Maestre Iurie Sadovnic Orheianu, ce pensie are un artist şi cât costă o pereche de strune?

Compozitorul și interpretul Viorel Burlacu este indignat de faptul că în Moldova personalitățile sunt apreciate și prețuite doar după moartea lor. Oamenii de artă primesc un salariu de nimic și trăiesc în condiții mizere, iar pe cei de la conducere-i doare-n cot că aceștia și-au consacrat viața pentru imaginea țării.

separator
maxresdefault (2)

“Preţuieşte omul cât e în viaţă.

Pierderea Personalităţilor începe încă din momentul când ele sunt în viaţă.

Prin ignoranţă.

Ignoranţa, care bizar vine din partea statului (şi acolo-s oameni) în raport cu Personalităţile.

Se face câte o paradă prin care se demonstrează „că uite, i-am dat ordinul cutare, sau o sumă de bani…”

Da` în celelalte zile???

Există fiecare cum poate.

Vorbesc despre Personalităţi, Oameni care şi-au consacrat viaţa necondiţionat pentru cultura şi imaginea ţării.

Oameni care mor umiliţi, refugiaţi în propriile gânduri tulburi de crunta realitate.

Nu bat în nimeni, dar atâtea Personalităţi au plecat dintre noi că abia de-şi ţineau zilele sau erau lăsate undeva în umbră.

Acest „masacru” continuă.

Vedeţi profesori, actori, regizori, compozitori, interpreţi, sportivi, doctori, scriitori etc. care nu au cu ce-şi plăti facturile, în timp ce „responsabilii” pe ei şi pe noi sunt asiguraţi cu salarii, privelegii, imunitate, pensii etc..

Vă spun că nu vreau să lovesc în cineva, dar oare nu e timpul ca să se creeze un mecanism de monitorizare a Personalităţilor???

Că nu mai sunt aşa multe.

Omul inteligent este cel mai vulnerabil, pentru că înţelege.

Dar „a înţelege” este o povară.

Mai ales în cazul RM, unde „fraiereala” e la modă.

Domnilor şi Doamnelor de la conducere, creaţi un mecanism de monitorizare a Personalităţilor, mai ales a celor în etate.

„…Dacă lemne şi-au luat, dacă oasele-i dor…”

Să se simtă şi aceşti Oameni cumva „necesari”.

Consacrarea Personalităţilor nu este o afacere – este un destin.

Personalitatea dedicată domeniului său nu are timp să vândă petrol, grâu, medicamente, produse alimentare, valută, ţigări.

Dar o ţară este formată, este reprezentată şi există în primul rând datorită Personalităţilor.

Maestre Iurie Sadovnic Orheianu, ce pensie are un artist şi cât costă o pereche de strune?

O ţară se cunoaşte după veceuri şi bătrâni, dar mite după viaţa Personalităţilor.”

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Pe ultima sută de metri fetele din Slăbește Sănătos și-au făcut o schimbare de look! Toate arată bestial
Articolul anterior
Alimente sănătoase care îţi cresc pofta de mâncare
Articolul următor