Nu mai fac un cuplu din cauza părinților!

Perechea Ionela Ţăruş şi Mihai Ungureanu nu vor mai dansa împreună. Cei doi nu mai sunt un cuplu pe ringul de dans din cauza viziunilor diferite ale părinților.

separator
Nu mai fac un cuplu din cauza părinților!

Părinţii lui Mihai vor să-și vadă băiatul sportiv, părinţii Ionelei nu sunt de aceeași părere. Cei doi parteneri de dans au rămas prieteni, comunică, învaţă în acelaşi liceu. Antrenorul lui Mihai, Alexandru Hudorojcov crede că schimbul partenerei îi va permite băiatului să treacă la un alt nivel. Acum, Mihai are o nouă parteneră, Anastasia. Cei doi dansează împreună de 3 săptămâni.

Sursa

O studentă a UTM a câștigat cel mai prestigios premiu din Europa pentru designul inovativ al unui ambalaj din carton

Dintre cei 800 de participanți la concursul The European Carton Excellence Award din peste 100 de universități, 20 de finaliști, printre care cinci premii speciale – studenta Oxana Zaporoniuc, Departamentul „Design industrial și de produs”, Facultatea de Design, UTM, sub egida a două cadre didactice – conf. univ. Valeriu Podborschi, șef departament, și asist. univ. Mircea Zubcu – a câștigat cel mai prestigios premiu din Europa pentru ambalajele din carton, venind cu o idee inedită în susținerea economiei circulare, cum ar fi reciclabilitatea și biodegradabilitatea cu promovarea produselor eco.

O studentă a UTM a câștigat cel mai prestigios premiu din Europa pentru designul inovativ al unui ambalaj din carton

Designul ambalajului câștigător – Gift Packaging for Liquids (ambalaj cadou pentru lichide) – se bazează pe obiectivul de a evita utilizarea inutilă a ambalajului, de a proteja produsul și de a permite afișarea atractivă pe raft a containerului în sine. Acesta captează atenția pe rafturi, folosește o cantitate minimă de material de ambalare și vine cu o funcție inteligentă de blocare pentru a asigura o protecție sigură a produsului.

Juriul a atestat invenția tinerei studente ca fiind una dintre cele mai inovatoare soluții pentru problemele consumatorilor, creând experiențe unice cu ambalaje din carton. Acest design este un exemplu foarte bun de utilizare a întregului potențial al cartonului. Este foarte simplu și intuitiv. Ambalajul necesită foarte puțin material și remarcă produsul foarte bine, dar și îl protejează de pericolele transportului, cum ar fi căderea. În cazul de față, juriul a simțit cu adevărat că această soluție merită a fi acceptată ca fiind una dintre cele mai bune invenții ale anului la nivel european.

Designurile devin din ce în ce mai sofisticate și mai diverse, cu un accent mai mare pe manipularea consumatorilor și pe utilizarea materialelor, cu introducerea valorilor ecologice pentru o dezvoltare durabilă cu circularitate, veritabile simboluri ale schimbării prin intermediul cartonului, ca fiind unul dintre cei mai buni mediatori ai valorii mărcii – atât pentru articolele de lux, cât și pentru produsele de zi cu zi.

Premiul obținut European Carton Excellence Award este cel mai prestigios din Europa pentru ambalajele din carton.

sursa: www.utm.md

Mii de atleți din mai multe țări ale lumii și-au dat întâlnire la Maratonul Internațional Chișinău

Mai multe străzi din centrul Chişinăului s-au transformat astăzi în piste de alergare pentru mii de atleţi, amatori sau profesionişti, care au participat la un maraton internaţional caritabil. La una din cele patru curse au concurat şi mulţi alergători din străinătate, care au fost încântaţi de felul în care au fost primiţi în Republica Moldova.

O parte din banii strânşi merg la refugiaţii ucraineni.

Fiecare participant a avut posibilitatea să-şi aleagă traseul pe care vrea să îl parcurgă, alergând 5km, 10km, 21 km sau 42 de km.

Aproximativ 10 mii de sportivi amatori şi profesionişti s-au aliniat  dimineaţă la linia de start a maratonului caritabil, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ei şi-au încercat rezistenţa şi voinţa la curse de 5, 10, 21 și 42 de km.

Alexandru Nicolenco este din satul Victorovca, raionul Cantemir, şi a parcurs dinstanţa de 10 kilometri. Are 63 de ani şi este unul dintre cei mai vârstnici participanţi, transmite www.tvrmoldova.md.

ALEXANDRU NICOLENCO, participant: „Din 12 septembrie anul trecut am început să mă antrenez. Mi-am pus un scop, am în plan în cinci ani să particip la 42 de kilometri.”

Unii participanţi s-au remarcat imediat printre ceilalţi alergători, datorită costumaţiei haioase.

La cursă au luat parte mulţi alergători străini, printre care şi şeful misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander.

SCOTT HOCKLANDER, şeful misiunii USAID, Republica Moldova: „Iată medalia mea, am fost uimit să văd energia extraordinară a oamenilor. De-a lungul traseului, atât de mulţi oameni au venit să-i încurajeze pe alergători.”

EMIL IZMAILOV, atlet, Azerbaidjan: „ În Republica Moldova nu am fost niciodată. Sunt aici pentru prima dată. Mi-a plăcut mult totul. Sunt plăcut surprins. Oamenii sunt liniştiţi, foarte ospitalieri.”

În Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost amenajate mai multe zone pentru odihnă şi hidratare.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Dupa linia de finish, participantii la maraton primesc fructe si apă. De asemenea, pentru a-și recupera forțele cît mai repede, sportivii pot apela la serviciile maseurilor, oferite într-o zonă special amenajată.”

Din banii strânşi din taxele de participare, o parte va ajunge la refugiaţii ucraineni care şi-a găsit în Republica Moldova a doua casă.  

VLADIMIR CABÎŞ, organizator: „Avem un context politic care s-a creat în acest an, şi este important să susţinem vecinii noştri. Suntem o ţară mica, dar cu inimă mare.”

Cei mai mulţi dintre participanţii la maraton au primit medalii iar sportivii care au urcat pe podium au fost recompensaţi cu premii în bani şi cupe. Evenimentul sportiv s-a desfăşurat timp de două zile, ieri fiind ziua dedicată copiilor. Maratonul caritabil de la Chişinău a ajuns la a 8-a ediţie.

La doi ani de când a fost distrusă de incendiu, autoritățile anunță concurs de idei arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale

Noua sală a Filarmonicii trebuie să aibă o acustică perfectă pentru o orchestră de muzică academică, clădirea să fie construită în stil clasic atât pe interior, cât și la exterior, să aibă un hol spațios cu portretele oamenilor de cultură care au onorat această instituție și să corespundă standardelor europene. Sugestiile au fost făcute la o conferință de presă la care s-a anunțat un concurs internațional de idei arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale „Seghei Lunchevici”, transmite IPN.

Potrivit ministrului culturii, Sergiu Prodan, în Moldova nu există o sală cu acustică perfectă pentru o orchestră de muzică academică, de aceea Filarmonica trebuie să satisfacă această necesitate și să devină „un adevărat instrument muzical”. „Ne dorim o sală modernă, o filarmonică care ar fi un prestigiu, o valoare pentru Moldova, ar fi cea mai bună în zona Europei de Est și pentru asta trebuie să ne formulăm exact ideile, să ajungem la o idee comună agreată de specialiști, muzicieni și întreaga societate”, a spus Sergiu Prodan.

Ministrul a comunicat că rezultatul dorit este de a găsi cele mai bune case de proiectare din lume care au o experiență în domeniul sălilor de concert, al acusticii moderne, posibilităților scenice, vizuale ale sălilor de concert. La finalul acestui concurs ar trebui să fie stabilit un proiect bine definit ca ulterior să poată să fie estimate costurile și calendarul real de construcție. Anunțul câștigătorului proiectului va fi făcut  pe 1 martie 2023.

În cadrul proiectul va fi organizat un Consiliu tutelar din oamenii de cultură și de afaceri care va urmări desfășurarea proiectului. Potențialii participanți, dar și publicul larg vor găsi informații despre Consiliul tutelar, istoric al proiectului și vor putea accesa caietul de sarcini și regulamentul acestei competiții pe pagina oficială a proiectului: rising.philharmonic.md.

„Noi avem speranță că vom reintra în casa noastră frumoasă, că se va reconstrui și va redobândi acel nume al celei mai importante instituții muzical-concertistice”, a spus Svetlana Bivol, director general al Filarmonicii Naționale.

Clădirea Filarmonicii Naționale a fost distrusă acum doi ani într-un incendiu declanșat pe 24 septembrie 2020.

“Ce fericire că Rusia l-a salvat pe Budulai”. Rușii se laudă că au grijă de oamenii de artă din Moldova.
Articolul anterior
Medicamentul aşteptat de aproximativ 40 miloane de bărbaţi din Europa, a fost descoperit
Articolul următor