Moldova Fashion Days poate concura cu show-urile de modă internaționale. Cum a fost cea de-a doua zi a evenimetului!

Moldova Fashion Days nu cedează Fashion Week-urilor de la Paris, New York sau Milano. Atât designerii, cât și organizatorii evenimentului au demonstrat încă o dată că acasă se pot face lucruri frumoase și inspirate. Cele două zile de weekend au fost o adevărată oază de rafinament, stil și bun gust pentru toți invitații celui mai tare eveniment de modă al anului.

separator

IMG_3548ok

„La această ediție am încercat să ne depășim pe noi înșine și să aducem show-ul la nivelul celor care au loc în capitalele mondiale ale modei. Podiumul pe care au defilat modelele a fost dotat cu o instalație specială de iluminat, pentru a scoate în evidență ținutele care au fost prezentate. Datorită accentelor logistice la care am apelat, evenimentul va pune în valoare produsele aflate sub brandul „DININIMĂ”, demonstrând că acestea au o calitate ireproșabilă și pot concura de la egal la egal cu cele din străinătate.”, a declarat Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova.
IMG_3529okIMG_3525ok

Fiecare brand autohton a fost prezentat de mai multe modele profesioniste și câte o persoană publică. Am fost curioși să aflăm părerea vedetelor despre evoluția designerilor autohtoni, dar și despre calitatea evenimentului din această primăvară.

 “Reprezentăm brandul Vasconi, o facem cu mare drag de mult timp și ne bucurăm pentru faptul că ei se dezvoltă, cresc și oferă o diversitate largă de ținute, de la casual până la cele de seară. În garderoba mea puteți găsi brandurile Vasconi, O’Blanc, Julia Allert, Sekana, Georgette, Evghenii Hudorojcov, etc.  Și fiica mea, Sofia, care va defila astăzi, poartă ținutele designerilor de la noi. Dacă ar fi să facem o analiză a acestui frumos și important eveniment, am crescut foarte mult. Putem face față oricărui brand internațional. Mă bucur că avem și magazine întregi dedicate brandurilor autohtone, iar când am nevoie de o ținută mai deosebită știu sigur că găsesc ceva la brandurile noastre, este o plăcere să porți ceea ce se face aici, acasă.”, a menționat Cristina Scarlat.
IMG_3027okIMG_3024okIMG_2964ok
„Azi voi prezenta una din rochiile de seară ale lui Evghenii Hudorojkov. Iar în garderoba mea am haine de la Sekana și Georgette. Cred că industria ușoară de la noi din țară are viitor, mai ales că avem designeri tineri, creativi și colecții interesante.”, a punctat Liuba Florica.
IMG_3492okIMG_3490okIMG_3486ok
 „Astăzi am venit în special pentru GT Collection, îmi place ce face și mai sunt și prietenă cu designerul vestimentar Crina Vieru, apropo, ea mi-a făcut și mai multe haine de scenă. Designerii autohtoni progresează, observ asta mai ales pentru că stau la București și văd cum ai noștri îi ajung din urmă. Când am plecat din țară, era la un anumit nivel, iar acum văd diferența. Și chiar mă bucur mult pentru asta.”, a declarat Katy Rain.
IMG_2924okIMG_2915okIMG_2911ok
“Voi prezenta o rochie marca Sophie, dar în șifonier am multe branduri autohtone, port haine de la Julia Allert, Katea Gri, Georgette, pe scenă port și DiVero, și O’Blanc, și Eho. Avem niște designeri talentați, iar colecțiile lor sunt foarte interesante, se observă că au depus suflet și toată genialitatea pentru a crea aceste ținute. Chiar ieri spuneam că anume această ediție este organizată la un nivel mai bun și mai calitativ.”, a zis Olia Tira.
IMG_3509okIMG_3517okIMG_3540ok
 “Defilez în Brio, Vasconi, DiVero și Eho. în ultima vreme, am început să procur haine de la designerii noștri. În garderobă am ținute de la Evghenii Hudorojcov, Promesse. După părerea mea, brandurile autohtone au un succes remarcabil și ar putea concura cu cele de peste hotare, pentru că designerii de-acasă avansează văzând cu ochii.”, a declarat Laura Jdanov.
IMG_3024okIMG_3015okIMG_2984ok

“Brandul Gepetto by Vasile Vozian a fost o descoperire frumoasă pentru mine. Acum pot spune cu încredere că băieții din Moldova au ce îmbrăca de la designerii autohtoni.

De asemenea, evenimentul Moldova Fashion Days m-a suprins plăcut, s-a observat o dezvoltare considerabilă și organizare mai bună. Bravo organizatorilor, ne-am simțit minunat la eveniment.”, a  spus Nathaniel Kowalsky.

Fashion fotograful Eva Elena, cea care vede tot ce se petrece în culise, le-a urat succes atât designerilor, cât și organizatorilor.

“Designerilor autohtoni le doresc cât mai mulți clienți fideli și cumpărători deoarece, dincolo de cortină, văd cât de mult lucrează, cât investesc și cât suflet depun în tot ceea ce fac. Astăzi am defilat pentru brandul Brio. Este un brand foarte romantic și m-am simțit ca într-un basm. Îmi plac ținutele simple, cu linii foarte curate, din material calitativ, pentru mine asta este important.”, a cocluzionat Eva Elena.
IMG_2714okIMG_2711okIMG_2729ok
IMG_2773okIMG_2780ok

Show-ul de modă face parte din campania „DININIMA” și are scopul de a promova brandurile locale și de a motiva consumatorii să cumpere produsele realizate pe piața internă. De la prima sa ediție din anul 2012 și până în prezent „Moldova Fashion Days” a oferit 10 show-uri de modă, în care au fost prezentate 300 de colecții noi și la care au participat peste 10.000 de persoane interesate de domeniu, audiența online a evenimentelor depășind cifra de 70.000.

Evenimentul profesional bianual este organizat la Chișinău de Asociația Patronală a Industriei Ușoare din Moldova (APIUS), cu susținerea partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida).


IMG_2734okIMG_2731okIMG_2744okIMG_2775ok
IMG_2816okIMG_2827okIMG_2834okIMG_2837ok
IMG_2858okIMG_2839okIMG_3439okIMG_3494ok
IMG_3468okIMG_3480ok
IMG_3477okIMG_3474okIMG_3371okIMG_3357ok
IMG_3376okIMG_3373okIMG_3417okIMG_3426ok
IMG_3423okIMG_3421okIMG_3390okIMG_3404ok
IMG_3402okIMG_3400okIMG_3324okIMG_3333ok
IMG_3337okIMG_3382okIMG_3279okIMG_3310ok
IMG_3303okIMG_3286okIMG_3251okIMG_3257ok
IMG_3266okIMG_3273okIMG_2882okIMG_2881ok
IMG_3116okIMG_3217okIMG_3205okIMG_3220ok
IMG_2958okIMG_2957okIMG_2966okIMG_2981ok
IMG_3141okIMG_3140okIMG_3152okIMG_3149ok

Noi facilități și scutiri pentru moldoveni, de la 1 ianuarie: Schimbări majore la impozitul pe venit

De la 1 ianuarie au intrat în vigoare modificări importante la Codul Fiscal, care aduc beneficii directe pentru cetățeni prin scutiri și facilități suplimentare. Aceste măsuri vizează atât ajustarea veniturilor neimpozabile, cât și extinderea categoriilor de cheltuieli deductibile. Scopul acestor schimbări este sprijinirea familiilor și a contribuabililor în contextul creșterii prețurilor și adaptării la noile condiții economice.

IPN informează că printre principalele noutăți se numără majorarea scutirilor pentru persoanele fizice. Scutirea personală a crescut de la 27 000 la 29 700 de lei pe an, iar pentru cei care întrețin copii, suma dedusă a fost majorată de la 9 000 la 9 900 de lei pentru fiecare copil. De asemenea, persoanele care întrețin copii cu dizabilități beneficiază acum de o scutire anuală de 21 780 de lei.

Aceste ajustări sunt menite să reducă povara fiscală pentru familiile din Moldova și să sprijine financiar persoanele aflate în situații vulnerabile.

În plus, au fost introduse noi deduceri fiscale, care permit contribuabililor să își reducă impozitele pe venit. Printre acestea se numără deducerea cheltuielilor pentru educația copiilor, asigurările de sănătate sau de viață, precum și dobânzile pentru creditele destinate achiziției primei locuințe. Aceste deduceri sunt calculate în limita unui salariu mediu lunar pe economie pentru fiecare categorie. În cazul locuințelor achiziționate în coproprietate, dreptul la deducere este acordat fiecărui coproprietar proporțional cotei sale de participare.

Modificările aduc și clarificări în privința veniturilor neimpozabile. De exemplu, persoanele care înstrăinează un autoturism deținut cel puțin trei ani nu vor mai plăti impozit pe venitul obținut din această tranzacție. În același timp, dobânzile aferente valorilor mobiliare de stat și obligațiunilor emise de autoritățile locale au fost incluse în lista veniturilor scutite de impozitare.

O altă noutate este tratamentul fiscal al programelor de stimulare pe termen lung, cunoscute sub denumirea de „stock-option plan”. Acestea le permit angajaților să achiziționeze titluri de participare la prețuri preferențiale sau să le primească gratuit, în condiții speciale. Veniturile obținute în acest context sunt considerate neimpozabile dacă respectă cerințele stabilite de Guvern.

Pentru persoanele juridice, modificările includ extinderea dreptului de aplicare a metodei de amortizare accelerate. Aceasta le permite să deducă fiscal până la 50% din valoarea mijloacelor fixe în primul an de utilizare, reducând astfel costurile de exploatare și stimulând investițiile în infrastructură și tehnologii moderne.

Aceste schimbări vin să sprijine contribuabilii, atât persoane fizice, cât și juridice, oferindu-le mai multe instrumente pentru gestionarea eficientă a obligațiilor fiscale. Totodată, ele reflectă un efort al autorităților de a crea un mediu fiscal predictibil și adaptat nevoilor populației.

Contribuabilii sunt încurajați să consulte prevederile în detaliu pentru a beneficia pe deplin de noile facilități.

Iluminatul stradal va fi stins în regiunea transnistreană

Iluminatul stradal în localitățile din regiunea transnistreană va fi deconectat la ora 20:00, din cauza crizei energetice, anunță administrația de la Tiraspol. Sectoarele de drum periculoase și cele mai importante noduri rutiere vor fi iluminate până la miezul nopții, transmite IPN.

Așa zisul minister al dezvoltării economice a aprobat programul de aprindere a iluminatului stradal pe teritoriul regiunii, potrivit căruia luminile vor fi aprinse de la 16:30 și stinse la ora 20:00.

Economisirea energiei electrice prin reducerea iluminatului stradal a început în regiunea transnistreană acum o zi, iar pentru că experții le-au calificat drept eficiente, este posibil ca deconectarea iluminatul stradal să fie necesar pentru o perioadă mai îndelungată. „Există mai multe opțiuni: fie pentru a limita consumatorii casnici, fie pentru a reduce consumul de iluminat stradal”, a adăugat așa zisul minister al dezvoltării economice din regiune.

La 3 ianuarie, începând cu ora 18.00, localitățile din regiunea transnistreană au început să fi deconectate pe ore. Pentru asta, regiunea transnistreană a fost împărțită în 16 grupuri, respectiv vineri în localitățile din patru grupuri a fost întreruptă furnizarea energiei electrice. Potrivit responsabililor, imediat ce a fost deconectată lumina în localitățile dintr-un singur grup, sarcina electrică a fost imediat redusă. Tiraspolul, Benderul și Slobozia consumă cea mai multă energie electrică.

Vacanța elevilor din regiunea transnistreană se prelungește până pe 20 ianuarie

Elevii din regiunea transnistreană vor rămâne acasă mai mult decât era planificat inițial. Aceștia vor reveni la cursuri pe 20 ianuarie și nu pe 9 ianuarie. Decizia a fost anunțată de așa-numitele autorități ale regiunii, în contextul dificultăților legate de aprovizionarea cu energie electrică și termică, scrie Moldova 1.

Criza energetică din regiune a dus și la întreruperi de curent frecvente, inclusiv luni dimineață, între orele 8:00 și 12:00, conform unui nou grafic publicat. Situația complicată este alimentată de refuzul Gazprom de a livra gaze naturale către regiune, ceea ce a generat o serie de consecințe grave pentru locuitorii malului stâng al Nistrului.Amintim că locuitorii din regiunea transnistreană au rămas fără gaze naturale și energie termică începând cu 1 ianuarie.

Reduceri fulger pentru mămicile cu pici!
Articolul anterior
8 produse pe care nu trebuie să le pui în cuptorul cu microunde
Articolul următor