzant”, a spus fiica victimei.

„Copiii aceia îl ţineau de vorbă, adică i-au distras atenţia şi celălalt de fapt stătea undeva în spatele lui. Un băiat îi ţinea mâna pe umăr. El avea bricheta. Adică cel care se afla lângă el a aprins focul”, a adăugat ea, precizând că tatăl ei stă acum închis în casă de teama unui atac.

Reprezentanții IPJ Vâlcea au anunțat că s-au autosesizat în urma apariției imaginilor în spațiul public. Tinerii au fost identificați și pe numele lor au fost întocmite dosare penale pentru lovire sau alte violențe.

„În referire la imaginile în cauză, vă informăm că polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Pietrari au identificat persoanele implicate și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu”, a transmis IPJ Vâlcea.

Dodon, întâlnire cu Patriarhul Kirill la Moscova. Ce au discutat

Fostul președinte Igor Dodon a avut o întrevedere cu Patriarhul Kiril al Moscovei și întregii Rusii, se anunță într-un comunicat publicat de Patriarhia Rusă. Potrivit informației, întâlnirea a avut loc la cererea liderului socialiștilor și s-a desfășurat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, scrie deschide.md.

Discuția, potrivit Patriarhiei Ruse, s-a axat pe situația din R. Moldova și rolul Bisericii Ortodoxe din Moldova în ”întărirea principiilor spirituale și morale în viața societății, în susținerea culturii și a suveranității R. Moldova”.

La întrevedere a participat și consilierul Patriarhului Kiril, protoiereul Nikolai Balașov. Până acum, Igor Dodon nu a anunțat despre întrevederea cu șeful Patriarhiei Ruse.

Fenomen neobișnuit pe litoralul românesc: Marea Neagră a devenit roșie

Fenomen neobișnuit pe litoralul românesc. Marea Neagră a devenit roșie, iar valurile devin fosforescente pe timpul nopții, scrie realitatea.net.  

Un tip de alge a invadat apele, care sunt mult mai calde decât de obicei, şi a creat un peisaj spectaculos. Noaptea, valurile devin fosforescente. 

Fenomenul rar a atras atenţia, dar şi îngrijorarea specialiştilor care au înaintat în larg. Explicaţia este, însă, simplă. Apa mării a avut 8 grade, mult mai caldă decât de obicei, ceea ce a făcut să apară o microalgă care s-a dezvoltat rapid. Vegetaţia migrează spre ape mai calde.

Petele roşii sunt uriaşe. Se întind pe o suprafaţă de 15 kilometri, iar la mal culoarea este chiar mai intensă.

„Se dezvoltă în cantităţi mari atunci când are o cantitate de hrană abundentă. De obicei, sunt aduse de către curenţi într-o zonă mai de cald şi de aceea se pot observa în zone portuare”, a explicat Elena Bișinicu, cercetător ştiinţific INCDM, pentru un post TV. 

„Temperatura apei este nefiresc de ridicată. Nu ne-am fi aşteptat să o vedem în cantitate aşa de mare, pe timpul iernii. Alga acesta este şi bioluminiscentă, ea o produce o lumină care generează fenomenul de fosforescenţă a valurilor. Ea este trofică pentru tot ce înseamnă vietăţile subacvatice”, a precizat Adrian Bîlbă, cercetător ştiinţific.

După divorț este tot mai curtată! Prințul de Monaco în vizită la interpreta Zara
Articolul anterior
Iată cum s-a filmat videoclipul Andrei & David Bisbal! Making of „Without You”
Articolul următor